ΕΚΤ: «Γεράκια» και «περιστέρια» διασταυρώνουν τα ξίφη τους
Τα «ξίφη τους διασταυρώνουν» ξανά τα «γεράκια» που θέλουν πιο αυστηρή πολιτική, με τα «περιστέρια», τους υπέρμαχους της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής στους κόλπους της ΕΚΤ, σε μία κρίσιμη περίοδο που συμπίπτει με την έναρξη των συζητήσεων για την επανεξέταση του Συμφώνου Σταθερότητας για τη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη.
Παρότι η ΕΚΤ δεν έχει κηρύξει επίσημα την έναρξη των συζητήσεων για το μέλλον του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ, κάτι που σύμφωνα με αναλυτές δεν πρόκειται να γίνει πριν από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, τα «γεράκια» Γενς Βάιντμαν, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ και ο Αυστριακός συνάδελφός του Ρόμπερτ Χόλζμαν έγιναν οι πρώτοι διαμορφωτές της ΕΚΤ που ανοίγουν τη εν λόγω συζήτηση, καθώς η οικονομία βελτιώνεται.
Ο Βάιντμαν εξέφρασε την άποψη ότι το 2022 δεν θα είναι πλέον έτος κρίσης, εάν, όπως είπε μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο, επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας και της οικονομίας. Για το λόγο αυτό, εξήγησε, το ΡΕΡΡ δεν θα πρέπει να τερματιστεί ξαφνικά, οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να μειωθούν σταδιακά εκ των προτέρων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Αυστριακού Χόλζμαν που είπε από το ίδιο συνέδριο ότι το ΡΕΡΡ θα πρέπει να λήξει το ενωτερίτο δυνατόν, το Μάρτιο του 2022. Τα δύο αυτά «γεράκια» ζητούν επανειλημμένως πιο αυστηρή νομισματική πολιτική για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.
Οι θέσεις τους έρχονται ωστόσο σε αντίθεση με αυτές του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου, του Ιταλού Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος διαμήνυσε ότι δεν θα πρέπει να αποσυρθούν υπερβολικά γρήγορα τα μέτρα στήριξης, καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει. «Η εμπειρία έχει δείξει ότι η προσπάθεια να μειώσουμε τις αγορές ενεργητικού υπερβολικά γρήγορα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αυστηρές χρηματοοικονομικές συνθήκες και συνεπώς σε εκ νέου αύξηση των αγορών αργότερα», ανέφερε.
Ο Πανέτα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει την ευελιξία του προγράμματος ΡΕΡΡ, που σημαίνει να μπορεί να παρέχει νομισματική στήριξη όπου υπάρχει ανάγκη ακόμη και όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί.
Κάλεσε δε, τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να αναγνωρίσουν ότι το τρέχον μείγμα δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων τόνωσης είναι «ξεκάθαρα ανώτερο» εκείνου πριν την πανδημία, όταν οι πολιτικοί ηγέτες εστίαζαν στην μείωση του χρέους.
Τα σχόλια αυτά βάζουν τόσο τον Πανέτα όσο και τους συναδέλφους του που συμμερίζονται τις ίδιες θέσεις σε μετωπική σύγκρουση με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων ο Βάιντμαν και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, την Γερμανίδα Ιζαμπέλ Σνάιμπελ. Αντίστοιχα και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, είχε μιλήσει για πρόσθετη ευελιξία στις αγορές ομολόγων και μετά την κρίση της πανδημίας.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News