Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έπαιξαν «άμυνα» και κράτησαν τις 900 μονάδες
Στις 907 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στα 54 εκατ. ο τζίρος
Μικρές απώλειες, οι οποίες δεν απείλησαν τις 900 μονάδες, εμφάνισε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρέμεινε εγκλωβισμένο στο στενό εύρος των 900 – 915 μονάδων, εν μέσω των πιέσεων στους τίτλους των Alpha Bank και ΟΤΕ.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε συγκρατημένη πτώση της τάξης του 0,23% και υποχώρησε στις 907,76 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (909,84 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε έξι μονάδες -από 903,36 έως 909,30 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμάνθηκε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, μην υπερβαίνοντας τα 54 εκατ. ευρώ.
Από το πρώτο λεπτό της ημέρας, το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφηκε στις πρόσφατες ανακοινώσεις της Alpha Bank, η οποία το βράδυ της Πέμπτης γνωστοποίησε ότι η ανώτατη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα ανέρχεται στο 1,2 ευρώ, με τη διαδικασία της ΑΜΚ να ξεκινάει κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Δευτέρα (28/6).
Όσον αφορά την κατώτατη τιμή, εκτιμάται ότι θα καθοριστεί από τη ζήτηση των επενδυτών, με τις πληροφορίες να προσδιορίζουν ως τιμή αφετηρίας το 1,1 ευρώ. Υπό αυτό το πρίσμα, η μετοχή της τράπεζας βρέθηκε σήμερα υπό κλοιό πιέσεων, καθώς σημείωσε πτώση κατά 1,71% και υποχώρησε στο τεχνικό σημείο του 1,12 ευρώ, δηλαδή κάτω από την ανώτατη τιμή διάθεσης.
Πέραν της Alpha Bank, αρνητική ήταν η «εικόνα» και στη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία κινήθηκε έντονα πτωτικά στο -4,9% και τα 14,7 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα για μέρισμα. Από εκεί και πέρα, απώλειες της τάξης του 1,1% παρουσίασε, επίσης, η μετοχή του Τιτάνα, o οποίος προσφάτως ακύρωσε 4,12 εκατ. ίδιες μετοχές. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Viohalco τερμάτισαν στο -1,4% και στο -1%, αντίστοιχα.
Τα στηρίγματα της αγοράς
Αισθητά καλύτερη ήταν η «εικόνα» στη μετοχή της Jumbo, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,8% και διαμορφώθηκε στα 14,7 ευρώ, ενώ η μετοχή της Mytilineos, μετά τις χθεσινές πιέσεις, σήμερα ανέκαμψε δυναμικά στο +3,9% και τα 15,8 ευρώ. Κέρδη της τάξης του 2,4% σημείωσε και η μετοχή της Aegean, με την Ελλάκτωρ να κλείνει στο +0,8%, χάρη στη νέα ψήφο εμπιστοσύνης του fund AtlasInvest.
Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, η μετοχή της Intrakat συνέχισε την ξέφρενη πορεία, κερδίζοντας άνω του 4,8% και προσεγγίζοντας τα 2 ευρώ. Εξαιρετική ήταν η επίδοση της Profile, η οποία εκτινάχθηκε στο +8,7% και τα 5 ευρώ, χάρη στο υψηλό μέρισμα για το 2020 και τις προσδοκίες για σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας κατά το α’ εξάμηνο του 2021.
Κατά 4,3% αυξήθηκε και η μετοχή της ΑΒΑΞ, η οποία συνέχισε την πορεία ανάκαμψης, σε μια προσπάθεια κάλυψης του χαμένου εδάφους. Στο +3,2%, τέλος, καθορίστηκαν τα κέρδη για τη μετοχή της Quest.
Συνολικά, 66 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 53 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 12 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 63,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.
Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες
Επιστρέφοντας στις τράπεζες, πέραν των ρευστοποιήσεων στην Alpha Bank, ελεγχόμενες πιέσεις παρατηρήθηκαν και στον τίτλο της Πειραιώς, η οποία υποχώρησε κάτω του τεχνικού ορίου του 1,5 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 1,6% και προσέγγισε εκ νέου το τεχνικό σημείο των 2,53 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank διατηρήθηκε στο 0,86 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -1,71% 1,1225 ευρώ
- Attica Bank 1,57% 0,168 ευρώ
- Eurobank 0% 0,86 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα 0,88% 2,53 ευρώ
- Πειραιώς -0,73% 1,497 ευρώ
Στο σύνολο του κλάδου, ο σχετικός δείκτης εμφάνισε συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 0,35% και υποχώρησε ελαφρώς στις 572,62 μονάδες .
Δεν αλλάζει η βραχυπρόθεσμη τάση
Όπως έχουμε επανειλημμένως γράψει, η «εικόνα» συσσώρευσης της ελληνικής αγοράς εντός του στενού εύρους των 900 – 915 μονάδων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς πολύ δύσκολα θα αλλάξει η βραχυπρόθεσμη τάση.
Κι αυτό, διότι αφενός η εκκρεμότητα των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ακολουθεί και της Ελλάκτωρ) απορροφά την όποια διαθέσιμη ρευστότητα των επενδυτών, αφετέρου τα μηνύματα από τον τουρισμό δεν είναι ακριβώς αυτά που περιμέναμε πριν από μερικούς μήνες.
Την ίδια ώρα, η ανησυχία των επιδημιολόγων για τη μετάλλαξη Δέλτα και τον κίνδυνο ενός νέου κύματος εντός των καλοκαιρινών και φθινοπωρινών μηνών, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του εμβολιαστικού ρυθμού, προκαλούν εκ νέου πονοκέφαλο στους επενδυτές, οι οποίοι δεν θέλουν ούτε καν να σκέφτονται το ενδεχόμενο επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων.
Έχοντας, επομένως, ως πρώτο βασικό στήριγμα τις 900 μονάδες, η ελληνική αγορά εκτιμάται ότι για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες ακόμη θα «αποφύγει» την ανοδική κίνηση προς το ψυχολογικό σημείο των 950 μονάδων, ελλείψει ουσιαστικών καυσίμων και θετικών καταλυτών.
Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική εικόνα της αγοράς
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News