Δυσοίωνες οι προβλέψεις για cyber επιθέσεις – Πώς διαμορφώνεται το τοπίο;
Η ασφάλεια θεωρείται συχνά ο μεγαλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας στις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού των οργανισμών, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο επιταχυντή.
Η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερο “digital” γίνονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, τόσο περισσότερο εκτεθειμένες είναι σε νέους κινδύνους. Έτσι, η ασφάλεια πρέπει να είναι ενσωματωμένη σε οτιδήποτε λαμβάνει χώρα σε τεχνολογικό επίπεδο. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Cloud, οι τεράστιες επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα από τους hyperscalers συμβάλλουν στον τομέα και προφυλάσσουν από ένα μέρος πιθανών κυβερνοεπιθέσεων.
Η ασφάλεια όμως πρέπει να υπάρχει και στην κουλτούρα κάθε οργανισμού και να μην περιορίζεται στα συστήματα μόνο. Άλλωστε, οι περισσότερες επιθέσεις δεν στοχεύουν πλέον τους servers, αλλά στους ανθρώπους, βρίσκοντας τρωτά σημεία από λάθη και παραλείψεις τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επιθέσεις «phishing» -τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας- αυξήθηκαν κατά 600%. Από την πλαστογράφηση μηνυμάτων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έως την παρότρυνση τραπεζικών πελατών να «δράσουν τώρα» πριν το κλείσιμο λογαριασμών λόγω COVID-19, οι εγκληματίες έχουν επωφεληθεί από το φόβο και την αβεβαιότητα που προκλήθηκε.
Συμπερασματικά λοιπό, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αλλάζουν διαρκώς τις τακτικές τους για να επωφεληθούν από νέες αδυναμίες και ευπάθειες. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες καλούνται άμεσα να ενισχύσουν τους απαραίτητους ελέγχους και επενδύσεις προκειμένου να εκπαιδεύσουν κατάλληλα τους ανθρώπους τους και παράλληλα να κατανοήσουν και να αποφύγουν τις κυβερνοαπειλές.
Μπορείτε να υποβάλετε και εσείς τις ερωτήσεις σας στην Accenture εδώ.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News