Ηνωμένα ‘Εθνη: Ανησυχητική αύξηση της πείνας ως αποτέλεσμα της πανδημίας
Τεράστια αύξηση σημειώθηκε στον αριθμό υποσιτισμένων παγκοσμίως ως αποτέλεσμα των οικονομικών επιβαρύνσεων της πανδημίας, καθώς και της αύξησης στις τιμές των τροφίμων. Σύμφωνα με σχετική έκθεση των Ηνωμενων Εθνών, ο αριθμός των υποσιτισμένων αυξήθηκε πέρυσι κατά 320 εκατομμύρια, αγγίζοντας συνολικά τους 2,4 δισ. ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιο πληθυσμού. Η εν λόγω άνοδος ισούται με το την αύξηση που σημειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια αθροιστικά.
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωνμένων Εθνών, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρότατη αβεβαιότητα ως προς τη διατροφή τους έχει αυξηθεί σε ανησυχητικά επίπεδα, προκαλώντας προβληματισμούς σχετικά με το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών ή αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Το 2020 σχεδόν 1 δισ. άνθρωποι αντιμετώπιζαν τέτοιου είδους αβεβαιότητα, αριθμός αυξημένος κατά το ένα πέμπτο σε σχέση με το 2019.
Σύμφωνα με τον Αρίφ Χουσαΐν, επικεφαλής οικονομολόγο σε σχετικό τμήμα των Ηνωμένων Εθνών, οι βασικές αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση είναι η αύξηση των τιμών των τροφίμων, καθώς και η πτώση των εισοδημάτων στα νοικοκουρία. «Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ένα σοκ στις τιμές και ταυτόχρονα μία πτώση στα εισοδήματα, και αυτή η σύμπτωση είναι καταστροφική», σχολίασε ο Χουσαΐν. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή ακριβώς είναι και η διαφορά μεταξύ των προηγούμενων κρίσεων στον χώρο των τροφίμων, δηλαδή το 2008 και το 2011, καθώς σε εκείνες τις χρονικές περιόδους υπήρχε μόνον ένας καταλυτικός παράγοντας, όχι δύο ταχυτόχρονα.
Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης και για τις επιπτώσεις της κατάστασης σε γεωπολιτικό επίπεδο. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τη διατροφή θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση στις μεταναστευτικές ροές, αφού πολλοί θα αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον σε πλουσιότερες χώρες. «Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η πείνα προκαλεί τριβές, και οι τριβές προκαλούν αστάθεια, η οποία ανοίγει το δρόμο για καταστάσεις, όπως η τρομοκρατία, και τροφοδοτείται από την υποχρεωτική μετανάστευση όχι μόνον εντός των συνόρων, αλλά και εκτός», τόνισε ο Χουσαΐν.
Πηγή: Financial Times
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News