Γιατί υποβαθμίζει το ΧΑ η Jefferies: Αισιοδοξεί, αλλά για πιο μετά
Σε «modestly bullish» από «bullish
Στην υποβάθμιση του χρηματιστηρίου της Αθήνας σε «modestly bullish» από «bullish» προχωρά ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Jefferies με σημερινή του έκθεση, καθώς προβλέπει ότι οι ελληνικές μετοχές θα υπο-αποδώσουν έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών.
Ήδη, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει δυσκολευτεί να ακολουθήσει τις επιδόσεις των υπόλοιπων ευρωπαϊκών από τις αρχές του έτους, έστω και εάν απέχει ελάχιστα από τα προ-πανδημίας επίπεδα. Η διαφορά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι, σύμφωνα με την Jefferies, ότι η ελληνική αγορά προεξοφλεί ένα καλύτερο 2022 (με ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας 5,3%) από το 2021 (με ανάπτυξη 3,45%), κάτι που σχετίζεται με την προσδοκία ότι οι εμβολιασμοί θα είναι πολύ αργοί για να βελτιώσουν τις επιδόσεις της τρέχουσας χρονιάς. Αυτός είναι και ο λόγος της υποβάθμισης, την οποία ο οίκος χαρακτηρίζει σαν κίνηση τακτικής.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Jefferies, η πανδημία υπονόμευσε τη σκληρή δουλειά που έκανε η Ελλάδα στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο διάστημα 2016-2019. Η βασική αιτία είναι η υψηλή εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό, ο οποίος το 2019 ευθυνόταν για το 19% του ΑΕΠ, με τις τουριστικές εισπράξεις να φτάνουν τα 23 δισ. δολάρια.
Η Jefferies τονίζει, πάντως, ότι η συρρίκνωση της οικονομίας κατά 8,2% το 2020 ήταν μικρότερη των προβλέψεων, με δεδομένο το πλήγμα στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ επικαλείται τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη 3,3% φέτος και επιτάχυνση στο 5,4% για το 2022.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο οίκος προειδοποιεί ότι η μόνιμη ζημιά («scarring») που θα αφήσει η πανδημία στην ελληνική οικονομία υπολογίζεται στο 3%.
Η Ελλάδα θα λάβει 7,5 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, διπλάσια από ό,τι αρχικά αναμενόταν, στο πλαίσιο αυτού που ο οίκος περιγράφει σαν ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη.
Στο περιβάλλον αυτό, η Jefferies επισημαίνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι ακριβό, όμως τα εμπόδια στην ανάπτυξη αντανακλώνται στις αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι οποίες δεν είναι εξίσου δυναμικές με αυτές που καταγράφονται σε άλλες οικονομίες.
Η τεχνική εικόνα της αγοράς χαρακτηρίζεται «bullish» (αισιόδοξη) και υπάρχει αρκετό περιθώριο για να πιάσουν περισσότερες μετοχές τα υψηλά 52 εβδομάδων, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Το ΧΑ κυριαρχείται από εταιρείες με εγχώριες δραστηριότητες, οι οποίες επιβίωσαν από τη βαθιά ύφεση της κρίσης χρέους, όμως οι μετοχές αυτές εξαρτώνται λιγότερο από τον οικονομικό κύκλο και το παγκόσμιο εμπόριο, σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές (στους «survivors» οι αναλυτές περιλαμβάνουν τις Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Motor Oil). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Jefferies πιστεύει ότι το ΧΑ θα υπο-αποδώσει έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, η αγορά εμφανίζει P/E 12,7 με βάση τα προσδοκώμενα εταιρικά κέρδη, P/B 0,97, PEG 0,56 και μερισματική απόδοση 3,2%.
Όσο για τις ελληνικές εταιρείες που είναι εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια, η Jefferies δίνει σύσταση αγοράς σε όσες καλύπτει: Capital, Coca Cola HBC, Danaos, Gaslog Partners, Starbulk, Stealthgas και Tsakos.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News