Πρακτικά της ΕΚΤ: Βαθαίνει το ρήγμα ως προς τις αγορές ομολόγων
Επιβεβαιώνοντας τις φήμες της αγοράς, τα πρακτικά της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση του Ιουνίου που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της άρχισαν τον προηγούμενο μήνα τη συζήτηση για το εάν θα επιβραδύνουν τον ρυθμό αγοράς των ομολόγων, σε μία σαφή ένδειξη ότι το θέμα αυτό θα είναι το κεντρικό στις επόμενες συνεδριάσεις.
Τα πρακτικά έδειξαν ότι υπάρχει ρήγμα στους κόλπους του δ.σ. της ΕΚΤ. Από τη μία τα συντηρητικά «γεράκια» τα οποία ζήτησαν να αρχίσει η μείωση των αγορών καθώς βελτιώνονται οι οικονομικές προοπτικές και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες και από την άλλη τα «περιστέρια» που τάσσονται υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Τελικά, υπήρξε «ευρεία συναίνεση» υπέρ της διατήρησης των μέτρων στήριξης μέσω του έκτακτου προγράμματος αγορών (ΡΕΡΡ).
Αυτό σημαίνει ότι το θέμα θα επανεξεταστεί πιθανότατα στη συνεδρίαση αυτού του μηνός, προτού ληφθεί απόφαση ενδεχομένως στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Ορισμένοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες για τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει η συνέχιση του ΡΕΡΡ «επειδή μπορεί να εμποδίζει διαρθρωτικές αλλαγές στον εταιρικό τομέα και στην αγορά εργασίας.
Ο Μάικλ Σνάμπερτ, οικονομολόγος της Commerzbank, εξηγεί ότι το ρήγμα στους διαμορφωτές πολιτικής σημαίνει ότι η «δομική απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει το ΡΕΡΡ και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης θα είναι δύσκολο να ληφθεί». Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, ανέφερε ότι οι αγορές ομολόγων θα πρέπει να περιοριστούν σταδιακά και προειδοποίησε για τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.
Παρ΄όλα αυτά, τα περισσότερα μέλη εμφανίστηκαν έτοιμα να συναινέσουν με την πρόταση που έκανε ο επικφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, να διατηρηθεί ο ρυθμός αγοράς ομολόγων. Η πρότασή του υπογράμμιζε ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες κρίνονται υπερβολικά ευάλωτες για να επιτραπεί αυτή η στιγμή η μείωση των αγορών ομολόγων χωρίς τον κίνδυνο να υπάρξει μία απότομη άνοδος στις ομολογιακές αποδόσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρακτικά, ένα μέλος του δ.σ. πρότεινε ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός αγορών ομολόγων καθώς ο πληθωρισμός δεν αυξήθηκε τελικά όσο είχαν προβλέψει οι αναλυτές της ΕΚΤ.
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News