BUSINESS & FINANCE

Natech: Η εταιρεία από τα Γιάννενα που «χτυπάει την πόρτα» της παγκόσμιας αγοράς τραπεζικού λογισμικού

Σε προχωρημένες συζητήσεις με fund που επιδιώκει να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο

Natech: Η εταιρεία από τα Γιάννενα που «χτυπάει την πόρτα» της παγκόσμιας αγοράς τραπεζικού λογισμικού

Να διεκδικήσει το δικό της μερίδιο από την ευρωπαϊκή αγορά των 90 δισ. ευρώ και των 6.000 πελατών επιθυμεί η Natech, η ελληνική εταιρεία κατασκευής λύσεων πληροφορικής, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή τραπεζικού λογισμικού και η οποία εδρεύει στα Γιάννενα.

Και όντας προσηλωμένη στον στόχο αυτό η εταιρεία έχει αρχίσει ήδη να βλέπει τα πρώτα της αποτελέσματα διπλασιάζοντας το τζίρο της ο οποίος πάντως βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Σημειώνει ωστόσο τα τελευταία έτη μεγάλη αύξηση στα μεγέθη της και σημαντική επέκταση της πελατειακής της βάσης, επενδύοντας στο ραγδαία αυξανόμενο προσωπικό της.

Αυτές οι προοπτικές και η ανάπτυξη προσέλκυσαν ήδη ελληνικό Ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο που διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο την απόκτηση μεριδίου στην επιχείρηση, που διοικεί ο Θανάσης Ναυρόζογλου. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες ενώ τα στελέχη της επιχείρησης συνεχίζουν να αναπτύσσουν την εταιρεία.

Έχοντας ανοίξει γραφεία και στην Αθήνα αλλά και στο Ντίσελντορφ και το Βερολίνο, η Natech αναζητά και άλλους πελάτες μεταξύ των μικρότερων ευρωπαϊκών τραπεζών των οποίων το λογισμικό βρίσκεται στο τέλος του κύκλου ζωής του. Όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος Θ. Ναυρόζογλου το τραπεζικό λογισμικό στην Ευρώπη αφορά αφενός τα 1050 περίπου μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τη σχετική αγορά να υπολογίζεται στα επίπεδα των 85 δισεκατομμυρίων και αφετέρου άλλα 5000 μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με το αντίστοιχο κομμάτι της αγοράς να αξίζει 4,5 δισεκατομμύρια. Έχοντας μεγάλη εμπειρία, καθώς πελάτες της Natech είναι οι μικρές συνεταιριστικές τράπεζες στην Ελλάδα και αρκετές ήδη και στο εξωτερικό, κάθεται πλέον στο τραπέζι με δεκάδες ξένους μικρούς τραπεζικούς και συναφείς ομίλους.

Η βασική αγορά εξακολουθούν να είναι οι τράπεζες αλλά και όμιλοι που με την ευρύτερη έννοια λειτουργούν συστήματα πληρωμών όπως και εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ και άλλες που έχουν ανάγκη από υπηρεσίες σαν κι αυτές που παρέχει την Natech, εξηγεί ο Θανάσης Ναυρόζογλου. Ωστόσο «όλη μας η στόχευση αυτή τη στιγμή είναι στο εξωτερικό και χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Ιταλία, η Γεωργία, η Κύπρος αλλά και η Νιγηρία ενώ έχουμε βάλει ήδη ένα μικρό λιθαράκι και στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, με τη βοήθεια και της Hellenic Initaitive», σημειώνει.

Ο Ναυρόζογλου αξιολογήθηκε πρόσφατα ως ένας από τους 40 κορυφαίους επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών στην Ελλάδα από το Fortune από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας που καινοτομούν και ξεχωρίζουν για το 2021. H διάκρισή του βασίστηκε στην πορεία ανάπτυξης της Natech κατά τα τελευταία έτη υπό την ηγεσία του o οποίος και κρίθηκε με άλλους επιχειρηματίες της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας.

Η εταιρεία του δεν είναι «καινούργια» αφού ξεκίνησε αυτή της την δραστηριότητα της 2003 στρεφόμενη με έμφαση στην αγορά του τραπεζικού λογισμικού. Μέσα στα πρώτα οκτώ χρόνια κατάφερε να εξυπηρετεί τις 10 από τις 16 τότε συνεταιριστικές της Ελλάδας. Σήμερα έχει καταφέρει να αξιολογηθεί και να καταχωρηθεί στους 37 παγκόσμιους παρόχους τραπεζικών προϊόντων σύμφωνα με την σχετική λίστα της Forester Research. Εξυπηρετεί, δε, πελάτες σε 40 χώρες.

Ο αγώνας όμως είναι ακόμα σε εξέλιξη και είναι μακρύς: Το 2020 ο τζίρος της εταιρείας βρισκόταν στα επίπεδα των μόλις 2 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως το 2021 θα αγγίξει τα 3 εκατομμύρια και το 2022 τα 7,5 εκατομμύρια, εκτιμά το management της επιχείρησης που έχει πολύ υψηλότερους μακροπρόθεσμους στόχους. Η εταιρεία ήταν και παραμένει πάντοτε κερδοφόρα με τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA) na πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο ενώ χρηματοδοτείται με ίδια κεφάλαια και έχει έτσι πρακτικά μηδενικό δανεισμό. Ο αριθμός των εργαζομένων της αυξήθηκε από 38 πέρσι στους 55 σήμερα καθώς αυξάνονται οι ανάγκες μαζί με το πελατολόγιο.

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της έδρας της, δηλαδή τα Γιάννενα. Η ύπαρξη ενός πολύ καλού τμήματος μηχανικών υπολογιστών και πληροφορικής στο εκεί πανεπιστήμιο αλλά και το γεγονός ότι από τους πρώτους πελάτες της εταιρείας ήταν η Τράπεζα Ηπείρου εξηγεί γιατί η καρδιά της Natech χτυπάει ακόμα εκεί. Όμως ήδη τα νέα γραφεία στην Γερμανία και την Αθήνα έχουν αρχίσει να αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο έργο.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Natech χαρακτηρίζεται από την αγορά, εκτός από την ευελιξία της, η πολύ καλή αντίληψη και εμπειρία που έχει αποκτήσει για την δραστηριότητα της τεχνολογίας της χρηματοοικονομίας αλλά και η εσωτερική ανάπτυξη του λογισμικού της. Μπορεί έτσι να παραδίδει ολοκληρωμένες λύσεις σε σημαντικά λιγότερο χρόνο από μεγαλύτερους ανταγωνιστές της. Την Natech δεν την έχει εντοπίσει μόνο το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο με το οποίο γίνονται αυτή την εποχή διαπραγματεύσεις:

Πριν λίγα χρόνια την εντόπισαν και πολύ μεγάλοι παίκτες της ευρωπαϊκής αγοράς τραπεζικού λογισμικού όπως η TEMENOS, που αξιολόγησε πιθανή εξαγορά της. Ωστόσο ο 39 χρόνος Ναυρόζογλου, που έχει ήδη αρκετές διακρίσεις στο βιογραφικό του όπως και η εταιρεία το, βλέπει ακόμα πολύ σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης μπροστά του για να βγει από το παιχνίδι.

Σταθμοί στη διαδρομή της Natech

  • 2003: Σύσταση της Natech
  • 2010: Πιστοποιείται ως Microsoft Silver ISV Partner
  • 2011: Εγκαθιστά το web banking suite σε 4 Συνεταιριστικές Τράπεζες ενώ πιστοποιείται για την Ανάπτυξη, Σχεδιασμό, Εφαρμογή, Υποστήριξη εφαρμογών εμπορία hardware 
  • 2012: Αναλαμβάνει τις υπηρεσίες SEPA πληρωμών και μεταφορών για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και εγκαινιάζει τις νέες εγκαταστάσεις της στην Αθήνα
  • 2016: Η Forrester Research την κατατάσσει ως έναν από τους 37 παγκόσμιους παρόχους τραπεζικών συστημάτων
  • 2017: Βραβεύεται για την “Ολοκληρωμένη Καινοτομία”
  • 2019: Βραβεύεται από τα European Business Awards
  • 2020: Έναρξη λειτουργίας καταστήματος στο Βερολίνο

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News