BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Αναζητάει στηρίγματα – Καθηλωμένος ο τζίρος

Στις 904 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Άλμα 7% για την Πλαστικά Θράκης

Χρηματιστήριο: Αναζητάει στηρίγματα – Καθηλωμένος ο τζίρος

Οριακά ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταβάλλει προσπάθεια δημιουργίας μιας απόστασης ασφαλείας από το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων. Ωστόσο, το εξασθενημένο επενδυτικό ενδιαφέρον και η τραπεζική στασιμότητα δεν επιτρέπουν προς ώρας μια πειστική ανοδική κίνηση.

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,30% και ενισχύεται στις 904,32 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (901,6 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις δύο μονάδες -από 901,17 έως 907,05 μονάδες- ενω ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καθηλωμένος στα 13 εκατ. ευρώ έως τις 2.00 το μεσημέρι -δείγμα της αδιαφορίας των επενδυτών.

Η αγοραστική υποτονικότητα αποτυπώνεται κυρίως στους τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι δείχνουν εντελώς απρόθυμοι να «γεφυρώσουν» την απόσταση από το τεχνικό σημείο των 600 μονάδων και να παράσχουν στηρίγματα στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη. Εξάλλου, όπως έχουμε ξαναγράψει, οποιαδήποτε ανοδική κίνηση προϋποθέτει τη συμμετοχή των τραπεζικών μετοχών.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή είναι αυτή που μέχρι στιγμής «ξεχωρίζει», καθώς κερδίζει 2% και ανακτά το τεχνικό σημείο των 12 ευρώ, χάρη στα οικονομικά μεγέθη του α’ τρίμηνου και την εγγραφή της ζημιάς από τις δραστηριότητες στο Τέξας. 

Κατά σχεδόν 1% αυξάνεται και η μετοχή της μητρικής, ΓΕΚ Τέρνα, η οποία διαπραγματεύεται στην τιμή των 9,70 ευρώ, διαθέτοντας σημαντικά περιθώρια ανόδου, δεδομένου του υψηλού ανεκτέλεστου (αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ). Κέρδη της τάξης του 1,5% εμφανίζει, επίσης, η μετοχή της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή του ΟΛΘ ενισχύεται κατά 2% και αγγίζει τα 28,6 ευρώ, μετά την προαναγγελία της δημόσιας πρότασης από την Belterra του Ιβάν Σαββίδη και τη διάψευση των σεναρίων διαγραφής από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Εντυπωσιακή είναι και η «εικόνα» στην Πλαστικά Θράκης, η οποία εκτινάσσεται κατά 7%, χάρη στο νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.

Στασιμότητα πριν τις 950 μονάδες

Μπορεί εδώ και μερικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης να βρίσκεται είτε στις παρυφές είτε άνω των 900 μονάδων, αλλά η αδυναμία εκδήλωσης μιας νέας πειστικής ανοδικής κίνησης είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη.

Σ αυτό, όπως είναι εύλογο, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος διέρχεται μιας περιόδου κεφαλαιακής ενίσχυσης (Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων κ.α.), με παράλληλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μέχρι να ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία και μέχρι να αφομοιωθούν τα νέα κεφάλαια, οι μετοχές των τραπεζών θα παραμείνουν σε υποτονικά επίπεδα, μην παρέχοντας τα αναγκαία στηρίγματα προς τον Γενικό Δείκτη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά θα χρειαστεί νέα καύσιμα προκειμένου να κινηθεί προς το ψυχολογικό σημείο των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2015, δηλαδή των τελευταίων έξι ετών. 

Τραπεζική «ουδετερότητα»

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, καθώς καταγράφει οριακές διακυμάνσεις (-0,1%) και κυμαίνεται στις 562 μονάδες, απέχοντας σχεδόν 40 μονάδες από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων. 

Από τις μέχρι στιγμής μεταβολές, ξεχωρίζει η μικρή διόρθωση στη μετοχή της Eurobank (+3,7% την Παρασκευή), η οποία υποχωρεί κατά 0,5% και το 0,79 ευρώ. Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, από την άλλη, κινούνται απολύτως σταθεροποιητικά, ενώ η Attica Bank βρίσκεται στο +2%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0% 1,1 ευρώ
  • Attica Bank 2,12% 0,1542 ευρώ
  • Eurobank -0,50% 0,7948 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,08% 2,652 ευρώ
  • Πειραιώς 0,39% 1,531 ευρώ

Μικρό προβάδισμα για τους αγοραστές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,23%), οι αγοραστές διαθέτουν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των πωλητών, χάρη στα στηρίγματα από την Τέρνα Ενεργειακή, τη ΓΕΚ Τέρνα και τη ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα, κατά σχεδόν +1% ενισχύεται η μετοχή της Jumbo, η οποία σήμερα το πρωί ανακοίνωσε τα μεγέθη του α’ τριμήνου. Στο +1% βρίσκεται και η μετοχή της Lamda Development.

Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της Fourlis, η οποία υποχωρεί κατά 1% εν όψει της διαγραφής από τον FTSE Large Cap. Κοντά στο -0,5% διαμορφώνονται, επίσης, οι απώλειες για τις μετοχές των Σαράντης, Mytilineos και ΕΧΑΕ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 51 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 26 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News