BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Μαζεύουν οι απώλειες σε Alpha, επιμένουν σε ΟΠΑΠ

Στις 869 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Μαζεύουν οι απώλειες σε Alpha, επιμένουν σε ΟΠΑΠ

Γύρω από το τεχνικό σημείο των 870 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς δέχεται ελεγχόμενες πιέσεις από τις Alpha Bank και ΟΠΑΠ, οι οποίες είναι οι απόλυτες «πρωταγωνίστριες» της ημέρας, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει συγκρατημένη πτώση της τάξης του 0,53% και υποχωρεί στις 869,21 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (873,87 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες -από 866,97 έως 874,34 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 60 εκατ. ευρώ έως τις 2.10 το μεσημέρι, εκ των οποίων τα 43 εκατ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά τις μετοχές των Alpha Bank και ΟΠΑΠ.

Αμφότερες, εξάλλου, είνα οι βασικές «πρωταγωνίστριες» της ημέρας. Η κάθε μία φυσικά, για τον δικό της λόγο.

Όσον αφορά τη μετοχή της Alpha, η οποία άνοιξε στο -2,6%, αυτή την στιγμή έχει μαζέψει τις αρχικές απώλειες και υποχωρεί κατά περίπου 1%, κάτι απολύτως φυσιολογικό, δεδομένης της εισόδου των 800 εκατ. νέων μετοχών στην κύρια αγορά του Χ.Α., οι οποίες προήλθαν από την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).

Αύριο, στο μεταξύ, θα ακολουθήσει και η ένταξη της μετοχής στον δείκτη MSCI Standard Greece, όπου ήδη βρίσκονται -από ελληνικής πλευράς- οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Eurobank, OTE και Jumbo. Μια εξέλιξη, η οποία θα επιφέρει σημαντικές εισροές κεφαλαίων άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, υπό αυξημένη πίεση τελεί η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία μειώνεται κατά 5% και θέτει σε κίνδυνο το τεχνικό όριο των 12 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα. Κατά 2,35% διολισθαίνει και η μετοχή του ΟΤΕ.

Χρειάζεται υπομονή

Όπως γίνεται αντιληπτό από την εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών, οι επενδυτές θα χρειαστούν λίγο χρόνο, προκειμένου να αφομοιώσουν τις νέες εξελίξεις, ιδίως αυτές που αφορούν τις τράπεζες, καθώς οι συνεχείς αντλήσεις κεφαλαίων και οι διαδοχικές ομολογιακές εκδόσεις προκαλούν ένα είδος αναταραχής.

Πάντως, αργά ή γρήγορα, οι αναλυτές προσδοκούν ότι ο κύκλος της διόθρωσης και της συσσώρευσης θα ολοκληρωθεί, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να κινείται εκ νέου ανοδικά, ανακτώντας τις 900 μονάδες και διεκδικώντας τα προ-πανδημίας υψηλά.

Ωστόσο, για να φθάσουμε μέχρι εκεί, θα πρέπει αφενός να αποφευχθεί το σενάριο επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων, αφετέρου να μην επηρεαστεί σημαντικά ο τουριστικός κλάδος από τη μετάλλαξη Δέλτα. Δύο παράγοντες, οι οποίοι αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την επάνοδο της Λεωφόρου Αθηνών.

Επιστρέφουν σε θετικό έδαφος οι τράπεζες

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, μπορεί η Alpha Bank να τελεί υπό μερική πίεση, αλλά τα ισχυρά στηρίγματα της Εθνικής Τράπεζας έχουν αμβλύνει τις ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή ο κλαδικός δείκτης να έχει επιστρέψει σε θετικό έδαφος, ενισχυόμενος οριακά κατά 0,16% και τις 551 μονάδες. Ο τζίρος δε, υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ξεχωρίζει μέχρι στιγμής, καθώς παρά το αρνητικό ξεκίνημα, καταγράφει άνοδο άνω του 2,6%, προσεγγίζοντας εκ νέου τα 2,4 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς, αντίθετα, συνεχίζει πτωτικά στο -1,5%, ενώ σχεδόν αμετάβλητη παραμένει η μετοχή της Eurobank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,71% 1,118 ευρώ
  • Attica Bank -0,88% 0,1576 ευρώ
  • Eurobank 0,12% 0,831 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,66% 2,392 ευρώ
  • Πειραιώς -1,48% 1,399 ευρώ

Στηρίγματα από Coca – Cola

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη μάχη για τον έλεγχο του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τους ιδιαιτέρως δεικτοβαρείς τίτλους των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ να παρασέρνουν πτωτικά αρκετές εισηγμένες. Ενδεικτικά, η μετοχή της ΕΧΑΕ διολισθαίνει κατά 1,9%, ενώ η μετοχή του Τιτάνα ακολουθεί στο -1,9%. Κατά 1,5% υποχωρεί, επίσης, η μετοχή της Aegean.

Στον αντίποδα, μικρού δυναμικής στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπαθεί να παράσχει η μετοχή της Coca – Cola, η οποία ενισχύεται κατά 1% και προσεγγίζει το ψυχολογικό σημείο των 30 ευρώ. Από κοντά έπεται και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία βρίσκεται στο +0,85% και τα 11,9 ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 32 μετοχές κινούνται ανοδικά, 62 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62 δισ. ευρώ, αυξημένη σε σχέση με χθες χάρη στην είσοδο των νέων μετοχών της Alpha Bank.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News