Γρ. Δημητριάδης (Υπερταμείο): Νέο σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις
«Δεν εμπλεκόμαστε στην πολιτική, φωνή όμως έχουμε»
Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων προαναγγέλλει ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, προαναγγέλλοντας πως τον Οκτώβριο θα παρουσιαστεί ένα στρατηγικό σχέδιο που θα αφορά όλο τον όμιλο με δράσεις, χρονοδιάγραμμα και συνέργειες.
Παράλληλα, αποκαλύπτει πως εκδηλώνεται ισχυρό ενδιαφέρον από «μεγάλο αριθμό σοβαρών επενδυτών» για την πλειονότητα των έργων, και δίνει τον τόνο της ενεργής εμπλοκής του στις αποφάσεις των θυγατρικών του – που περιλαμβάνουν και το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ.
«Το υπερταμείο ήρθε για να μείνει, γιατί έχει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων, στη δημιουργία υπεραξίας για τις θυγατρικές του, στη διασφάλιση αναβαθμισμένων υπηρεσιών για τους πολίτες – καταναλωτές και φυσικά στη δημιουργία επιπρόσθετης αξίας για τον μέτοχό του που είναι το ελληνικό κράτος» αναφέρει ειδικότερα σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.
Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του Υπερταμείου απαντά πως «όλες οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας αποτελούν προτεραιότητα». «Το υπερταμείο έχει στο χαρτοφυλάκιό του περισσότερες από 17 θυγατρικές και συμμετοχές, η καθεμιά σε διαφορετικό και πολύ σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας» εξηγεί και προσθέτει: «Ενδεικτικά αναφέρω τις ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, τη νέα εταιρεία για το 5G, ΦΑΙΣΤΟΣ και τη συμμετοχή μας στη ΔΕΗ. Εχουμε εταιρείες που εξυπηρετούν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, όπως τα ΕΛΤΑ και οι Συγκοινωνίες Αθηνών. Παράλληλα, είναι και οι Ελληνικές Αλυκές, οι θυγατρικές με τις Αγορές Τροφίμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης (ΟΚΑΑ και ΚΑΘ) και η ΔΕΘ. Επίσης, πολύ σημαντικές είναι για εμάς όλες οι θυγατρικές του Δημοσίου που διαχειρίζονται το real estate της χώρας, όπως η ΕΤΑΔ, το ΤΑΙΠΕΔ και η ΓΑΙΑΟΣΕ, αλλά και η εμβληματική Διώρυγα της Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ). Καθεμιά από τις εταιρείες μας έχει τη δική της κρυμμένη υπεραξία, και πρέπει να διαμορφώσει το δικό της πλάνο εξέλιξης, αναδιοργάνωσης όπου χρειάζεται και επενδύσεων ώστε να αξιοποιήσει τις δικές της ευκαιρίες και προοπτικές. Ειδικότερα, με το σωστό management πιστεύουμε ότι κάθε θυγατρική μας μπορεί να γίνει ένα ξεχωριστό best practice για τη χώρα και συνολικά κάθε βελτίωση θα έχει μεγάλη θετική επίδραση στην οικονομία και στην κοινωνία».
Προαναγγέλλει παράλληλα πως τον Οκτώβριο θα παρουσιαστεί ένα στρατηγικό σχέδιο που θα αφορά όλο τον όμιλο με δράσεις, χρονοδιάγραμμα και συνέργειες.
Ο κ. Δημητριάδης σημειώνει πως «βγαίνουμε από μια διετή περίοδο κατά την οποία το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ υποχρεωτικά καθυστέρησε, ειδικότερα το 2020, λόγω της πανδημίας». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επιλέχθηκε με βάση τη συμπληρωματικότητά της και με στόχο να διαχειριστεί τα assets –όχι μεμονωμένα όπως γινόταν μέχρι τώρα–, αλλά με την οπτική μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής logistics για τη χώρα. «Υπό αυτό το πρίσμα, η νέα διοίκηση έχει εντολή όχι μόνο να επιταχύνει το πρόγραμμα, αλλά και να το επικαιροποιήσει. Σήμερα, όπως γνωρίζετε, προχωρούν τα μεγάλα projects, όπως τα περιφερειακά λιμάνια, η Εγνατία Οδός, και βέβαια η υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό, που έγινε στις 25 Ιουνίου. Η αλλαγή που βλέπουμε συνολικά στο χαρτοφυλάκιό μας, είναι το ισχυρό ενδιαφέρον από μεγάλο αριθμό σοβαρών επενδυτών στην πλειονότητα των έργων, γεγονός που αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της χώρας» αναφέρει.
Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ σημειώνει πως υπό τη διοίκηση του κ. Βλαστού η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου προχωράει μια σειρά από έργα, πολλά από τα οποία είναι αρκετά σύνθετα. «Από τις αρχές της χρονιάς, η ομάδα της ΕΤΑΔ έχει προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις και διαγωνισμούς, όπως το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου και η πρόσφατη συμφωνία της διοίκησης για νέες επενδύσεις στη μαρίνα Γουβιών στην Κέρκυρα με ταυτόχρονη παράταση της σύμβασης εκμίσθωσης για 15 χρόνια. Συμβολική είναι και η ανάπλαση των καταστημάτων – ανθοπωλείων που βρίσκονται στο κτίριο της Βουλής» αναφέρει. Επισημαίνει πάντως πως η ΕΤΑΔ χρειάζεται να αναπτύξει ένα πλήρες σχέδιο για τη στρατηγική των ακινήτων της ανά κατηγορία και να αποκτήσει τη δομή να την υλοποιήσει. «Για να επιταχύνει δε, θα πρέπει να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα και να προχωρήσει συστηματικά σε ωρίμανση και αξιοποίηση της ακινήτων της» προσθέτει.
Δηλώνει ακόμη πως η κεντρική ομάδα του υπερταμείου, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των θυγατρικών, μπορεί να προσφέρει την καλύτερη και πιο συντονισμένη αξιοποίηση στρατηγικών asset σε ολόκληρη τη χώρα, ανεξάρτητα αν αυτά ανήκουν στην ΕΤΑΔ, το ΤΑΙΠΕΔ ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.
Για τα αεροδρόμια επισημαίνει πως με βάση την εμπειρία αναβάθμισης των 14 μεγάλων περιφερειακών αεροδρομίων «προχωρούμε και στα 23 μικρότερα αεροδρόμια, ξεκινώντας από την Καλαμάτα, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση της τουριστικής κίνησης. Εχουμε ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για τον σύμβουλο που θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης, που δεν θα είναι υποχρεωτικά ο ίδιος για όλα τα αεροδρόμια».
Για τα λιμάνια, σημειώνει πως «έχουμε ξεκινήσει από την Ηγουμενίτσα, την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, που έχουν ήδη συγκεντρώσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, και στη συνέχεια ακολουθεί το Ηράκλειο» ενώ για τις μαρίνες δηλώνει πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.
Σε ερώτηση τέλος για το αν η πρόσφατη παρέμβαση για την απεργία των μέσων μεταφοράς τις ημέρες των Πανελλαδικών Εξετάσεων ξεκαθαρίζει πως «το υπερταμείο δεν εμπλέκεται με την πολιτική και ούτε πρόκειται να εμπλακεί», αλλά «έχει φωνή» και καθώς διαχειρίζεται το θέμα της δημόσιας περιουσίας «όποτε κρίνει ότι πρέπει να μιλήσει για θέματα των εταιρειών που υπάγονται σε αυτό, θα το κάνει».
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News