BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Χάνει» τις 900 μονάδες – «Κόκκινο» όλο το ταμπλό

Στις 895 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: «Χάνει» τις 900 μονάδες – «Κόκκινο» όλο το ταμπλό

Κάτω από το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων υποχωρεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει τη συσσώρευση διαρκείας, ελλείψει θετικών καταλυτών που θα μπορούσαν να στηρίξουν το «αφήγημα» των 950 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.20), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη πτώση της τάξης του 0,94% και διολισθαίνει στις 894,84 μονάδες, χάνοντας 8,5 μονάδες σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (903,34 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε περίπου 10 μονάδες -από 894,84 έως 904,13 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει καθηλωμένος σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 20 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίωρο της ημέρας.

Η ελληνική αγορά συνεχίζει την εικόνα διαρκούς συσσώρευσης, με αποτέλεσμα οι 900 μονάδες να απειλούνται για πρώτη φορά μετά από 16 συνεχόμενες συνεδριάσεις, καθώς εδώ και μέρες η απουσία θετικών καταλυτών είναι «εκκωφαντική».

Εφόσον τελικά επιβεβαιωθεί η οπισθοχώρηση κάτω των 900 μονάδων, τότε το επόμενο βασικό στήριγμα θα είναι το τεχνικό σημείο των 880 μονάδων, ένα σενάριο το οποίο αυτή την στιγμή μοιάζει πολύ πιο πιθανό σε σχέση με τις 950 μονάδες.

Κι αυτό, διότι οι αναλυτές θεωρούν ότι η βραχυπρόθεσμη τάση πολύ δύσκολα θα αλλάξει, ιδίως αν δεν κλείσουν όλες οι τραπεζικές εκκρεμότητες και υπάρξει εκ νέου αγοραστικό ενδιαφέρον από την πλευρά των ξένων θεσμικών. 

Στο μεταξύ, η διαδικασία της άντλησης κεφαλαίων στην Alpha Bank συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, με αποτέλεσμα την απορρόφηση ενός μεγάλου μέρους της προσφοράς των ξένων αγοραστών, γεγονός το οποίο συμβάλει στη διατήρηση της πτωτικής επίδοσης της Λεωφόρου Αθηνών.

Η τρέχουσα ΑΜΚ, πάντως, εξελίσσεται, όπως ακριβώς είχε σχεδιάσει η διοίκηση της Alpha Bank, με το σκέλος της ιδιωτικής τοποθέτησης να υπερκαλύπτεται από την πρώτη ημέρα, καθώς οι βασικοί μέτοχοι έχουν ήδη κάνει τις προσφορές τους. Υπενθυμίζεται ότι το 80% της ΑΜΚ θα διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό και το εναπομείναν 20% μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα.

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της τράπεζας στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινείται συγκρατημένα ανοδικά, κερδίζοντας 0,4% και το 1,113 ευρώ. Ωστόσο, η εικόνα στους υπόλοιπους τίτλους είναι αρνητική, με τη μετοχή της Πειραιώς να υποχωρεί κατά 1,5% και το 1,46 ευρώ.

Κατά 3,6% διολισθαίνει και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία υπαναχωρεί στο επίπεδο του 1,46 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, ταυτόχρονα, δέχεται ελεγχόμενες πιέσεις, οι οποίες οδηγούν στο -0,6% και το 0,853 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διατηρείται σταθερή στα 2,5 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,45% 1,1135 ευρώ
  • Attica Bank -3,60% 0,166 ευρώ
  • Eurobank -0,63% 0,853 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0% 2,5 ευρώ
  • Πειραιώς -1,48% 1,467 ευρώ

Στο σύνολο του τραπεζικού τομέα, ο κλαδικός δείκτης εμφανίζει μικρές διακυμάνσεις, καθώς αυτή την στιγμή (13.20) διαμορφώνεται στο -0,4% και τις 565 μονάδες, με τον προς ώρα τζίρο να αγγίζει μετά βίας τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Κόκκινο» το ταμπλό

Από εκεί και πέρα, το σύνολο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,8%) κινείται σε αρνητικό έδαφος, με τις υψηλότερες πιέσεις να ασκούνται στις μετοχές των Viohalco και ΓΕΚ Τέρνα, οι οποίες υποχωρούν άνω του 2%. Πέριξ του 1,5% καθορίζονται οι απώλειες και για τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Motor Oil, ΔΕΗ, Lamda Development και ΕΛΠΕ.

Κατά περίπου 1% μειώνεται, επίσης, η μετοχή της Mytilineos, η οποία το πρωί της Τρίτης ανακοίνωσε την δραστηριοποίηση στην αγορά των offshore αιολικών παρκών από κοινού με τη δανέζικη εταιρεία Copenhagen Infrastructrure Partners.

Εξίσου αρνητική είναι η εικόνα στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,40%), όπου οι μετοχές των Cenergy – ABAΞ εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 3%. Από κοντά ακολουθούν οι μετοχές των Ικτίνος, Intracom και Autohellas, οι οποίες παρουσιάζουν κάμψη άνω του 2,5%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης, η οποία νωρίς το πρωί ανακοίνωσε νέο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 25 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει πτώση κατά 2,3%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.20), 18 μετοχές κινούνται ανοδικά, 71 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές διατηρούνται σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 63 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News