Τουρισμός: Στον αέρα ο στόχος για το 2021
Η μετάλλαξη «Δέλτα» οδηγεί σε αναθεώρηση επί τα χείρω – Έως και στο 30% της επίδοσης του 2019 χαμηλώνει ο πήχης
Στον αέρα βρίσκεται ο στόχος για τη φετινή τουριστική περίοδο, καθώς η παραλλαγή Δέλτα οδηγεί σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων, υπό τον φόβο ενός νέου κύματος της πανδημίας και της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι νέες εκτιμήσεις «χαμηλώνουν» τον πήχη των τουριστικών εσόδων στο 30% – 35% των αντίστοιχων εσόδων του 2019 (18,2 δισ. ευρώ) έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για έσοδα 45% – 50%.
Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του κλάδου αναμένεται να υπάρξει στα τέλη Ιουλίου, όταν και διαφανεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τόσο η επιδημιολογική τάση όσο και η πρόοδος των εμβολιασμών. Πάντως, από τις 19 Ιουλίου, οι εμβολιασμένοι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούν να επισκέπτονται και τις «πορτοκαλί» χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα, κάτι το οποίο -εφόσον δεν αλλάξει κάτι- θα επιφέρει σημαντική αύξηση στον αριθμό των ταξιδιωτών. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού.
Αυστηρότερα πρωτόκολλα
Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο «MR», σημειώνει ότι «χωρίς να παραγνωρίζουμε την υπαρκτή και δικαιολογημένη ανησυχία για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, κυρίως εξαιτίας της μετάλλαξης “Δέλτα”, δεν μπορούμε παρά να αξιολογήσουμε ως ιδιαίτερα θετικά ορισμένα στοιχεία, όπως τον αριθμό των αφίξεων στη διάρκεια του Ιουνίου». Κατ’ ουσίαν ήταν αυτός ο πρώτος μήνας του ανοίγματος για τον ελληνικό τουρισμό το 2021 και τα δεδομένα από το πλήθος των εισερχόμενων ταξιδιωτών είναι άκρως ενθαρρυντικά, αναφέρει ο υπουργός. «Πήγαμε πολύ καλύτερα από τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς, ενώ τώρα η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να άρει τους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους πολίτες της είναι πολύ σημαντική και αναμένουμε τη θετική επίπτωση που θα έχει άμεσα στον ελληνικό τουρισμό».
Ηδη πολλοί Βρετανοί τουρίστες, παρά την υποχρέωση να μείνουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή στη χώρα τους, επέλεξαν να επισκεφθούν την Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα, εξηγεί. «Αυτό αποδεικνύει, εκτός των άλλων, το πόσο έντονη είναι η επιθυμία των ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο να ταξιδέψουν ξανά. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να τονίσω ότι για την ελληνική κυβέρνηση η προστασία της δημόσιας υγείας παραμένει απόλυτη προτεραιότητα. Και γι’ αυτό ακριβώς δεν θα διστάσουμε να αυστηροποιήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Από την πρώτη στιγμή το μήνυμα ήταν: ανοίγουμε με ασφάλεια –τηρούμε τα πρωτόκολλα– επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς».
Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος που είχε τεθεί για ανάκτηση του 45% της τουριστικής δραστηριότητας του 2019, δηλαδή περί τα 9,1 δισ. ευρώ, θεωρείται πλέον από τους ανθρώπους της τουριστικής αγοράς ως μη επιτεύξιμος. Πέρυσι το σύνολο των επισκεπτών της χώρας από το εξωτερικό διαμορφώθηκε στα 7,406 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή κατά 78,2% χαμηλότερα από τα 31,3 εκατομμύρια του 2019, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις υποχώρησαν επίσης κατά 76,2%, στα 4,319 δισ. ευρώ από 18,17 δισ. ευρώ το 2019. Δηλαδή κατά το 2020 η τουριστική δραστηριότητα υποχώρησε στο 23% περίπου αυτής του 2019.
Όμως, μη επιτεύξιμος θεωρείται πλέον και ο στόχος για την ανάκτηση του 45% της δραστηριότητας του 2019. Ο πήχης πλέον τοποθετείται μεταξύ 30% και 35%. Με δεδομένο ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του 2019 ανήλθαν στα 18,17 δισ. και αυτές του 2020 στα 4,31 δισ., το 35% που αναμένεται φέτος αντιστοιχεί σε 6,35 δισ. ευρώ, δηλαδή 2 δισ. περισσότερα από πέρυσι (ή 47% αύξηση το 2021 σε σχέση με 2020).
Κρίσιμα τα μέτρα που θα φέρει το 4ο κύμα
Η αρνητική επίπτωση που ενδέχεται να φέρει στις διεθνείς μετακινήσεις η μετάλλαξη «Δέλτα» δεν αντικατοπτρίζεται ακόμα στις κρατήσεις των ελληνικών ξενοδοχείων, εξηγούν επιχειρηματίες του κλάδου, με τους οποίους συνομίλησε το «MR». Όμως, αυτό μπορεί να συμβεί αργότερα τον Ιούλιο, καθώς θα εμπεδώνεται το νέο ρίσκο από το 4ο ξέσπασμα της πανδημίας. Ουδείς επίσης γνωρίζει επί του παρόντος πόσο αυστηρότερα θα αντιδράσουν οι εθνικές κυβερνήσεις και η Ε.Ε. Εάν δηλαδή θα αποφασίσουν συνολικές αναθεωρήσεις των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών απέναντι στον εισερχόμενο τουρισμό, όπως από τη Βρετανία, ή αν απλώς θα αυστηροποιηθούν και θα επεκταθούν μέτρα, όπως οι διαγνωστικοί έλεγχοι και ο διαχωρισμός των ταξιδιωτών σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους, με διακριτή αντιμετώπισή τους.
Σε κάθε περίπτωση παρατείνεται η αβεβαιότητα, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος του Ιουλίου, μήνας στον οποίον είχαν επενδυθεί σημαντικές προσδοκίες ανάκαμψης. Επιπλέον ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως η κορύφωση του τέταρτου κύματος στην Ευρώπη αναμένεται στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, γεγονός που «παγώνει» και τις προσδοκίες για σημαντική παράταση της τουριστικής σεζόν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Στον αντίποδα, κάποια αισιοδοξία διατηρείται, με δεδομένο ότι όλες οι έρευνες δείχνουν εντονότατη επιθυμία του κόσμου για ταξίδια, η οποία μπορεί να βοηθήσει να υπερνικηθεί ο φόβος για το τέταρτο κύμα. Σ’ αυτό το περιβάλλον, όμως, οι ξενοδόχοι που δεν έχουν ακόμα ανοίξει τα ξενοδοχεία τους αναβάλλουν για αργότερα τις σχετικές αποφάσεις.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News