BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει λίγο πάνω από τις 900 μονάδες

Στις 904 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Ράλι +9% για την Attica Bank

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει λίγο πάνω από τις 900 μονάδες

Οριακά ανοδικά συνεχίζει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η έλλειψη τραπεζικών στηρίξεων «συντηρεί» τη συσσώρευση, η οποία ευνοείται κι από τους πολύ χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,30% και ενισχύεται στις 904,77 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (902,02 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις πέντε μονάδες -από 900,73 έως 905,76 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ασθενικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 25 εκατ. ευρώ έως τις 2.15 το μεσημέρι, παρά τα διαδοχικά πακέτα μετοχών που «πέρασαν» στον Τιτάνα. 

Το υποτονικό κλίμα στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, το οποίο έχει εδραιωθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις, είναι αποτέλεσμα της εμφανούς απουσίας τραπεζικών στηριγμάτων, με τους τίτλους να κινούνται σε «ρηχά» νερά, με ορισμένες σποραδικές αγοραστικές κινήσεις.

Ενθαρρυντική είναι βέβαια, η «εικόνα» της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται κατά 1,2% και βρίσκεται άνω του 1,12 ευρώ, εν όψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η οποία όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί στην τιμή του 1 ευρώ. Ισχυρά κέρδη κατά 9% εμφανίζει και η μετοχή της Attica Bank, η οποία ανακάμπτει προς το 1,17 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Τεχνική Ολυμπιακή συνεχίζει τη θετική πορεία, κερδίζοντας σχεδόν 7% και διευρύνοντας άνω του 10% τα κέρδη από τις αρχές του 2021. Όσον αφορά τη μετοχή του Τιτάνα, παρουσιάζει μικρές μεταβολές (+0,6%), εν μέσω των οκτώ διαφορετικών πακέτων που «πέρασαν» στην τιμή των 16,9 ευρώ, δηλαδή κάτω της τρέχουσας αξίας της μετοχής (17,32 ευρώ). 

Στον αντίποδα, πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Intrakat, η οποία διορθώνει στο -4% και το 1,92 ευρώ, μετά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις της διοίκησης για επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Στασιμότητα και… road show

Το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως καθίσταται σαφές το τελευταίο διάστημα, είναι εγκλωβισμένο σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, το οποίο δεν επιτρέπει την εκδήλωση μιας πειστικής ανοδικής κίνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, οι ημερήσιες μεταβολές δεν ξεπέρασαν το +/-1%. 

Η εικόνα συσσώρευσης ενισχύεται περαιτέρω από την επενδυτική αδιαφορία, με τους ημερήσιους τζίρους να καθηλώνονται σε χαμηλά επίπεδα πέριξ των 50 εκατ. ευρώ, απέχοντας παρασάγγας από τα υψηλά σημεία των 80 – 90 εκατ. ευρώ των προηγούμενων εβδομάδων. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το γεγονός ότι εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος, ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει να βρίσκεται στις 900 μονάδες αποτελεί ένα θετικό σημάδι, δεδομένου ότι αποφεύχθηκε το σενάριο της ισχυρής διόρθωσης προς τις 800 μονάδες.

Το εν λόγω στοιχείο καθιστά αισιόδοξους τους επενδυτές ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου στις τράπεζες και αφομοιωθεί η προσφορά των νέων μετοχών, η Λεωφόρος Αθηνών θα κινηθεί προς τις αντιστάσεις των 950 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση από τις υποτιμημένες τραπεζικές μετοχές. 

Σήμερα, στο μεταξύ, ξεκινάει και το διαδικτυακό road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη, με τις διοικήσεις των εισηγμένων να έχουν υψηλές προσδοκίες και να θέτουν ως βασικό στόχο την προσέλκυση νέων ξένων κεφαλαίων.

Πριν από λίγο, επίσης, έγινε γνωστό ότι το ελληνικό δημόσιο προχωράει στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, το οποίο είχε εκδοθεί στις αρχές του 2021 και το οποίο είχε επιτόκιο 1,956%. Άλλωστε, έχει μεσολαβήσει και η βαθιά υποχώρηση των spreads (η διαφορά της απόδοσης μεταξύ των γερμανικών και των ελληνικών 10ετών ομολόγων), τα οποία πλέον βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.

Ράλι για την Attica Bank

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει ρόλο – κλειδί στη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση, παραμένει εγκλωβισμένος κάτω των αντιστάσεων των 570 μονάδων, καθώς σήμερα κερδίζει μόλις 0,4% και διαμορφώνεται στις 567 μονάδες, με τον τζίρο να μην υπερβαίνει το 7,5 εκατ. ευρώ έως τις 2.15 το μεσημέρι.

Όπως προαναφέρθηκε, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει η μετοχή της Attica Bank, η οποία ενισχύεται άνω του 9%, ενώ θετικά κινείται και η μετοχή της Alpha Bank. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Eurobank, Eθνική Τράπεζα και Πειραιώς παρουσιάζουν οριακές μεταβολές. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,22% 1,1235 ευρώ
  • Attica Bank 9,15% 0,167 ευρώ
  • Eurobank 0,03% 0,799 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,56% 2,645 ευρώ
  • Πειραιώς 0,46% 1,537 ευρώ

Μικρό προβάδισμα οι αγοραστές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (0,33%), οι αγοραστές δείχνουν να διαθέτουν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των πωλητών, χάρη κυρίως στη μετοχή της Viohalco, η οποία αυξάνεται κατά 1,2%. Λίγο κάτω του 1% διαμορφώνονται τα κέρδη για τις μετοχές των Jumbo, Mytilineos και ΟΤΕ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Ελλάκτωρ ενισχύεται ήπια κατά 0,6% και το 1,388 ευρώ, παρά την χθεσινοβραδινή υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Η μετοχή της Aegean, αντίθετα, διολισθαίνει κατά 1,1%, ενώ η μετοχή των ΕΛΠΕ χάνει μόλις 0,6%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.15), 54 μετοχές κινούνται ανοδικά, 53 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 21 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες.  Η κεφαλαιοποίησης της αγοράς κυμαίνεται στα 63,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News