BUSINESS & FINANCE

Δεν σήκωσε κεφάλι το Χρηματιστήριο – Απώλειες 4% στην εβδομάδα για τις τράπεζες

Στις 886 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Δεν σήκωσε κεφάλι το Χρηματιστήριο – Απώλειες 4% στην εβδομάδα για τις τράπεζες

Με σωρευτικές απώλειες της τάξης του 2% αποχαιρέτισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για ακόμη ένα πενθήμερο έδωσε συνέχεια στη συσσώρευση, αδυνατώντας να βρει ανοδική διέξοδο και να κινηθεί πειστικά άνω των 900 – 910 μονάδων.

Χαρακτηριστική των όσων έλαβαν χώρα μέσα στην εβδομάδα ήταν η συνεδρίαση της Παρασκευής, στην οποία ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση (-0,17%) και επί της ουσίας παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης, στα επίπεδα των 886,66 μονάδων.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε οκτώ μονάδες -από 884,64 έως 892,87 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς, μην υπερβαίνοντας τα 44 εκατομμύρια ευρώ.

Η παραπάνω εκόνα, όπως καθίσταται σαφές, συνέβαλε στην έτι περισσότερο παγίωση της βραχυπρόθεσμης τάσης, η οποία παραμένει αρνητική, εξαιτίας κυρίως των πιέσεων στις τράπεζες. Εξάλλου, ο κλαδικός δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 4%.

Τι έκαναν σήμερα οι τράπεζες

Η μετοχή της Alpha Bank κατάφερε να κρατήσει -έστω και οριακά- το θετικό πρόσημο, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,2% και το 1,042 ευρώ, ενώ πολύ καλή ήταν η εικόνα στη μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύθηκε άνω του 1%, διατηρώντας το +47% από τις αρχές του 2021.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 1,2% και περιορίστηκε προς το τεχνικό σημείο των 2,4 ευρώ, με την Πειραιώς να κυμαίνεται επίσης στο -1,2%, σημειώνοντας μείωση στο 1,44 ευρώ. Αντίστοιχου εύρους πιέσεις καταγράφηκαν και στην Attica Bank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,24% 1,0425 ευρώ
  • Attica Bank -1,19% 0,166 ευρώ
  • Eurobank 1,17% 0,8498 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,22% 2,42 ευρώ
  • Πειραιώς -1,16% 1,448 ευρώ

Στο σύνολό τους, οι τραπεζικές μετοχές εμφάνισαν ανεπαίσθητες διακυμάνσεις, καθώς τερμάτισαν στο +0,02% και τις 551 μονάδες, βάζοντας ένα τυπικό τέλος στο 6ήμερο πτωτικό σερί, αλλά και έχοντας σωρευτική εβδομαδιαία πτώση της τάξης του 4%, κάτι το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Alpha Bank.

Μικρές μεταβολές στα blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, το επενδυτικό κλίμα χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και σχεδόν μηδενικό ενδιαφέρον, με τους αγοραστές να απέχουν για ακόμη μία συνεδρίαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστοι τίτλοι ξεπέρασαν το εύρος το +/-1,5%.

Πιο συγκεκριμένα, κέρδη κατά 1,6% εμφάνισε η μετοχή της Aegean, ενώ από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία βρέθηκε στο +1,4% και τα 9,49 ευρώ. Κατά 0,8% αυξήθηκε και η μετοχή της Lamda Develepment, με τη μετοχή της Motor Oil να έπεται στο +0,6%.

Στον αντίποδα, η μετοχή του Τιτάνα δέχθηκε τις υψηλότερες πιέσεις, υποχωρώντας κατά 1,6% και τα 16,24 ευρώ. Σαράντης και ΟΛΠ εμφάνισαν πτώση κατά περίπου 1,4%, ενώ πέριξ του 1% διαμορφώθηκε η πτώση για τις μετοχές των Mytilineos, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Viohalco.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισε η κάμψη στη μετοχή της Profile, η οποία συρρικνώθηκε κατά 2,2% και τα 4,8 ευρώ. Η μετοχή της Ικτίνος δε, σημείωσε μείωση κατά 1,9% και το 0,9 ευρώ, ενώ στο 1,6% ορίστηκε η πτώση για τη μετοχή της ΑΒΑΞ.

Συνολικά, 50 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 47 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 26 μετοχές παρέμειναν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 62,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

Αρνητική η βραχυπρόθεσμη τάση

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως φάνηκε και σήμερα, εξακολουθεί να συντηρεί την αρνητική βραχυπρόθεσμη τάση, παραμένοντας για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων. Εξάλλου, μέχρι να υπάρξει αφομοίωση της προσφοράς των νέων μετοχών στις τράπεζες, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να υπάρξει κίνηση προς τις 950 μονάδες.

Την ίδια ώρα, στο αρνητικό κλίμα συμβάλλουν και οι ανησυχίες για την παραλλαγή «Δέλτα», καθώς δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που προειδοποιούν για ένα νέο κύμα του ιού στις αρχές του φθινοπώρου ή και στα τέλη του καλοκαιριού.

Εκεί αποδίδεται, εξάλλου, και η υποβάθμιση των προσδοκιών για τον φετινό τουρισμό, καθώς ο φόβος για επαναφορά των ταξιδιωτικών περιορισμών, σε συνδυασμό με το εν εξελίξει μπλόκο στις εισροές από το Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται ότι δεν επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μακροπρόθεσμη εικόνα παραμένει θετική για τη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς εκτός απροόπτου η οικονομία θα κάνει ένα σημαντικό οικονομικό «μπαμ» στο β’ εξάμηνο του 2021, χάρη κυρίως στην εκταμίευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News