ΕΠΕΝΔΥΣΗ 1,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Lamda Hellix: Πώς θα καταστεί η Ελλάδα διεθνής κόμβος δεδομένων

Τον Σεπτέμβριο ξεκινάει η επένδυση

Lamda Hellix: Πώς θα καταστεί η Ελλάδα διεθνής κόμβος δεδομένων

Με χρονικό ορίζοντα τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει να υλοποιεί τις επενδύσεις της σε κέντρα δεδομένων (data centers) η Lamda Hellix που ανήκει στην Digital Realty. Πρόκειται για την εισηγμένη αμερικανική εταιρεία στο χρηματιστήριο NYSE που διαθέτει χρηματιστηριακή αξία της τάξεως των 44 δισ. δολαρίων, αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο data center παγκοσμίως και υλοποιεί, μόνο για τη φετινή χρονιά, επενδυτικό πλάνο άνω των 2 δισ. δολαρίων. Προ ημερών ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τομέα στρατηγικής και αναδυόμενων αγορών της Digital Realty Ντέιβιντ Ρούμπεργκ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix Απόστολος Κάκκος περιέγραψαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, το επενδυτικό πλάνο του αμερικανικού ομίλου και τα συνακόλουθα οφέλη του.

Αποτύπωμα 1,1 δισ. ευρώ

Όπως ανέφεραν οι επικεφαλής των δύο εταιρειών, σε βάθος δεκαετίας, οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων διαθέτουν αποτύπωμα στην οικονομία, ύψους 1,1 δισ. ευρώ και θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται τον προσεχή Σεπτέμβριο. Μέσω των συγκεκριμένων επενδύσεων, η Ελλάδα, όπως τόνισαν οι κ.κ. Ρούμπεργκ και Κάκκος, επιδιώκεται να καταστεί διεθνής κόμβος δεδομένων και πόλος έλξης νέων επενδυτών, κατά το πρότυπο της Μασσαλίας. Εκεί η αμερικανική εταιρεία επένδυσε περισσότερα από 260 εκατ. ευρώ εντός έξι χρόνων, καθιστώντας την γαλλική πόλη την μεγαλύτερη ψηφιακή πύλη εισόδου στην Δυτική Ευρώπη και την ένατη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη, παγκοσμίως, προσελκύοντας περισσότερους από 200 διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Περιγράφοντας τα πλεονεκτήματα των επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων, οι επικεφαλής της Digital Realty και της Lamda Hellix πρόσθεσαν ότι, μέσω των δρομολογούμενων επενδύσεων, θα δημιουργηθούν εκατοντάδες καινούργιες θέσεις εργασίας, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής των υποδομών, όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Ιδίως όσον αφορά τις ειδικότητες, που είναι αναγκαίες για την λειτουργία των σύνθετων αυτών εγκαταστάσεων, των data centers είναι ανώτατου επιπέδου κατάρτισης και υψηλών αποδοχών. Eκτιμάται δε ότι θα συνεισφέρουν στην αναχαίτιση της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, όπως και στον επαναπατρισμό έμπειρων στελεχών.

Σε όρους κεφαλαιουχικών δαπανών, η εταιρεία εκτιμάται ότι θα τοποθετήσει το ποσό των 400 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο κόστος κτήσης, μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτων και κατασκευής κέντρων δεδομένων. Όπως έχει αναφέρει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix Απόστολος Κάκκος, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει άδεια δόμησης για το «Athens-3», το νέο κέντρο δεδομένων της που θα κατασκευαστεί στο Κορωπί, όπου σήμερα τα data centers της καταλαμβάνουν επιφάνεια 5.500 τ.μ. σε έκταση άνω των 16 στρεμμάτων. Η Αττική, η Βόρεια και η Νότια Ελλάδα ανήκουν στις περιοχές που εξετάζει η εταιρεία για την κατασκευή νέων κέντρων δεδομένων. 

Σύμφωνα με την Lamda Hellix, η ανάπτυξη νεόδμητων κτηριακών υποδομών που επιτρέπουν τη διασύνδεση των πελατών μεταξύ τους και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, παρέχοντας υπηρεσίες κεντρικής και απλοποιημένης διαχείρισης όλων των κέντρων (multi-tenant neutral data centers), επιτρέπει στους οργανισμούς να διατηρήσουν την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους. Όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ», ο Απόστολος Κάκκος, στόχος των σχεδιαζόμενων επενδύσεων είναι να καταστεί η Ελλάδα στρατηγικός κόμβος τηλεπικοινωνιών, όπου τα δεδομένα που παράγονται παραμένουν στη χώρα. Τηρουμένων των αναλογιών, όπως εξηγεί ο ίδιος, τα κέντρα δεδομένων της Digital Realty θα μπορούσαν να συγκριθούν με τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια που εξυπηρετούν όλες τις αεροπορικές εταιρείες και τους τελικούς πελάτες καθιστώντας τη χώρα διεθνή κόμβο αερομεταφορών. 

Αντίστοιχα, στην περίπτωση των ουδέτερων κέντρων δεδομένων που διαθέτουν κεντρική και απλοποιημένη διαχείριση οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι πάροχοι υπηρεσιών νέφους (σημ.: λογισμικά κι εφαρμογές που δεν λειτουργούν στον υπολογιστή του χρήστη αλλά στο διαδίκτυο) και οι κόμβοι διασύνδεσης ίντερνετ (internet exchanges) είναι διαθέσιμοι στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς, εξασφαλίζοντας αδιάλειπτη διαθεσιμότητα, ασφάλεια, πολλαπλές ευκαιρίες διασύνδεσης και σημαντικές οικονομίες κλίμακας.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News