Oxford Economics: Οι ελληνικές επιχειρήσεις ο μεγάλος χαμένος της πανδημίας – Έρχεται ισχυρή ανάκαμψη
Η επιστροφή των ευρωπαϊκών εταιρειών στην κερδοφορία θα είναι δύο φορές γρηγορότερη σε σχέση με την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008
Οι ελληνικές επιχειρήσεις ήταν εκείνες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία και τα lockdowns στην Ευρωζώνη, διαπιστώνει μελέτη της Oxford Economics, με την εταιρεία αναλύσεων να εκτιμά, ωστόσο, ότι η ώρα της ανάκαμψης για τις επιχειρήσεις έχει έρθει. Η επιστροφή των ευρωπαϊκών εταιρειών στην κερδοφορία θα είναι δύο φορές γρηγορότερη σε σχέση με την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, υπολογίζουν οι αναλυτές.
Η Oxford Economics χρησιμοποιεί το μεικτό λειτουργικό πλεόνασμα (GOS) ως δείκτη για την εταιρική κερδοφορία και επισημαίνει ότι στο αποκορύφωμα της πανδημίας, το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το GOS των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 18% σε ετήσια βάση. Όμως, η συνολική συρρίκνωση του δείκτη για το 2020 ήταν πολύ μικρότερη, στο 8,5%, λόγω της γρήγορης ανάκαμψης της κερδοφορίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Έτσι, το μεικτό λειτουργικό πλεόνασμα για τις εταιρείες της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ήταν μόλις 3,8% χαμηλότερο σε σχέση με πριν από έναν χρόνο.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις ήταν αυτές που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, με το μεικτό λειτουργικό πλεόνασμά τους να υποχωρεί κατά 24,2%, έναντι 18,1% στην Ισπανία και 16,7% στη Γαλλία. Οι ολλανδικές και φινλανδικές επιχειρήσεις βρέθηκαν στο άλλο άκρο, με το GOS τους να αυξάνεται το 2020 κατά 1,5% και 1,2% αντίστοιχα.
Η Oxford Economics επισημαίνει ότι οι εταιρείες σε Ιταλία και Πορτογαλία ανέκαμψαν πολύ γρηγορότερα το δεύτερο εξάμηνο του 2020, σε σχέση με τις ισπανικές και ελληνικές επιχειρήσεις, παρότι το σοκ στην κερδοφορία τους κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ήταν παρόμοιο.
Τα γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν σε όλες τις χώρες περιόρισαν το πλήγμα, καθώς τα προγράμματα αναστολών και οι κρατικές εγγυήσεις για δάνεια απάλλαξαν τις επιχειρήσεις από ένα μέρος του βάρους των λειτουργικών εξόδων, σημειώνει η Oxford Economics. Η νομισματική πολιτική εξασφάλισε χαμηλό κόστος δανεισμού.
Η ώρα της ανάκαμψης
Τώρα, η Oxford Economics εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης είναι καλά τοποθετημένες για να εκμεταλλευτούν την οικονομική ανάκαμψη που θα έρθει για το 2021 και το 2022.
Όπως εξηγεί, η κρατική στήριξη υπήρξε πολύ σημαντική, όχι μόνο επειδή περιόρισε το πλήγμα για τις επιχειρήσεις, αλλά και γιατί επέτρεψε μία πολύ γρηγορότερη ανάκαμψη των εταιρικών κερδών σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις, μειώνοντας τον κίνδυνο μόνιμης οικονομικής ζημιάς.
Η πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης και οι επιπτώσεις του προβλήματος των εταιρειών-ζόμπι στις επενδύσεις αποτελούν βασικούς κινδύνους, όμως η Oxford Economics θεωρεί ότι είναι περιορισμένοι.
«Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης ίσως να είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι πολλοί νομίζουν», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου. Η αυξανόμενη αισιοδοξία στην περιοχή, καθώς οι οικονομίες ανοίγουν, η ισχυρή εξωτερική ζήτηση και οι ενδείξεις ότι οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν, αναμένεται να στηρίξουν την αποκατάσταση των εταιρικών ισολογισμών.
Έτσι, η Oxford Economics προβλέπει ότι τα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους θα επιστρέψουν γρήγορα στα προ-πανδημίας επίπεδα. Μάλιστα, η επιστροφή στα κέρδη προβλέπεται δύο φορές γρηγορότερη από ό,τι μετά το κραχ του 2008.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News