BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Υψηλό 15 μηνών με «άλμα» της Alpha Bank

Στις 913 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Κέρδη 3,6% για την Alpha Bank

Χρηματιστήριο: Υψηλό 15 μηνών με «άλμα» της Alpha Bank

Πάνω από τις αντιστάσεις των 910 μονάδων επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να βρει τα αναγκαία στηρίγματα και να «ξεκολλήσει» από τις 900 μονάδες, βελτιώνοντας αισθητά τον ημερήσιο τζίρο κατά το τελευταίο δίωρο της ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 1,27% και ενισχύθηκε στις 913,48 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, κερδίζοντας σχεδόν 11,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (902,02 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 13 μονάδες -από 900,73 έως 913,78 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, δεδομένης της αρχικής εικόνας (25 εκατ. έως τις 14.15), και να υπερβαίνει τα 66 εκατομμύρια ευρώ.

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να βρει -έστω και την ύστατη στιγμή- τα αναγκαία στηρίγματα και να ανεβάσει ρυθμούς, διασπώντας τις αντιστάσεις των 910 μονάδων για πρώτη φορά μετά τις 5 Μαΐου του 2021. Αποτέλεσμα ήταν να κλείσει για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση άνω των 900 μονάδων, καθώς και να «ισοφαρίσει» το υψηλό 15 μηνών.

Σε μεγάλο βαθμό, η εν λόγω βελτίωση οφείλεται στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύθηκε κατά 3,6% και «σκαρφάλωσε» στο 1,15 ευρώ, εν όψει και της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η οποία όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί στην τιμή του 1 ευρώ. Ισχυρά κέρδη κατά σχεδόν 11% εμφάνισε και η μετοχή της Attica Bank, η οποία ανέκαμψε προς το 1,17 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της ΔΕΗ τερμάτισε στο +2,7%, ενώ η μετοχή της Τεχνική Ολυμπιακή συνέχισε τη θετική πορεία, κερδίζοντας 6,5% και διευρύνοντας άνω του 10% τα κέρδη από τις αρχές του 2021. Όσον αφορά τη μετοχή του Τιτάνα, παρουσίασε μικρές μεταβολές (+0,5%), εν μέσω των οκτώ διαφορετικών πακέτων που «πέρασαν» στην τιμή των 16,9 ευρώ, δηλαδή κάτω της τρέχουσας αξίας της μετοχής (17,3 ευρώ). 

Στον αντίποδα, πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Intrakat, η οποία διόρθωσε στο -3% και το 1,94 ευρώ, μετά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις της διοίκησης για επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Κατά 3% υποχώρησε και η «αδερφή» μετοχή της Intracom.

Road show και νέα έξοδος στις αγορές

Το σημερινό ανοδικό ξέσπασμα θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για τον απεγκλωβισμό του ελληνικού χρηματιστηρίου από το εύρος διακυμάνσεων των 860 – 910 μονάδων, το οποίο είχε παγιωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, αποτρέποντας την εκδήλωση μιας πειστικής ανοδικής κίνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις προηγούμενες επτά συνεδριάσεις, οι ημερήσιες μεταβολές δεν ξεπέρασαν το +/-1%. 

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, βέβαια, απαιτούνται και υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν καθηλωθεί σε χαμηλά επίπεδα πέριξ των 50 εκατ. ευρώ, απέχοντας παρασάγγας από τα υψηλά σημεία των 80 – 90 εκατ. ευρώ των προηγούμενων εβδομάδων. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το γεγονός ότι εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος, ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει να βρίσκεται στις 913 μονάδες αποτελεί ένα θετικό σημάδι, δεδομένου ότι αποφεύχθηκε το σενάριο της ισχυρής διόρθωσης προς τις 800 μονάδες.

Το εν λόγω στοιχείο καθιστά αισιόδοξους τους επενδυτές ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου στις τράπεζες και αφομοιωθεί η προσφορά των νέων μετοχών, η Λεωφόρος Αθηνών θα κινηθεί προς τις αντιστάσεις των 950 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση από τις υποτιμημένες τραπεζικές μετοχές. 

Σήμερα, στο μεταξύ, ξεκίνησε και το διαδικτυακό road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη, με τις διοικήσεις των εισηγμένων να έχουν υψηλές προσδοκίες και να θέτουν ως βασικό στόχο την προσέλκυση νέων ξένων κεφαλαίων.

Λίγο νωρίτερα, επίσης, έγινε γνωστό ότι το ελληνικό δημόσιο προχωράει στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, το οποίο είχε εκδοθεί στις αρχές του 2021 και το οποίο είχε επιτόκιο 1,956%. Άλλωστε, έχει μεσολαβήσει και η βαθιά υποχώρηση των spreads (η διαφορά της απόδοσης μεταξύ των γερμανικών και των ελληνικών 10ετών ομολόγων), τα οποία πλέον βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.

Ράλι για την Attica Bank

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει ρόλο – κλειδί στη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση, εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης, καταφέρνοντας να απεγκλωβιστεί από τις αντιστάσεις των 560 – 570 μονάδων. Αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθεί σήμερα κατά 2,3% και να διαμορφωθεί στις 578 μονάδες, με τον τζίρο να υπερβαίνει τα 22,8 εκατ. ευρώ.

Πέραν των στηριγμάτων από Alpha Bank – ETE, στη θετική επίδοση συνέβαλε και η μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,65% και ανέκτησε το επίπεδο του 0,82 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας τερμάτισε στο +1,2%, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολούθησε στο +0,9%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 3,6% 1,15 ευρώ
  • Attica Bank 10,85% 0,1696 ευρώ
  • Eurobank 2,65% 0,82 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,24% 2,693 ευρώ
  • Πειραιώς 0,92% 1,544 ευρώ

Πλήρης επικράτηση των αγοραστών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (1,56%), οι αγοραστές κατάφεραν να εδραιώσουν το προβάδισμα έναντι των πωλητών, καθώς πέραν των τραπεζικών μετοχών, βρήκαν στηρίγματα και στις μετοχές των Jumbo, ΔΕΗ και ΟΤΕ, οι οποίες έκλεισαν άνω του 2%.

Μεταξύ +1% και +1,5% τερμάτισαν, επίσης, οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Mytilinteos, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Coca – Cola και Fourlis. Από την πλευρά της, η μετοχή της Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 1,3% και το 1,39 ευρώ, παρά την χθεσινοβραδινή υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Ενδεικτικό της αγοραστικής δυναμικής του τελευταίου διώρου ήταν το γεγονός ότι μόλις δύο μετοχές του FTSE Large Cap έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος. Η μία ήταν των ΕΛΠΕ, η οποία υποχώρησε κατά 0,15%, και η άλλη ήταν της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία απώλεσε 0,7%.

Συνολικά, 63 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 51 μετοχές παρουσίασαν απώλειες, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίησης της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News