Πετρέλαιο: Πώς η Κλιματική Αλλαγή «ευνοεί» τη Ρωσία και τη Σ. Αραβία
Τι αλλάζει με την πρόσφατη απόφαση για τη Shell
Το δικαστήριο της Χάγης, πριν από λίγες ημέρες, έλαβε μια ιστορική και συνάμα πολύ σημαντική απόφαση. Η Royal Dutch Shell είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τη Συμφωνία των Παρισιών και να μειώσει ταχύτερα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (κατά 45% έως το 2030 και κατά 100% έως το 2050).
Αυτή η δικαστική ήττα της βρετανο-ολλανδικής εταιρείας είχε και ορισμένους κερδισμένους, πέραν των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Είναι οι πετρελαϊκές εταιρείες από τη Σαουδική Αραβία, το Άμπου Ντάμπι και τη Ρωσία.
Εξάλλου, πέραν της Shell, κι άλλοι ενεργειακοί κολοσσοί της Δύσης, όπως η ExxonMobil και η Chevron, τελούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της άμεσης μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.
Αυτό, με λίγα λόγια, σημαίνει ότι δημιουργείται πρόσθετος χώρος για τις εταιρείες της Ανατολής να διεισδύσουν στην αγορά πετρελαίου και να «γεμίσουν» το κενό που αφήνουν οι ενεργειακές επιχειρήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
«Η ζήτηση για πετρέλαιο και αέριο απέχει από το ιστορικό υψηλό, αλλά οι προμήθειες εξακολουθούν να είναι αναγκαίες. Με τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες να μην επιτρέπεται να επενδύσουν σ’ αυτόν τον τομέα, οι κρατικές εταιρείες της Ρωσίας και των υπόλοιπων χωρών βρίσκονται ένα βήμα μπροστά» εξηγεί ο Αμρίτα Σεν, αναλυτής στην Energy Aspects.
Ή όπως δηλώνει μεταξύ σοβαρού και αστείου ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής Gazprom: «Φαίνεται ότι η Δύση θα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο απ’ ό,τι αυτή ονομάζει ως “εχθρικά καθεστώστα”».
Κι αυτό, διότι οι κρατικές ενεργειακές εταιρείες δεν υπάγονται, με την ίδια αυστηρότητα, στους περιορισμούς που θέτει η Συμφωνία των Παρισιών για την Κλιματική Αλλαγή, με αποτέλεσμα να έχουν το δικαίωμα συνέχισης των επενδύσεων στον τομέα των ορυκτών καυσίμων.
Αυτή την στιγμή, οι εταιρείες της Δύσης παράγουν περίπου το 15% του παγκόσμιου αποθέματος πετρελαίου. Οι χώρες του OPEC και η Ρωσία ελέγχουν, από την πλευρά τους, σχεδόν το 40%.
Η εν λόγω αναλογία ήταν σχετικά σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Όμως, αυτό πρόκειται να αλλάξει πολύ σύντομα, δεδομένων των νέων περιβαλλοντικών κανόνων.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News