Business & Finance Δευτέρα 5/07/2021, 15:58
BUSINESS & FINANCE

ΔΕΔΑ: Πάνω από 68.000 νέοι καταναλωτές στο δίκτυο φυσικού αερίου έως το 2025

Eπέκταση του δικτύου διανομής σε 34 πόλεις της χώρας

ΔΕΔΑ: Πάνω από 68.000 νέοι καταναλωτές στο δίκτυο φυσικού αερίου έως το 2025

Την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε 34 πόλεις της χώρας σηματοδότησε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Ξάνθη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εκκίνηση των αναπτυξιακών έργων της ΔΕΔΑ γίνεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου το φυσικό αέριο θα πάει σε έξι πόλεις: την Ξάνθη, τη Δράμα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Ορεστιάδα. 

Το έργο στην Περιφέρεια ΑΜΘ είναι προϋπολογισμού 61,8 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από επιχορήγηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή 496 χιλιομέτρων δικτύου και τη σύνδεση τουλάχιστον 15.000 καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών). Οι εργασίες για την κατασκευή του δικτύου ξεκίνησαν στις 30 Ιουνίου 2021 και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του 2023. 

Το φθινόπωρο, τα έργα θα επεκταθούν στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ από τα τέλη του έτους και τις αρχές του 2022 θα αρχίσουν οι εργασίες στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου. 

Συνολικά, περισσότεροι από 68.000 νέοι καταναλωτές θα συνδεθούν στο δίκτυο έως το 2025, ενώ σε ορίζοντα μίας ακόμα δεκαετίας ο αριθμός υπολογίζεται πως θα αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τους 170.000.

Κηρύσσοντας την έναρξη του έργου επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην ακριτική Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ), ο πρωθυπουργός τόνισε πως «οι ακρίτες μας έρχονται πλέον στο κέντρο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής». «Το πενταετές πρόγραμμα της ΔΕΔΑ είναι σήμερα το μεγαλύτερο σχέδιο επέκτασης διανομής φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με διακλαδώσεις σχεδόν 1.900 χιλιομέτρων δικτύου θα ενώσει 34 πόλεις, μεταφέροντας ενέργεια σε 70.000 καταναλωτές, οι οποίοι μέχρι το 2036 εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουν τους 200.000. Είναι ένα έργο που σε πλήρη ανάπτυξη θα κινητοποιήσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο και θα δημιουργήσει περίπου 6.000 νέες θέσεις εργασίας στην περιφέρεια» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει «σχεδιάσει επενδύσεις τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε ό, τι αφορά τη μεταφορά, αλλά και τη διανομή του φυσικού αερίου στη χώρα και 44 δισεκατομμύρια επενδύσεις μέχρι το 2030 για την ενεργειακή μετάβαση» υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας. 

Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι επενδύσεις αυτές θα δημιουργήσουν περισσότερες από 150.000 βιώσιμες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Επιπλέον θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, σύμφωνα με όσα ανέφερε, σε όλα τα στάδια των έργων (κατασκευής, συντήρησης, διαχείρισης δικτύων) για τη μεταφορά και τη διανομή του φυσικού αερίου στη χώρα. 

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, ο πρόεδρος της επιχείρησης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Βασίλης Κοτρώνης, σημείωσε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της χώρας από την εποχή της ηλεκτροδότησης της ελληνικής περιφέρειας. «Το μέλλον της χώρας χτίζεται από μικρές και μεγάλες νίκες σαν τη σημερινή. Νίκες που αφορούν τους πολίτες, που βελτιώνουν την ποιότητα και το επίπεδο ζωής τους, που δίνουν επαγγελματικές προοπτικές στους νέους ανθρώπους. Εμείς στη ΔΕΔΑ, ακολουθώντας το ρητό του Νίκου Καζαντζάκη, θα προσπαθούμε να φθάνουμε εκεί που δεν μπορούμε, δίνοντας ενέργεια στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κοτρώνης.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News