ΔΝΤ: Βάζει νερό στο κρασί του για το ελληνικό χρέος
Ζητά κι άλλες μειώσεις φόρων – Χτυπά καμπανάκι για τις τράπεζες
Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμούς ανάπτυξης 3,3% φέτος και 5,4% το 2022 περιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έπειτα και από την ολοκλήρωση της 10ης αξιολόγησης του προγράμματος, με τη σχετική έκθεση να επισημαίνει ότι η απάντηση της Αθήνας στην πανδημία ήταν γρήγορη και προληπτική, με το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στήριξης στην Ευρωζώνη.
Η πανδημία θα προκαλέσει μόνιμες απώλειες («scarring») της τάξης του 3% στην ελληνική οικονομία, υπολογίζεται.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρέος θα μειωθεί μεσοπρόθεσμα, τονίζοντας ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες και η ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει από το Ταμείο θα παραμείνουν σε επαρκή επίπεδα. Συγκεκριμένα, το χρέος αναμένεται να κορυφώσει το 2021 και να μειωθεί σταδιακά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι αναμενόταν πριν από την πανδημία. Το χρέος χαρακτηρίζεται βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Όμως η έκθεση επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα είναι πολύ υψηλή για να εκτιμηθεί με σιγουριά η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Σημειώνεται ότι πρόκειται για κάποια βελτίωση στις σχετικές εκτιμήσεις του Ταμείου, το οποίο το 2018 αναγνώριζε μεν τη μεγάλη αβεβαιότητα, αλλά κατέληγε ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εγγυημένη με βάση τις ρεαλιστικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις. Παρότι οι ανησυχίες ως προς την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα βαθαίνουν λόγω της πανδημίας, αυτές αντισταθμίζονται και με το παραπάνω από τα πολύ χαμηλά spreads, εξηγεί το ΔΝΤ.
«Η αβεβαιότητα για το εάν μπορούν να διατηρηθούν στο μέλλον τα επαρκώς χαμηλά επιτόκια εν μέσω μιας πρωτοφανούς μετάβασης από τη χρηματοδότηση του επίσημου τομέα στη χρηματοδότηση μέσω της αγοράς, αποτελεί τον βασικό παράγοντα πίσω από την αναθεωρημένη εκτίμηση της αποστολής», αναφέρει η έκθεση.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ στηρίζει τη διατήρηση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης το 2022, εκτιμώντας ότι αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν να μειωθεί η μόνιμη ζημιά στην οικονομία και να στηριχθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας.
Οι ελληνικές αρχές πρέπει να χρησιμοποιήσουν την πρόσθετη στήριξη για να βελτιώσουν το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, τονίζει το Ταμείο, καλωσορίζοντας τη μείωση στους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, ζητά να δοθεί ανάλογη έμφαση στη βελτίωση του μείγματος δαπανών, επισημαίνοντας τα κενά στο σχέδιο ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να στραφούν από τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην στοχευμένη στήριξη τω εισοδημάτων και την επανενεργοποίηση των εργαζομένων, επισημαίνεται.
Το Ταμείο μιλά για αργή πρόοδο στην εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, την οποία αποδίδει στην αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών, τις τιμές των κόκκινων δανείων στην αγορά που κινούνται κάτω από τη λογιστική τους αξία και το χλιαρό ενδιαφέρον των επενδυτών, λόγω του κινδύνου dilution. Τονίζει όμως ότι το σχέδιο Ηρακλής μπορεί να επιτύχει γρήγορη μείωση των κόκκινων δανείων, εφόσον οι προσπάθειες άντλησης κεφαλαίων είναι επιτυχημένες.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News