Όταν οι «μαϊμούδες» τα βάζουν με τη Nike: Μικροπωλητές του δρόμου έφτιαξαν δικό τους brand
Για χρόνια, πουλούσαν «μαϊμούδες» στους δρόμους της Βαρκελώνης. Φθηνά αντίγραφα από επώνυμες τσάντες και παπούτσια, τα οποία άπλωναν πάνω σε κουβέρτες, στα πεζοδρόμια. Τώρα, οι μικροπωλητές του δρόμου («manteros», όπως ονομάζονται στην Ισπανία, ή «κουβερτάδες», όπως θα λέγαμε στα ελληνικά) δημιουργούν τη δική τους σειρά αθλητικών παπουτσιών, υπό το brand name Top Manta.
Το όνομα Top Manta προέκυψε από την κουβέρτα (manta) που χρησιμοποιούν. Και το λογότυπο σχεδιάστηκε για να θυμίζει κουβέρτα, αλλά και κύματα, αφού οι περισσότεροι από τους πωλητές του δρόμου είναι Σενεγαλέζοι, που έφτασαν στην Ισπανία κάνοντας ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι στη θάλασσα, μέσα σε μικρά φουσκωτά.
«Πάντα δεχόμασταν κριτική και μας κυνηγούσαν γιατί πουλούσαμε αντίγραφα, αλλά τώρα έχουμε το δικό μας brand», λέει στον Guardian o Λαμίν Σαρ, εκπρόσωπος της Top Manta.
Ο συνεταιρισμός έκανε μία εντυπωσιακή παρουσίαση του νέου μοντέλου των αθλητικών παπουτσιών του, Ande Dem, που σημαίνει «περπατώντας μαζί» στη γλώσσα που μιλούν οι περισσότεροι από τους πωλητές του δρόμου.
Τα χρώματα των παπουτσιών θυμίζουν την Αφρική, ενώ οι χοντρές σόλες τους τα καθιστούν ιδανικά για τη δουλειά στη γη ή στην οικοδομή.
Την ευθύνη του σχεδιασμού των παπουτσιών είχε μία ομάδα από μικροπωλητές, με τη βοήθεια της αρχιτέκτονος Σάρα Γκονζάλεθ δε Ουμπιέτα και της graphic designer Χέλγκα Χουάρεθ.
Σε αντίθεση με τα μεγάλα brands, που παράγουν μαζικά τα αθλητικά παπούτσια τους σε φτωχές χώρες, η Tom Manta επέλεξε την υπεύθυνη παραγωγή, προκειμένου να στηρίξει τις βιοτεχνίες χειροποίητων υποδημάτων στο Αλικάντε της Ισπανίας και στο Πόρτο της Πορτογαλίας.
Μέχρι στιγμής, έχουν φτιάξει 400 ζευγάρια, τα οποία πωλούνται αντί 115 ευρώ έκαστο. Μπορούν να αγοραστούν από το κατάστημα του συνεταιρισμού στη Βαρκελώνη ή online. Όλα τα κέρδη διατίθενται για την ενίσχυση του brand, των manteros και των οικογενειών τους.
Γιατί να επιλέξει κάποιος τα παπούτσια της Top Manta έναντι των Nike ή Adidas; «Αντί να στηρίξετε μία πολυεθνική η οποία εκμεταλλεύεται απελπισμένους ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο, βοηθάτε μία κοινότητα η οποία υφίσταται πολλές διακρίσεις. Βοηθάτε ανθρώπους να μην είναι πια παράνομοι και να δουλεύουν για έναν αξιοπρεπή μισθό», λέει ο Σαρ στον Guardian.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News