Βιλερουά: Η Ευρώπη χρειάζεται το ψηφιακό ευρώ τώρα, διαφορετικά θα «χάσει το τρένο»
Σε κίνδυνο βρίσκεται η εθνική κυριαρχία του νομίσματος της Ευρώπης, εάν η γηραιά ήπειρος δεν προχωρήσει τα σχέδια για τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ καθώς και ενός πανευρευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών, όπως δήλωσε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντελ Γκαλό.
Με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει ενθαρρύνει τους καταναλωτές να εγκαταλείψουν την χρήση των μετρητών και με τις μεγάλες τεχνολογικές να εισέρχονται στην αγορά πληρωμών, ο Βιλερουά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Ευρώπη έχει καθυστερήσει να καταρτίσει ένα ενιαίο σύστημα πληρωμών ικανό να ανταγωνιστεί τους αμερικανικούς κολοσσούς, όπως η Visa και η Mastercard. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι απομένει μόλις ένα, το πολύ δύο χρόνια για να υλοποιηθεί το σχέδιο, διαφορετικά η Ευρώπη θα «χάσει το τρένο»
Ορισμένες τράπεζες εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικές στο να επενδύσουν σε νέες υποδομές συστημάτων πληρωμών, εάν η ΕΚΤ καθυστερήσει να προχωρήσει στο σχέδιό της για τη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές στον χώρο της λιανικής.
«Τόσο στο ζήτημα του ψηφιακού νομίσματος όσο και στο ζήτημα των πληρωμών, η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να κινηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει τη νομισματική κυριαρχία της, κάτι που δεν μπορούμε να ανεχθούμε», τόνισε ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας.
Με το 90% των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη να προετοιμάζουν αυτή τη στιγμή τα ψηφιακά τους νομίσματα, εκδηλώνονται έντονες ανησυχίες ότι η ενέργεια αυτή θα αποσύρει μεγάλο μέρος από τα χρήματα που υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να αφανίσει το 8% των καταθέσεων στις τράπεζες της Ευρωζώνης. Ο Βιλερουά διέψευσε το σενάριο αυτό λέγοντας ότι ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας παρά σοβαρή ανάλυση.
Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας έχει ήδη πραγματοποιήσει πέντε δοκιμές με τη χρήση CBDC, ήτοι ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας, με δημόσια και ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σχεδιάζει να πραγματοποιήσει άλλες τέσσερις μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Από την πλευρά της η ΕΚΤ δεν έχει λάβει ακόμη τελικές αποφάσεις αναφορικά με την έκδοση ψηφιακού ευρώ (CBDC), όμως η συζήτηση έχει φουντώσει για τα καλά τους τελευταίους μήνες, κάτι που συμβαίνει και με άλλες κεντρικές τράπεζες, με αποτέλεσμα η μελέτη από ειδικούς εμπειρογνώμονες να έχει προχωρήσει. Μάλιστα, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, το ζήτημα του ψηφιακού ευρώ πιθανότατα θα συζητηθεί στο συμβούλιο της ΕΚΤ, στις 14 Ιουλίου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News