Χρηματιστήριο: Δεν «έπιασε» τις 880 μονάδες – Σε χαμηλό δύο μηνών η Alpha Bank
Στις 877 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Σταθεροποιητικά τερμάτισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι τράπεζες δέχθηκαν νέες πιέσεις, «ψαλιδίζοντας» τα όποια κέρδη στον FTSE Large Cap, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να παραμείνει «εγκλωβισμένη» κάτω των αναχωμάτων των 880 μονάδων..
Πιο συγκεκριμένα, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,15% και υποχώρησε ανεπαίσθητα στις 877,22 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (878,55 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε επτά μονάδες -από 876,91 έως 883,66 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, μην υπερβαίνοντας τα 41 εκατ. ευρώ -δείγμα της αγοραστικής αδιαφορίας.
Άλλωστε, οι επενδυτές, για ακόμη μία συνεδρίαση, αρκέστηκαν σε επιλεκτικές κινήσεις, με τις τράπεζες να αποτελούν εκ νέου το «τρωτό» σημείο της Λεωφόρου Αθηνών, καθώς η μετοχή της Alpha Bank τερμάτισε με απώλειες κατά 1,4%, κλείνοντας κάτω του 1 ευρώ για πρώτη φορά από τις 6 Απριλίου.
Το αρνητικό τραπεζικό κλίμα επηρέασε και τα υπόλοιπα blue chips, με τη μετοχή της Aegean να ηγείται των απωλειών, τερματίζοντας στο -3,3%. Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ συμπλήρωσαν το πτωτικό σπιράλ, με την εξαιρετική επίδοση της Lamda (+3,2%) να μην μπορεί να αλλάξει δραματικά τη συνολική εικόνα.
Η δικαιολογημένη διστακτικότητα
Η διστακτικότητα των επενδυτών, η οποία αποτυπώνεται κυρίως στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, θεωρείται κατά πολλούς δικαιολογημένη, καθώς οι συνεχείς κινήσεις άντλησης τραπεζικών κεφαλαίων (ΑΜΚ, εκδόσεις ομολόγων κ.α.), έχουν απορροφήσει μεγάλο τμήμα της διαθέσιμης ρευστότητας.
Την ίδια ώρα, όμως, οι ανησυχίες για την παραλλαγή Δέλτα, η πιθανή επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, καθώς και οι αδύναμες επιδόσεις του τουριστικού κλάδου συμβάλλουν στην έτι περισσότερο εδραίωση του κλίματος στασιμότητας, μην επιτρέποντας μια πειστική ανοδική αντίδραση.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα στο ελληνικό ταμπλό πολύ δύσκολα θα αλλάξει το αμέσως επόμενο διάστημα, με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται εντός ενός στενού εύρους συναλλαγών, με πρώτο στήριγμα τις 860 μονάδες και πρώτες αντιστάσεις τις 910 – 915 μονάδες.
Κάτω από το 1 ευρώ η Alpha Bank
Ο τραπεζικός κλάδος, παρά τη θετική εκκίνηση, επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος, καθώς σημείωσε πτώση κατά 0,99% και υπαναχώρησε στις 532,91 μονάδες, απομακρυνόμενος περαιτέρω από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων.
Το μεγαλύτερο βάρος «τράβηξε» η μετοχή της Alpha Bank, η οποία υποχώρησε κατά 1,4% και το 0,99 ευρώ, δηλαδή κάτω της τιμής της πρόσφατης ΑΜΚ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας εμφάνισε απώλειες κατά 1,2% και τα 2,32 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank τερμάτισε στο -0,9% και το 0,832 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς, αντίθετα, έκλεισε σχεδόν αμετάβλητη στο 1,4 ευρώ.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Attica Bank, η οποία παρουσίασε κέρδη της τάξης του 5,7% και ενισχύθηκε στο 0,166 ευρώ, παρότι ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και το 1,75 ευρώ. Η ανοδική τάση οφείλεται στην έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει μείωση των «κόκκινων» δανείων στο 1% και Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.
- Alpha Bank -1.4% 0,9944 ευρώ
- Attica Bank 5,73% 0,1666 ευρώ
- Eurobank -0,93% 0,832 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -1,23% 2,321 ευρώ
- Πειραιώς -0,21% 1,407 ευρώ
Τι έκαναν τα blue chips
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, από τις σημερινές διακυμάνσεις ξεχώρισε η μετοχή της Lamda Development, η οποία ενισχύθηκε κατά 3,2% και τα 7,7 ευρώ, μετά την παρουσίαση των αρχιτεκτονικών σχεδίων για τον Marina Tower στο Ελληνικό. Πολύ καλή ήταν η εικόνα και στη μετοχή του ΟΠΑΠ, ο οποίος έκλεισε στο +1% και τα 12,47 ευρώ, σε μια προσπάθεια ανάκτησης των υψηλών 10ετίας. Κατά +1% αυξήθηκε, επίσης, η μετοχή της Viohalco, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία.
Από εκεί και πέρα, οι πωλητές στοχοποίησαν τη μετοχή της Aegean, η οποία υποχώρησε κατά 3,33% και τα 5,23 ευρώ, ενώ στο -2,5% έκλεισε και η μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία απώλεσε το τεχνικό σημείο των 6 ευρώ. Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, ταυτόχρονα, ακολούθησε στο -1,5%, ενώ οι μετοχές των ΟΛΠ, Mytilineos, ΕΥΔΑΠ και Sarantis διολίσθησαν κατά τουλάχιστον 1%.
Εντελώς αντίθετο ήταν το κλίμα στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου η μετοχή της Intracom εκτινάχθηκε στο +4,9% και το 1,6 ευρώ. Από κοντά, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης αυξήθηκε κατά 3,8% και η μετοχή της Cenergy ενισχύθηκε κατά 3,9%. Η μετοχή της Ικτίνος βρέθηκε στο +3,3%.
Συνολικά, 54 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 55 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διατηρήθηκε σταθερή στα 61,9 δισ. ευρώ.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News