Τουρισμός: Η θέση της Ελλάδας σε σχέση με τους ανταγωνιστές της
Τι αναφέρει η ανάλυση της Oxford Economics
Η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου δεν αποτελεί μείζον ζήτημα μόνο για την Ελλάδα, καθώς την ίδια ανάγκη για τουρίστες έχουν κι άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κροατία κοκ.
Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο ευρωπαϊκός τουρισμός φαίνεται ότι αρχίζει να ανακτά τον χαμένο βηματισμό, κάτι το οποίο οφείλεται στην άρση των περιοριστικών μέτρων, στην ενίσχυση του εμβολιαστικού ρυθμού και στη αισθητή μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο εκτιμάται ότι οι συνολικές διανυχτερεύσεις στην Ε.Ε. έφθασαν στο 45% των προ-κορωνοϊού επιπέδων, ενώ τον Αύγουστο αναμένεται να φθάσουν έως και το 85%, ένα ποσοστό σαφώς υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό (60%).
Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Oxford Economics, η τουριστική σεζόν του 2021 είναι απίθανο να φθάσει στα επίπεδα του 2019, κάτι το οποίο θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, βέβαια, η έστω και μερική ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες, οδηγώντας σε αύξηση του κλάδου υπηρεσιών και ενίσχυση της κατανάλωσης. Ενδεικτικά, στον ευρωπαϊκό Νότο υπάρχει προσδοκία για αύξηση των εξαγωγικών υπηρεσιών στο 85% των επιπέδων του 2019, προσθέτοντας σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες στην εθνική οικονομία σε σχέση με το 2020.
Ποια χώρα προηγείται στην τουριστική κούρσα
Από τις χώρες του Νότου, σύμφωνα με την Oxford Economics, στην ευνοϊκότερη θέση φαίνεται ότι βρίσκονται οι Κροατία και Πορτογαλία, οι οποίες προηγούνται έναντι των υπόλοιπων, χάρη στην γρηγορότερη επανεκκίνηση του κλάδου, ως απόρροια της ταχύτερης μείωσης των κρουσμάτων.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, και οι δύο χώρες τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζουν αισθητή επιβράδυνση, καθώς αφενός στην περίπτωση των Ιβήρων καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, αφετέρου στην περίπτωση των Βαλκάνιων παρατηρείται σημαντική υστέρηση στον εμβολιασμό.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η Oxford Economics θεωρεί ότι ακολουθεί ακριβώς μετά τις Πορτογαλία και Κροατία, καταγράφοντας ανάκαμψη σε σχέση με το 2020. Και σίγουρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες έχουν αρκετό δρόμο για να διανύσουν ακόμη έως ότου φθάσουν τις προ-Covid επιδόσεις.
Σε κάθε περίπτωση, μεγάλο ρόλο στο τι τελικά θα κάνουν τα βαριά «χαρτιά» του ευρωπαϊκού τουρισμού αποτελεί η «Δέλτα», καθώς μια επιθετική έξαρση της νέας παραλλαγής είναι πολύ πιθανό να συνεπάγεται επαναφορά των ταξιδιωτικών περιορισμών.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς εφόσον η Ε.Ε. αποφασίσει να βάλει μπλόκο στις εισροές Βρετανών τουριστών, λόγω της διασποράς της παραλλαγής Δέλτα, τότε οι χώρες του Νότου θα απωλέσουν έως και το 15% των συνολικών τουριστικών εσόδων.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News