OTE Estate: Χαρτοφυλάκιο αξίας 884 εκατ. – Ποια έργα αναβάθμισης προχωρούν
Πώς διαμορφώθηκαν τα μεγέθη της θυγατρικής στα ακίνητα του ομίλου ΟΤΕ.
Kατά 1,4 εκατ. ευρώ αυξήθηκε το 2020, έναντι του 2019, η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της OTE Estate, της θυγατρικής του ομίλου ΟΤΕ στον τομέα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας. Κατά την περασμένη χρονιά, οι 2.300 ιδιοκτησίες της εταιρείας από τις οποίες 400 αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου αποτιμήθηκαν από την Πειραιώς Real Estate προς 884 εκατ. ευρώ. Λόγω της πανδημίας και των κυβερνητικών μέτρων στήριξης, το 2020 τα έσοδα από ενοίκια υποχώρησαν κατά 340 χιλ. ευρώ, μέγεθος που, έως και τον Μάιο του 2021, περιορίστηκε σε 170 χιλ. ευρώ. Παρά όμως, τις αντιξοότητες λόγω του κορωνοϊού, η εταιρεία προχώρησε το 2020 στη σύναψη 10 νέων μισθώσεων για ακίνητα συνολικής επιφάνειας 7.700 τ.μ.
Επίσης, η OTE Estate, συνέχισε το πρόγραμμα αναβαθμίσεων των κτηρίων της, καθώς ανακαινίστηκαν 13 κτήρια, έναντι συνολικού κόστους 900 χιλ. ευρώ, σε όλη την Ελλάδα (οδός Αθηνάς, Ψαλίδι, Γέρακας, Ιεροσολύμων, Τούμπα, Έδεσσα, Κατερίνη, Νάουσα, Ταραμπούρα, Καρόλου Ντήλ, Πλάκα Μήλου, Ρόδος, Χαλκείο Νάξου).
Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες ανακαίνισης του κτηρίου ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στην οδό Πατησίων και 3ης Σεπτεμβρίου, με το έργο, του οποίου η πρόοδος καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, να έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Ωστόσο, η στατική ενίσχυση του κτηρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 4ο τρίμηνο του 2021.
Πέρυσι, η εταιρεία ξεκίνησε τις εργασίες ανακατασκευής του διοικητικού μεγάρου του ΟΤΕ, έργο προϋπολογισμού της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες ανακαίνισης ξεκίνησαν από τον 13ο όροφο, συνεχίστηκαν στον 12ο και ολοκληρώνονται τη φετινή χρονιά, με τη σκυτάλη να παίρνει η Α’ πτέρυγα του κτηρίου, δηλαδή ο δεύτερος έως τον ενδέκατο όροφο.
Τα μεγέθη
Κατά το 2020, η εταιρεία εμφάνισε, σε σχέση με το 2019, μειωμένα κατά 1% έσοδα από ενοίκια, στα 51,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από πώληση ενέργειας (από εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά σε στέγες κτηρίων στην Πάρνηθα και την Ηλιούπολη) υποχώρησαν κατά 65%, στα 8,1 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν σε 28 εκατ. ευρώ από 86,1 εκατ. ευρώ (-67%), ενώ τα κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν κατά 69%, σε 21,3 εκατ. ευρώ.
Τα λειτουργικά έξοδα πριν από φόρους, αποσβέσεις και κέρδη/ζημιές από την αναπροσαρμογή σε εύλογη αξία των επενδυτικών ακινήτων της χρήσης 2020, διαμορφώθηκαν σε €14,9 εκατ. έναντι €29,8 εκατ. της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας μείωση κατά 50%. Η μείωση αυτή κυρίως οφείλεται στο κόστος της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος (15 εκατ. ευρώ) έναντι της προηγούμενης χρονιάς, λόγω της μείωσης της πωλούμενης ποσότητας (μη εκπροσώπηση παροχών του ομίλου).
Το 2020 η εταιρεία διένειμε μέρισμα 30,6 εκατ. ευρώ ή 0,15 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2019.
Για το 2020 η εταιρεία προτείνει τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 20,4 εκατ. ευρώ ή 0,10 ευρώ ανά μετοχή.
Η τηλεργασία
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η OTE Estate, στον κλάδο των ακινήτων, η τηλεργασία ήταν και παραμένει ένα πείραμα τα αποτελέσματα του οποίου ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά. Ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν θα επέλθουν ή όχι δομικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας (ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ εργαζομένων, βελτιστοποίηση χρήσης χώρων) και πώς αυτά θα επηρεάσουν τόσο το υφιστάμενο απόθεμα κτιρίων, όσο και το είδος των νέων κτιρίων που θα κατασκευαστούν. Το νέο βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι στο πώς θα μοιάζει ο μελλοντικός χώρος εργασίας γραφείου και ποιες ανάγκες θα καλύπτει. Είναι πιθανό η ζήτηση να στραφεί σε σύγχρονα γραφεία με υψηλή ενεργειακή κλάση και πιστοποιήσεις (WELL, LEED κ.ά.), με εύκολη πρόσβαση και με μικτές αναπτύξεις που θα συνδυάζουν επιπρόσθετα οικιστικές χρήσεις και χρήσεις καθημερινών δραστηριοτήτων με δυνατότητα εξαερισμού επί 24ωρου βάσεως. Όλα αυτά επηρεάζονται από το πόσο μεγάλα θα είναι τα ποσοστά τηλεργασίας που θα παραμείνουν και το ποιες μεταβλητές θα επηρεάζουν τα ποσοστά αυτά.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News