BUSINESS & FINANCE

Μισέλ Βουνάτσος: Ο άνθρωπος που γιατρεύει 50 εκατομμύρια μυαλά

Ο ελληνικής καταγωγής CEO της Biogen έλυσε τον άλυτο γρίφο του Άλτσχαϊμερ

Μισέλ Βουνάτσος: Ο άνθρωπος που γιατρεύει 50 εκατομμύρια μυαλά

Είναι το «ιερό δισκοπότηρο» που αναζητούσε η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία εδώ και δεκαετίες. Περίπου 115 χρόνια αφότου ο Γερμανός γιατρός Αλοΐσιος Άλτσχαϊμερ πραγματοποίησε μία νεκροτομή που τον βοήθησε να εντοπίσει την ασθένεια που πήρε το όνομά του, 50 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο περιμένουν ακόμα για μία θεραπεία.

Το Άλτσχαϊμερ συγκαταλέγεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ, αλλά είναι η μοναδική εξ αυτών που δεν μπορεί να προληφθεί, να γιατρευτεί ή έστω να επιβραδυνθεί. Μία ασθένεια που κοστίζει 1 τρισ. δολάρια το χρόνο μόνο για το αμερικανικό σύστημα υγείας και υπολογίζεται ότι θα μετρά 130 εκατομμύρια ασθενείς έως το 2050, παραμένει ο άλυτος γρίφος της ιατρικής και των μεγάλων φαρμακευτικών.

Για αυτό και η είδηση ότι η αμερικανική επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων FDA έδωσε χθες το πράσινο φως για την κυκλοφορία του φαρμάκου της Biogen για το Άλτσχαϊμερ, είναι μία στιγμή θριάμβου όχι μόνο για την αμερικανική φαρμακευτική (που είδε τη μετοχή της να εκτινάσσεται κατά 38,34% σε μία ημέρα) και για τα εκατομμύρια των οικογενειών που ζουν με αυτή την ασθένεια, αλλά και για τον ελληνικής καταγωγής CEO, Μισέλ Βουνάτσος.

Γάλλος υπήκοος, με ελληνική καταγωγή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, ο Μισέλ Βουνάτσος είναι ένας πραγματικός πολίτης του κόσμου. Μιλά έξι γλώσσες (με χαρακτηριστική γαλλική προφορά), έχει δουλέψει για μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες σε άλλες τόσες χώρες, ενώ έχει τρέξει μαραθωνίους σε τρεις ηπείρους.  Επί 25 χρόνια, η οικογένειά του, δηλαδή η σύζυγός του Μαρτίν που είναι γιατρός και τα τρία τους παιδιά, τον ακολουθούσαν σε κάθε βήμα της καριέρας του, που τον έφερε από τη Γαλλία και την Πολωνία έως τη Σαουδική Αραβία και την Κίνα. Τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί στη Βοστώνη, καθώς το 2017 κατέλαβε τη θέση του CEO της Biogen, έπειτα από μία καριέρα 20 χρόνων στη Merck.

Όταν ανέλαβε τα ηνία της Biogen από τον επίσης ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Σκάνγκος, η φαρμακευτική είχε ήδη αφιερώσει χρόνια στην προσπάθειά της να βρει ένα φάρμακο για το Άλτσχαϊμερ. Το σκεύασμα που αρχικά η εταιρεία είχε ονομάσει aducanumab θα ήταν η επόμενη επανάσταση στην ιατρική.

Όμως το Άλτσχαϊμερ αποδείχθηκε πολύ δύσκολο να νικηθεί. Έπειτα από πολλές αποτυχίες στις κλινικές έρευνες, η Biogen είχε σχεδόν εγκαταλείψει το φάρμακο, ώσπου το 2019 ο Βουνάτσος πήρε ένα τεράστιο ρίσκο, αρχίζοντας και πάλι τις προσπάθειες.

Με τη χθεσινή απόφαση του FDA, το φάρμακο της Biogen που θα κυκλοφορήσει με την ονομασία Aduhem, έγινε το πρώτο κατά του Άλτσχαϊμερ που εγκρίνεται εδώ και 20 χρόνια.

Μισέλ Βουνάτσος: Ο άνθρωπος που γιατρεύει 50 εκατομμύρια μυαλά-1
φωτ.: Biogen

Παρότι η εταιρεία αναμένεται να βγάλει δισεκατομμύρια από το Aduhem, ήδη προκύπτουν ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του αλλά και για το υψηλό του κόστος. Η Biogen όρισε την τιμή του στα 56.000 δολάρια τον χρόνο, πολύ υψηλότερα από τα 10.000-25.000 δολάρια που περίμενε η αγορά.  

Η τιμή του φαρμάκου αντανακλά τις δύο δεκαετίες που πέρασαν χωρίς ουσιαστική πρόοδο, εξήγησε ο Βουνάτσος μιλώντας στο CNBC. Και δεσμεύτηκε ότι η Biogen δεν θα αυξήσει την τιμή του Aduhem για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ θα μπορέσει να επενδύσει τα έσοδά της στη διαδικασία της ανάπτυξης φαρμάκων για άλλες ασθένειες.

Το Aduhelm βρίσκεται υπό εξέταση στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Βραζιλία.

Και το όνομα του Μισέλ Βουνάτσος έρχεται να προστεθεί στη λίστα των Ελλήνων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή της ιατρικής καινοτομίας, μαζί με τον Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, τον Μενέλας Πάγκαλος της AstraZeneca και τον Τζορτζ Γιανκόπουλος της Regeneron, που έγιναν γνωστοί σε όλο τον κόσμο, μέσα από τη μάχη τους με τον κορωνοϊό.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News