Χρηματιστήριο: Διστακτικά ανοδικά, στηρίγματα από επιλεγμένα blue chips
Σε υψηλά επίπεδα ο τζίρος
Δειλά βήματα προς τις 875 μονάδες πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να προσεγγίσει το πρώτο σημείο αντιστάσεων (880 μονάδες), έχοντας για τρίτη διαδοχική ημέρα πολύ υψηλό συναλλαγματικό τζίρο.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει επιφυλακτική άνοδο της τάξης του 0,40% και ενισχύεται στις 873,37 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (869,72 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες -από 868,67 έως 873,43 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε εξαιρετικά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 13 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο, κάτι το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε πακέτο μετοχών που «πέρασε» στην Eurobank.
Η σημερινή ανοδική προσπάθεια εδράζεται κυρίως στα μη τραπεζικά blue chips, τα οποία δείχνουν εμφανώς καλύτερη εικόνα σε σχέση με χθες, με αρκετούς τίτλους να παρέχουν στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. Ενδεικτικά, η μετοχή του Τιτάνα προσεγγίζει το +2% και τα 16,2 ευρώ, ενώ η μετοχή του ΟΛΠ ενισχύεται κατά 2,4% και «πιάνει» το τεχνικό σημείο των 20 ευρώ.
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες εμφανίζονται πιο διστακτικές, παρουσιάζοντας μικρές απώλειες, οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι απολύτως ελεγχόμενες. Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται και η ένταξη της Alpha Bank στον δείκτη MSCI Standard Greece, κάτι το οποίο θα αυξήσει τον αριθμό των ελληνικών συμμετοχών σε πέντε (ΟΤΕ, Jumbo, Eurobank, ΟΠΑΠ).
Γιατί το Χ.Α. έχει μείνει πίσω
Σε γενικές γραμμές, πάντως, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να κινείται ασύμμετρα, αγνοώντας τα θετικά νέα και μη ευθυγραμμιζόμενη με τις διεθνείς αγορές, οι οποίες βρίσκονται σταθερά σε ιστορικά υψηλά. Ο Γ.Δ αδυνατεί προς ώρας να πλησιάσει πειστικά τις 900 μονάδες, κάτι το οποίο φέρεται να συνδέεται με τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις στον τουρισμό.
Την ίδια ώρα, οι αφαιμάξεις που έχουν προκληθεί από τις παρατεταμένες Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και τις ομολογιακές εκδόσεις (ΔΕΗ, Motor Oil, Prodea) ανέρχονται, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, στα 2,5 δισ. ευρώ, η αφομοίωση των οποίων θα απαιτήσει αυξημένο χρόνο.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, επομένως, θα χρειαστεί αρκετή υπομονή και εύλογος χρόνος έως ότου διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την κίνηση του Γενικού Δείκτη προς το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων και την ανάκτηση των προ-κορωνοϊού επιπέδων.
Μικρές απώλειες στις τράπεζες
Μετά την χθεσινή ανοδική αντίδραση (κυρίως σε Alpha, Εθνική), ο τραπεζικός κλάδος σήμερα κατεβάζει ρυθμούς, με αποτέλεσμα να κινείται οριακά πτωτικά και να διαμορφώνεται στο όριο των 555 μονάδων, με τον τζίρο πάντως να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (8 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί).
Από τις τραπεζικές συναλλαγές, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια αξιολόγη μεταβολή, καθώς οι μετοχές του κλάδου εμφανίζουν μικρές διακυμάνσεις κάτω του +/-1%. Ενδεικτικά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διορθώνει στο -0,6%, μετά τα κέρδη +3% της Τρίτης, ενώ η μετοχή της Πειραιώς βρίσκεται στο -0,4%.
Η μετοχή της Alpha Bank, παράλληλα, διατηρείται σταθερή στο 1,139 ευρώ, ενώ από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank κινείται σταθεροποιητικά στο 0,83 ευρώ, παρά το πακέτο που πέρασε, αξίας 5,7 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank 0% 1,139 ευρώ
- Attica Bank 0% 0,156 ευρώ
- Eurobank -0,22% 0,828 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -0,62% 2,39 ευρώ
- Πειραιώς -0,36% 1,385 ευρώ
Στηρίγματα από ΟΛΠ, Τιτάνα
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές τείνουν να ελέγξουν το ταμπλό των συναλλαγών, με τη μετοχή του ΟΛΠ να ξεχωρίζει και να ενισχύεται κατά 2,4%, υπερβαίνοντας το τεχνικό σημείο των 20 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή του Τιτάνα, η οποία βρίσκεται στο +1,8% και τα 16,2 ευρώ. ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα αυξάνονται κατά περίπου 1,5%.
Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις παρατηρούνται στη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία υποχωρεί κατά 1% και το 1,96 ευρώ. Η μετοχή της Motor Oil, παράλληλα, σημειώνει πτώση κατά 0,7% και τα 13,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα χάνει περίπου 0,5%.
Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 37 μετοχές κινούνται ανοδικά, 23 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 13 μετοχές διατηρούνται σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης.
Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News