Business & Finance Παρασκευή 11/06/2021, 19:36
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ξεπέρασε τα 7 τρισ. δολάρια η αγορά ιδιωτικού κεφαλαίου

Ξεπέρασε τα 7 τρισ. δολάρια η αγορά ιδιωτικού κεφαλαίου

Η αγορά ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου ξεπέρασε τα 7 τρισ. δολάρια, χάρη στη ζήτηση για στρατηγικές που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις, η οποία παρακίνησε κολοσσούς, όπως JP Morgan και Schroders, να συστήσουν νέες μονάδες. 

Αν και συνεχίζει να βρίσκεται ακόμα στη σκιά της παραδοσιακής βιομηχανίας διαχείρισης ενεργητικού – η οποία επενδύει ως επί το πλείστον στις αγορές μετοχών και ομολόγων – η εκρηκτική ανάπτυξη σε τομείς όπως το ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο, αύξησε το μέγεθος της αγοράς ιδιωτικού κεφαλαίου στα 7,4 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2020, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. 

Μάλιστα, η τράπεζα προβλέπει ότι θα φτάσει τα 13 τρισ. δολάρια ώς το 2025. 

Η Schroders, ο μεγαλύτερος επενδυτικός όμιλος στη Βρετανία, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα συγχωνεύσει όλα τα οχήματα του ιδιωτικού κεφαλαίου της σε μια νέα οντότητα, ονόματι Schroders Capital. Δεσμεύθηκε δε, να διπλασιάσει το ενεργητικό της νέας οντότητας στα 86 δισ.στερλίνες έως το τέλος του 2025.

«Oι πλατφόρμες θα διαδραματίσουν ρόλο-κλειδί σε αυτό που αποκαλώ “βιομηχανοποίηση” των ιδιωτικών αγορών. Βρισκόμαστε ίσως 15 χρόνια πίσω από τις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά η συγκεκριμένη αγορά ωριμάζει με παρόμοιο τρόπο», τόνισε ο Γκέοργκ Βούντερλιν, επικεφαλής της Schroders Capital. 

JP Morgan Αsset Management λάνσαρε επίσης μια νέα μονάδα αυτή την εβδομάδα ονόματι JPMorgan Private Capital, η οποία θα στεγάσει δραστηριότητες στον τομέα αυτό, ενώ και άλλοι επενδυτικοί όμιλοι προσβλέπουν σε εξαγορές για να εισέλθουν στο συγκεκριμένο χώρο. 

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι κινητήριοι μοχλοί πίσω από τη ζήτηση για επενδύσες ιδιωτικού κεφαλαίου είναι τα χαμηλά επιτόκια και οι υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών, που έχουν περιορίσει τις προοπτικές για υψηλές αποδόσεις στο μέλλον σε αυτές τις κατηγορίες ενεργητικού. 

Την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικές αγορές έχουν λιγότερες διακυμάνσεις και οι αποτιμήσεις μπορεί να είναι πιο υποκειμενικές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News