Business & Finance Τρίτη 15/06/2021, 10:44
BUSINESS & FINANCE

Χρ. Σταϊκούρας: Ποιες στρεβλώσεις διορθώνουν οι νέες αντικειμενικές

Χρ. Σταϊκούρας: Ποιες στρεβλώσεις διορθώνουν οι νέες αντικειμενικές

Τους στόχους της μεταρρύθμισης των αντικειμενικών αξιών απαριθμεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πως με το πλαίσιο που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο «επιδιώκεται, μέσα από τη διόρθωση στρεβλώσεων και αδικιών, η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο ΥΠΟΙΚ σε άρθρο του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με το σχέδιο μεταρρύθμισης του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας αντιμετωπίζονται μία σειρά από στρεεβλώσεις όπως: 

  • «Η σημαντική απόκλιση, σε αρκετές περιπτώσεις, των αντικειμενικών τιμών από τις εμπορικές αξίες, και η φορολόγηση των αγοραπωλησιών σε χαμηλότερες αξίες από το πραγματικό ύψος της συναλλαγής.
  • Η απουσία του 15% του πληθυσμού από το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, με αποτέλεσμα ο ΕΝΦΙΑ, σε αυτές τις περιοχές, να υπολογίζεται βάσει της κατώτερης τιμής ζώνης της δημοτικής ενότητας, του δήμου ή της περιφερειακής ενότητας όπου αυτές ανήκουν.
  • Η υπερ-φορολόγηση αρκετών συμπατριωτών μας, για κατοικίες με ιδιαίτερα χαμηλότερες από τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες (σε 1 από τις 5 ζώνες παρατηρείται κάτι σχετικό)».

Βασικά χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας, είναι:

«1ον. Η αδιάβλητη και τεχνοκρατική διαδικασία προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών και η εναρμόνιση της διαδικασίας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά εκτιμητικά πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές, αξιοποιώντας πιστοποιημένους εκτιμητές του μητρώου του Υπουργείο Οικονομικών και ενσωματώνοντας επισημάνσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

2ον. Η χωρική επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών ακινήτων. Πλέον, με τον νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών, η κάλυψη του πληθυσμού διευρύνεται από το 85% στο 98%, αγγίζοντας την πλήρη κάλυψη των περιοχών που είναι εντός σχεδίου. Έτσι, 3.643 νέες ζώνες προστέθηκαν στις παλαιότερες, με αποτέλεσμα ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών να περιλαμβάνει πλέον 13.808 ζώνες.

3ον. Ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός και η διαμόρφωση ψηφιακής πλατφόρμας, με στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση των δεδομένων, τη στατική επεξεργασία τους και τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων.

4ον. Η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, στις διάφορες περιοχές της χώρας, προς τις διαχρονικά μεταβαλλόμενες τιμές αγοράς. Ενδεικτικά, ο δείκτης τιμών κατοικιών της Τράπεζας της Ελλάδος για τις αστικές περιοχές, που περιλαμβάνει όλο το εύρος των εξελίξεων, παρουσιάζει αύξηση 14,4% για την περίοδο 2017-2020».

Συνοψίζοντας τις βασικές αρχές και τους στόχους της μεταρρύθμισης ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει τα εξής:

«1ον. Τη διατήρηση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας, στο ίδιο επίπεδο, κατά την τρέχουσα περίοδο, προσαρμόζοντας συντελεστές προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών.

2ον. Τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας, μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

3ον. Την ανακατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης, με επιβάρυνση σε περιοχές της χώρας που υπο-φορολογούνταν, και ελάφρυνση σε περιοχές που υπερ-φορολογούνταν. Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό αλγεβρικό άθροισμα θα είναι μηδενικό.

4ον. Την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, ανάλογα με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και σε συνάρτηση με τα δεδομένα της οικονομίας την επόμενη περίοδο».

Ο υπουργός σημειώνει ότι το οικονομικό επιτελείο «με προσοχή ακούει και εξετάζει κάθε πρόταση, που δύναται να ενδυναμώσει την εν λόγω μεταρρύθμιση και να διευκολύνει την εναρμόνιση με τα νέα δεδομένα, εντός βεβαίως του προαναφερθέντος πλαισίου αρχών- στόχων.». «Συνεπώς, κινούμενοι εντός της ιδεολογικο-πολιτικής πλατφόρμας της Νέας Δημοκρατίας, αυτής του κοινωνικού – ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, επιδιώκουμε έναν αρμονικό συνδυασμό οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» καταλήγει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News