Χρηματιστήριο: «Παλεύει» για τις 880 μονάδες – Κοντά στο +5% η Alpha
Στις 878 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Στο +2,2% οι τράπεζες
Προσπάθεια ανάκτησης των 880 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η επικείμενη είσοδος της Alpha Bank στον δείκτη MSCI Global Standard συμβάλλει στην ανάταση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και στην απόπειρα αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει συγκρατημένη άνοδο της τάξης του 0,44% και ενισχύεται στις 878,13 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (874,25 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες -από 875,76 έως 885,52 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να ανακάμπτει σημαντικά και να κυμαίνεται στα 58 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο 4ωρο, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αφορούν τη μετοχή της Alpha Bank.
Εξάλλου, η απόφαση της Morgan Stanley να εντάξει από τις 14 Ιουλίου τη μετοχή της τράπεζας στον δείκτη MSCI Global Standard έχει παράσχει σημαντικά στηρίγματα, προσελκύοντας «φρέσκα» κεφάλαια από το εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι μόνο την Παρασκευή, η άνοδος της μετοχής διαμορφώθηκε στο +10,4%, ενώ σήμερα κυμαίνεται σταθερά κοντά στο +5%.
Πάντως, τα τελευταία λεπτά παρατηρείται μια μερική εξασθένηση της ανοδικής κίνησης στον Γενικό Δείκτη, καθώς οι πωλητές έχουν αυξήσει την δραστηριότητά τους, ενώ αρκετές εισηγμένες έχουν «ψαλιδίσει» τα υψηλά πρωινά κέρδη.
Αλλάζει η βραχυπρόθεσμη τάση
Η αναβάθμιση της Alpha Bank συνιστά απόρροια της επιτυχημένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 800 εκατ. ευρώ, μια εξέλιξη η οποία δίνει το «εισιτήριο» για την είσοδο στον Global Standard Index, αυξάνοντας την ελληνική παροικία σε πέντε (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Eurobank και Alpha Bank).
Φυσικά, όλα τα παραπάνω αποτελούν το έναυσμα για την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης, με τους επενδυτές πλέον να προεξοφλούν μια ανοδική πορεία, ολοκληρώνοντας προς ώρας τον κύκλο της συσσώρευσης και της διόρθωσης. Στόχος, επομένως, είναι η ανάκτηση αρχικά των 900 μονάδων και μετέπειτα των προ-πανδημίας επιπέδων.
Βέβαια, αυτό θα καθοριστεί κι από άλλους παράγοντες, όπως η εξέλιξη της πανδημίας και οι επιπτώσεις της παραλλαγής Δέλτα στο τουριστικό και οικονομικό κλίμα. Από την άλλη πλευρά, στους θετικούς καταλύτες μπορεί να συμπεριληφθεί και η επικείμενη εκταμίευση των πρώτων 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Την Παρασκευή δε, αναμένεται και η ετυμηγορία του οίκου Fitch για την αξιολόγηση της Ελλάδας, η οπία αυτή την στιγμή βρίσκεται στο «ΒΒ», δηλαδή δύο βαθμίδες πριν την επενδυτική κατηγορία. Την ίδια ημέρα, έχουμε και το κλείσιμο των παραγώγων.
Στο +2,2% οι τράπεζες
Όπως είναι εύλογο, ρόλο πρωταγωνιστή της σημερινής συνεδρίασης έχει αναλάβει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος ενισχύεται σημαντικά κατά 2,2% και διαμορφώνεται στις 556 μονάδες, κλείνοντας έτι περισσότερο την «ψαλίδα» από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων. Νωρίτερα, μάλιστα, είχε υπερβεί και το τεχνικό σημείο των 560 μονάδων.
Η μετοχή της Alpha Bank ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή, καθώς κερδίζει σχεδόν 5% και αναρριχάται κοντά στο 1,14 ευρώ, διευρύνοντας την απόσταση από το τεχνικό σημείο του 1 ευρώ. Από εκεί και πέρα, το βελτιωμένο κλίμα ευνοεί και τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, με την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται στο +1,8%. Κατά σχεδόν 1,2% αυξάνεται η μετοχή της Eurobank, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί λίγο κάτω από το +0,8%. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank 4,79% 1,138 ευρώ
- Attica Bank 0% 0,16 ευρώ
- Eurobank 1,16% 0,8344 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα 1,81% 2,365 ευρώ
- Πειραιώς 0,77% 1,441 ευρώ
Περιορισμένα στηρίγματα από FTSE Large Cap
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές διατηρούν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα «ηνία» της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς πέραν των τραπεζών περιορισμένα στηρίγματα παρέχει και η μετοχή του ΟΛΠ, η οποία ενισχύεται κατά 1% και τα 20,1 ευρώ. Κατά 0,8%, επόσης, αυξάνονται οι μετοχές των Aegean, Motor Oil και Mytilineos.
Από την πλευρά της, η μετοχή της ΔΕΗ καταγράφει συγκρατημένη άνοδο της τάξης του 0,7% εν όψει της ομολογιακής έκδοσης των 350 εκατ. ευρώ. Δεν λείπουν πάντως, και οι ρευστοποιήσεις, με τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ – Jumbo να χάνουν άνω του 1%.
Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.30), 50 μετοχές κινούνται ανοδικά, 48 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση ης αγοράς κυμαίνεται στα 61,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.
Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News