Χρηματιστήριο: Διορθώνει προς τις 890 μονάδες – Λείπουν τα στηρίγματα
Υπό πίεση τράπεζες, blue chips
Διορθωτικά προς τα στηρίγματα των 890 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η τραπεζική μεταβλητότητα, σε συνδυασμό με τις ρευστοποιήσεις στον FTSE Large Cap, δεν επιτρέπουν την εκδήλωση μιας πειστικής κίνησης άνω του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.20), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτες απώλειες της τάξης του 0,78% και υποχωρεί στις 893,44 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από επτά μονάδες σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο (900,49 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες -από 892,51 έως 899,85 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα μην υπερβαίνοντας τα 22 εκατ. ευρώ έως τις 2.20 το μεσημέρι, δείγμα του εξασθενημένου ενδιαφέροντος.
Αν και στα πρώτα λεπτά της ημέρας οι ρευστοποιήσεις έμοιαζαν ελεγχόμενες, σταδιακά οι πωλητές «ανέβασαν» ρυθμούς και πλέον ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό διαδραματίζει η -σχεδόν παγιωμένη- αδυναμία στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος εξακολουθεί να μην υιοθετεί το ανοδικό momentum.
Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κινούνται σταθερά σε αρνητικό έδαφος, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να δέχεται τις υψηλότερες πιέσεις, υποχωρώντας κατά 2% και διολισθαίνοντας κάτω από το τεχνικό σημείο των 2,6 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, υπό πίεση τελεί και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία βρίσκεται στο -2%, στον απόηχο του νέου πακέτου που πέρασε την Τετάρτη, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των αδερφών Καλλιτσάντση και των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη. Στο ίδιο μήκος κύματος, απώλειες της τάξης του 2% σημειώνει και η μετοχή της Motor Oil, η οποία διορθώνει μετά το +6% της Τετάρτης.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στον FTSE Large Cap είναι το γεγονός ότι μόλις δύο εισηγμένες (Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis) βρίσκονται σε θετικό έδαφος, αποφεύγοντας προς ώρας τις πιέσεις των πωλητών. Καλύτερη είναι η «εικόνα» στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου Intrakat, ΕΥΑΘ, Profile και Intercontinental εμφανίζουν κέρδη άνω του 1%.
«Νο party» χωρίς τις τράπεζες
Μπορεί η Λεωφόρος Αθηνών να ανέκτησε χθες το τεχνικό σημείο των 900 μονάδων, για πρώτη φορά μετά τις 18 Μαΐου, αλλά η αδυναμία πειστικής υπέρβασης είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η καθήλωση του τραπεζικού δείκτη κάτω του τεχνικού ορίου των 600 μονάδων, κάτι το οποίο απορρέει από τις νέες αντλήσεις κεφαλαίων.
Άλλωστε, αποτελεί κοινή ομολογία ότι η ανάκαμψη του κλάδου θα επέλθει μόνο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και μόνο όταν αφομοιωθεί η προσφορά των νέων μετοχών. Μέχρι τότε, θεωρείται αρκετά δύσκολο ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί με «άνεση» άνω των 900 μονάδων.
Αυτή την στιγμή, εξάλλου, το επικρατέστερο βραχυπρόθεσμο σενάριο προβλέπει τη συσσώρευση πέριξ των 900 μονάδων, με ανώτατο όριο τις αντιστάσεις των 910 – 915 μονάδων και κατώτατο όριο τις στηρίξεις των 860 μονάδων.
Τραπεζικές πιέσεις
Επιστρέφοντας στον τραπεζικό κλάδο, όπως προαναφέρθηκε, παραμένει αισθητά κάτω των επιπέδων των 600 μονάδων, δείγμα της εν γένει αδυναμίας υιοθέτησης ενός ανοδικού momentum. Χαρακτηριστικά, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης, ο κλαδικός δείκτης σημειώνει πτώση κατά 1,3% και περιορίζεται στις 547 μονάδες.
Πέραν της Εθνικής Τράπεζας (-2%), απώλειες καταγράφει και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία υποχωρεί κατά 1,3% και διαμορφώνεται κάτω του 1,08 ευρώ. Κοντά στο -1% καθορίζεται η πτώση για τη μετοχή της Πειραιώς, η οποία «χάνει» το στήριγμα του 1,5 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, από την πλευρά της, κυμαίνεται στο -0,8 και το 0,76 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -1,28% 1,076 ευρώ
- Attica Bank -2,09% 0,1498 ευρώ
- Eurobank -0,88% 0,7658 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -2,05% 2,581 ευρώ
- Πειραιώς -0,93% 1,496 ευρώ
Διευρύνεται η κυριαρχία των πωλητών
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαίοποίησης (-0,81%), οι πωλητές έχουν αναλάβει τα ηνία των χρηματιστηριακών συναλλαγών, καθώς οι ρευστοποιήσεις εκτείνονται και στις μη-τραπεζικές μετοχές, χωρίς βέβαια να παρατηρούνται ακραία φαινόμενα πωλήσεων.
Η μετοχή της Ελλάκτωρ, μέχρι στιγμής, εμφανίζει τις εντονότερες πιέσεις, καθώς υποχωρεί κατά 2% και το 1,38 ευρώ, εν μέσω των συνεχόμενων αλλαγών στη μετοχική σύνθεση, μέσω προσυμφωνημένων πακέτων. Κατά 2% διολισθαίνει και η μετοχή της Motor Oil, η οποία διορθώνει μετά το χθεσινό +6%. Mytilineos και ΑΔΜΗΕ, επίσης, παρουσιάζουν απώλειες άνω του 1%.
Χαρακτηριστικό του εύρους των πιέσεων είναι το γεγονός ότι στον FTSE Large Cap, μόλις δύο εισηγμένες βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Η πρώτη είναι η μετοχή της Fourlis, η οποία ενισχύεται κατά 0,45%, και η δεύτερη είναι η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία αυξάνεται κατά 0,7%.
Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.20), 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 66 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενω 11 μετοχές διατηρούνται σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News