Business & Finance Σάββατο 12/06/2021, 12:04
BUSINESS & FINANCE

Τρεις παρατάσεις προθεσμιών προ των πυλών

Στις ήδη αυξημένες εκκρεμότητες, έρχεται πλέον να προστεθεί και η επικείμενη ενεργοποίηση των αντικειμενικών αξιών από τις αρχές του χρόνου

Τρεις παρατάσεις προθεσμιών προ των πυλών

Παράταση 1η προ των πυλών: Καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών -βάσει της αρχικής ανακοίνωση που προκάλεσε αντιδράσεις, αιτήσεις θα γίνονται έως τις 17 Ιουνίου- το σενάριο προβλέπει παράταση της σχετικής προθεσμίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Και επειδή από την 1η Ιουλίου προβλέπεται ενεργοποίηση του προγράμματος my data για την ηλεκτρονική καταχώρηση των τιμολογίων, έρχεται και η 2η παράταση.  Το σενάριο προβλέπει ότι το πρόγραμμα my data και τα «εγκαίνια» του θα παραταθούν κατά τουλάχιστον τρεις μήνες ενώ ανεπίσημα, η αγορά των λογιστών είναι προετοιμασμένη για ενεργοποίηση από τις αρχές του 2022.

Το ενδεχόμενο να ισχύσει η προθεσμία της 1ης Ιουλίου εν μέσω φορολογικών δηλώσεων -η διαδικασία μάλιστα δεν πάει καλά καθώς προς το παρόν έχουν υποβληθεί λιγότερες από 500.000 δηλώσεις- αντιμετωπίζεται περίπου ως… ανέκδοτο από τους λογιστές οι οποίοι βομβαρδίζονται από υποχρεώσεις των πελατών τους.

Στις ήδη αυξημένες εκκρεμότητες, έρχεται πλέον να προστεθεί και η επικείμενη ενεργοποίηση των αντικειμενικών αξιών από τις αρχές του χρόνου. Η προοπτική της αλλαγής θα φέρει αύξηση του ενδιαφέροντος και για μεταβιβάσεις ακινήτων και για ρυθμίσεις οφειλών μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η παράταση νούμερο 3 δεν θα είναι άλλη παρά αυτή που θα αγορά στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Με τον ρυθμό να παραμένει εξαιρετικά χαμηλός αλλά και τις εκκρεμότητες να μην έχουν κλείσει ακόμη (φτάσαμε στις 11 Ιουνίου για να δοθεί το έντυπο Ν που υποβάλλεται από τα νομικά πρόσωπα), θεωρείται πλέον εξαιρετικά δύσκολο να υποβληθούν και οι 6,4 εκατομμύρια δηλώσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο Σεπτέμβριος είναι πλέον ο μήνας στον οποίο ποντάρει η λογιστική κοινότητα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και αν αυτό ισχύσει, αναμένεται να έχουμε μετάθεση της πληρωμής και του ΕΝΦΙΑ για τον Οκτώβριο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News