BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες «εξαλείφουν» τα κέρδη σε Viohalco, Mytilineos

Στις 875 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Πτώση 2% για την Πειραιώς

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες «εξαλείφουν» τα κέρδη σε Viohalco, Mytilineos

Μικρές απώλειες παρουσιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αδυνατεί να ξεφύγει από τη συσσώρευση των τελευταίων εβδομάδων, λόγω κυρίως των πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τo μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,20% και υποχωρεί στις 875,23 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (876,96 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες -από 870,51 έως 877,68 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 31 εκατ. ευρώ μέσα σχεδόν στο πρώτο 4ωρο.

Οι επενδυτές, από το πρωί, προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στις τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς να κινείται στο -2%, την Alpha Bank στο -1,6% και την Attica Bank στο -1,4%. Σε θετικό έδαφος, αντίθετα, επιχειρεί να διατηρηθεί η Εθνική Τράπεζα, η οποία κερδίζει 0,6%. 

Από εκεί και πέρα, σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου η μετοχή της Viohalco παρέχει ισχυρά στηρίγματα της τάξης του +2,3%, με τη μετοχή της Mytilineos να ακολουθεί στο +1%.

Τα αίτια της πτωτικής κίνησης

Η ελληνική αγορά, όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες εβδομάδες, είναι απολύτως δέσμια της συσσώρευσης, αδυνατώντας να διασπάσει τον διορθωτικό κύκλο και να προσεγγίσει εκ νέου τα προ-κορωνοϊού επίπεδα των 910 – 915 μονάδων.

Αυτή η εικόνα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη θετικών ειδήσεων, καθώς τα τουριστικά έσοδα πολύ δύσκολα θα φθάσουν στο 45% των επιπέδων του 2019, ενώ ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις και το φάντασμα της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων συνεχίζει να πλανάται πάνω από την ελληνική οικονομία. 

Σ’ όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι συνεχείς προσπάθειες των ελληνικών εισηγμένων για αντλήσεις κεφαλαίων από τις αγορές, κάτι το οποίο απορροφά την όποια διαθέσιμη ρευστότητα των ξένων και εγχώριων επενδυτών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η αρνητική τάση είναι πιθανό να διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες, με τη Λεωφόρο Αθηνών να έχει ως επόμενο βασικό στήριγμα τις 860 μονάδες.

Στο -1% οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς εμφανίζει ελεγχόμενες απώλειες της τάξης του 1% και διολισθαίνει κάτω από το τεχνικό σημείο των 540 μονάδων, και ειδικότερα στις 537 μονάδες.

Στο «τιμόνι» της πτωτικής κίνησης βρίσκεται η μετοχή της Πειραιώς, της οποίας οι απώλειες προσεγγίζουν το -2% και το 1,376 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία κατέρχεται στο τεχνικό σημείο του 1 ευρώ, στην τιμή δηλαδή της πρόσφατης ΑΜΚ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά 1% και οπισθοχωρεί στο τεχνικό όριο του 0,845 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, κερδίζοντας 0,64% και κινούμενη στα 2,363 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha -1,56% 1,01 ευρώ
  • Attica Bank -2,37% 0,158 ευρώ
  • Eurobank -1,01% 0,845 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,64% 2,363 ευρώ
  • Πειραιώς -2,06% 1,376 ευρώ

Υπό πίεση η ΕΥΔΑΠ, στο +2% η Viohalco 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πωλητές και αγοραστές δίνουν μια αμφίρροπη μάχη, με αποτέλεσμα το ταμπλό να μοιάζει σχεδόν μοιρασμένο. Ως αποτέλεσμα, πέραν των τραπεζικών πιέσεων, πτωτικά κινείται και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία υποχωρεί κατά 1,3% και τα 8 ευρώ, στον απόηχο της συμφωνίας με το ελληνικό δημόσιο για την τιμή του ακατέργαστου νερού. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Viohalco ενισχύεται σημαντικά κατά 2,2% και τα 4,58 ευρώ, με τη μετοχή της Mytilineos να κερδίζει, επίσης, 1,15% και να αναρριχάται άνω του τεχνικού σημείου των 15 ευρώ. Η μετοχή της Coca – Cola, τέλος, παρουσιάζει μικρά κέρδη (0,33%), παρά την απειλή προστίμου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ η μετοχή της Jumbo ενισχύεται κατά 0,7% χάρη στην αύξηση των εξαμηνιαίων εσόδων.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 34 μετοχές κινούνται ανοδικά, 78 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News