Η μόνιμη απειλή για την τουρκική λίρα
Σε έναν κατήφορο δίχως τέλος έχει παγιδευθεί η τουρκική λίρα. Το νέο της ναδίρ διαμορφώθηκε στις 7,942 λίρες ανά δολάριο αργά το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής η ισοτιμία παραμένει κοντά σε αυτά τα επίπεδα. Τον κατήφορο δεν πέτυχε να σταματήσει ούτε η πρόσφατη αποφασιστική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, παρά το γεγονός ότι εξέπληξε ευχάριστα τις αγορές.
Οι προσπάθειες της νομισματικής αρχής ουσιαστικά «σκοντάφτουν» στην επιθετική εξωτερική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία ανοίγει πολλαπλά μέτωπα για την γειτονική χώρα. Πέρα από τις διαρκείς προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, η εμπλοκή της Άγκυρας στον εμφύλιο της Λιβύης και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως και η αγορά των ρωσικών S-400 συνιστούν παράγοντα σύγκρουσης με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και ενισχυόυν τις πιθανότητες νέων κυρώσεων. Η τακτική του Ερντογάν είναι μία μόνιμη απειλή για το τουρκικό νόμισμα.
Λίγες ημέρες μετά τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήρθε η σειρά της Ουάσιγκτον προχθές, Τετάρτη, να προειδοποιήσει για κυρώσεις. «Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι με τις πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να συνεχίζει τις προσπάθειες να φέρει τους S-400 σε λειτουργία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας: «Συνεχίζουμε να υπογραμμίζουμε στο ανώτατο επίπεδο ότι η συναλλαγή των S-400 παραμένει τεράστιο εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις και στο ΝΑΤΟ και εγείρει τον κίνδυνο πιθανών κυρώσεων».
Η τουρκική πλευρά έχει προσπαθήσει να αποδώσει σε «επιθέσεις κερδοσκόπων» και εξωτερικών δυνάμεων, αλλά και να την παρουσιάσει ως «ευλογία» αντί «κατάρας», αφού όπως υποστηρίζει λειτουργεί ως όπλο στην προσπάθεια ανάκαμψης από την βαθιά ύφεση που προκαλεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Τα νοικοκυριά που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να φθίνει διαρκώς και οι επιχειρήσεις που βλέπουν τα χρέη τους σε δολάριο να φουσκώνουν επικίνδυνα, μάλλον θα διαφωνήσουν.
Το μεγάλο πρόβλημα, όπως επισημαίνει η Agathe Demarais, διευθύντρια διεθνών προβλέψεων στην μονάδα ερευνών του Economist (Economist Intelligence Unit) είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν μπορεί εύκολα να βγει από τις διαμάχες, στις οποίες επέλεξε να εμπλακεί. Και τούτο γιατί φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ένδειξη αδυναμίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. «Επομένως οι πιθανότητες η Τουρκία να ρίξει τους τόνους στην όποια αντιπαράθεσή της είναι περιορισμένες και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερη αστάθεια για τη λίρα».
Η Demarais σημειώνει μάλιστα ότι εάν ο Τζο Μπάιντεν επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές, η Τουρκία θα πρέπει να περιμένει πιο σκληρή στάση από τις ΗΠΑ, με τις πιθανότητες των κυρώσεων να αυξάνονται.
Από την πλευρά του ο Erik Meyersson, επικεφαλής οικονομολόγος στην Handelsbanken Macro Research, σχολιάζει στο CNBC πως δεν είναι μόνο οι κινήσεις της Τουρκίας στο εξωτερικό που εντείνουν τις πιέσεις στη λίρα. «Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας είναι βαθύτερα και συνδέονται με τις αλλαγές στους πολιτικούς θεσμούς, δηλαδή με την διολίσθηση της χώρας στον αυταρχισμό» τονίζει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News