BUSINESS & FINANCE

Δικαιώνεται η αισιοδοξία της UBS για Ελλάδα: Βλέπει ανάπτυξη 5,6% φέτος και 6% το 2022

Οι προβλέψεις της ήταν τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις

Δικαιώνεται η αισιοδοξία της UBS για Ελλάδα: Βλέπει ανάπτυξη 5,6% φέτος και 6% το 2022

Την πρόβλεψή της για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 5,6% φέτος επιβεβαιώνει με νέα έκθεσή της η UBS, καθώς η αισιοδοξία την οποία εξέφραζε τους προηγούμενους μήνες ο ελβετικός επενδυτικός οίκος τώρα δικαιώνεται.

Το προηγούμενο διάστημα, η UBS επέμεινε στις υψηλές προβλέψεις της για την Ελλάδα, ακόμα και όταν οι αντίστοιχες εκτιμήσεις των άλλων οίκων, των θεσμών αλλά και του υπουργείου Οικονομικών διαμορφώνονταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις της UBS έφτασαν να είναι τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Όμως τώρα, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου δικαιώνουν την άποψη της UBS και οδηγούν τους άλλους οίκους σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους. Την αρχή έκανε η ING, η οποία αναβάθμισε το στόχο της για την ελληνική ανάπτυξη στο 4,7% από το 3,2%.

Ακολούθησε η DBRS, που ανέβασε τον πήχυ για την ελληνική οικονομία στο 5% από το 4%, αλλά και η Scope Ratings, που προχώρησε σε αναβάθμιση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στα ακόμα υψηλότερα επίπεδα του 6,5%.

Η Bank of America, με δύο αναβαθμίσεις μέσα σε έναν μήνα, αναμένει πλέον ανάπτυξη 5,1% (από 3,4% που περίμενε μόλις τον Μάιο).

«Το ελληνικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση το α΄ τρίμηνο του 2021, ευθυγραμμιζόμενο με τη θετική άποψή μας (πρόβλεψη για το ΑΕΠ: +5,6% το 2021)», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της UBS.  

Και εξηγούν τους λόγους της αισιοδοξίας τους: Το άνοιγμα της οικονομίας από τον Απρίλιο, η έναρξη της τουριστικής σεζόν τον Μάιο, το άλμα του επιχειρηματικού κλίματος τον Μάιο και η αναμενόμενη εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης το β΄ εξάμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα κρατήσουν την οικονομική δραστηριότητα σε υψηλά επίπεδα.

Επιπλέον, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 748 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που έχουν βγάλει οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα, με την έγκριση του Eurogroup.

Η UBS επισημαίνει επίσης ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα του Ιανουαρίου-Μαΐου διαμορφώθηκε στα 8,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 1 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο, κυρίως λόγω των υψηλότερων δαπανών.

Και ο οίκος κάνει ειδική αναφορά στα 2,5 δισ. ευρώ που άντλησε η Αθήνα ανοίγοντας εκ νέου το βιβλίο προσφορών του 10ετούς ομολόγου, στην 4η ελληνική έκδοση για φέτος.

Κατόπιν τούτων, η UBS επιμένει στην πρόβλεψή της για ακόμα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2022, όταν η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται στο 6%.

Έτσι, το ελληνικό χρέος προβλέπεται φέτος ελαφρώς μειωμένο, στο 202% του ΑΕΠ από 207% το 2020, ενώ το 2022 αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω πτώση στο 193% του ΑΕΠ.

Δικαιώνεται η αισιοδοξία της UBS για Ελλάδα: Βλέπει ανάπτυξη 5,6% φέτος και 6% το 2022-1

Η ανεργία προβλέπεται στο 15,7% φέτος (από 16,3% το 2020) και στο 14,7% το 2022.

Ο πληθωρισμός αναμένεται μηδενικός φέτος και στο 0,5% για το 2022.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News