Χρηματιστήριο: Πώς θα φθάσει στις 950 μονάδες – Το στοίχημα των τραπεζών
Πώς θα καλυφθεί το -10% των τραπεζών
Στις παρυφές του τεχνικού σημείου των 900 μονάδων βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει σιγά – σιγά να ξεπερνάει τη διορθωτική κίνηση του Μαΐου (-1,6%) και να «βλέπει» εκ νέου το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 15 μηνών, δηλαδή τις 913 μονάδες.
Όμως, αυτό δεν πρόκειται να γίνει τόσο εύκολα, κάτι το οποίο αποδείχθηκε και σήμερα, όταν ο Γενικός Δείκτης υπαναχώρησε εκ νέου από τις 900 μονάδες και επέστρεψε στα στηρίγματα των 890 – 895 μονάδες.
Ο Μάιος, εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς δεν θα είναι ευθύγραμμη, αλλά θα περιλαμβάνει αρκετές ευκαιρίες για διόρθωση και κατοχύρωση κερδών. Δεν έχει παρέλθει και μεγάλο χρονικό διάστημα απ’ όταν ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης διολίσθησε έως και τα επίπεδα των 860 μονάδων.
Φυσικά, η εν λόγω εξέλιξη συνέπεσε με τις τραπεζικές εξελίξεις: Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) σε Πειραιώς και Alpha Bank, είσοδος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Attica Bank, όργιο φημολογίας για αντλήσεις κεφαλαίων στην Εθνική Τράπεζα κ.α.
Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να υποχωρήσει έως και τις 476 μονάδες (σ.σ. σήμερα βρίσκεται στις 550 μονάδες), χάνοντας συνολικά πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στον Μάιο. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, καταγράφεται μια σταθερή πορεία ανάκαμψης του δείκτη, ο οποίος αφενός επανήλθε σε θετικό πρόσημο σε σχέση με τις αρχές του έτους (+6,4%) αφετέρου συρρίκνωσε την απόσταση από τις αντιστάσεις των 600 μονάδων.
Η αναγκαία συνθήκη για τις 950 μονάδες
Όπως μαρτυρούν οι περισσότεροι αναλυτές, η προσέγγιση των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν τον επόμενο μεγάλο στόχο του Γενικού Δείκτη (υψηλό έξι ετών), είναι αδύνατο να επιτευχθεί δίχως τη δυναμική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών.
Άλλωστε, αυτή την στιγμή, το τραπεζικό σύστημα φαίνεται ότι έχει όλα τα εχέγγυα προκειμένου να κινηθεί ανοδικά, ανακτώντας το σύνολο του χαμένου εδάφους: Είναι κεφαλαιακά ενισχυμένο, έχει μειώσει σημαντικά τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, έχει καταγράψει αξιοσημείωτα οργανικά αποτελέσματα σε επίπεδο α’ τριμήνου.
Αποτελεί, επομένως, κοινή ομολογία ότι η ανάκαμψη του κλάδου θα επέλθει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και όταν αφομοιωθεί η προσφορά των νέων μετοχών. Μέχρι τότε, θεωρείται αρκετά δύσκολο ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί με «άνεση» άνω των 900 μονάδων.
Οι μετοχές που υπεραποδίδουν
Πέραν των τραπεζών, βέβαια, τα θετικά οικονομικά μεγέθη των περισσότερων εισηγμένων καταδεικνύουν τις αξιοσημείωτες αντοχές του ελληνικού επιχειρείν, παρά το επί μακρόν lockdwon της εθνικής οικονομίας.
Αυτό, όπως είναι εύλογο, δύναται να μεταφραστεί σε σημαντικά περιθώρια ανόδου, όταν ξεδιπλωθεί το επόμενο ανοδικό ξέσπασμα της ελληνικής αγοράς. Ήδη, εξάλλου, υπάρχουν τίτλοι, οι οποίοι υπεραποδίδουν συστηματικά έναντι του Γενικού Δείκτη, όπως η Intracom (+70%), η Avax (+67%), η Cenergy Holding (+61%), η Πλαστικά Θράκης (+50%) κ.α.
Υπό αυτό το πρίσμα και προεξοφλώντας την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο του 2021, αλλά και την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης στο δ’ τρίμηνο, ο Γενικός Δείκτης δύναται να επιτύχει τον στόχο των 950 μονάδων πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι νομίζουν αρκετοί.
Φυσικά, για να καταστεί πραγματικότητα κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αποφευχθούν οι επικίνδυνες ατραποί, όπως μια υπέρμετρη αισιοδοξία για τις τουριστικές επιδόσεις, η βίαιη διόρθωση των ξένων αγορών, οι νέες καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, η εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων κ.α.
Γενικός Δείκτης – 894 μονάδες
+10% από τις αρχές του 2021
+36% το τελευταίο 12μηνο
+21,4% το τελευταίο 6μηνο
-1,8% τον Μάιο
Τραπεζικός Δείκτης – 552 μονάδες
+6,4% από τις αρχές του 2021
+65% το τελευταίο 12μηνο
+38% το τελευταίο 6μηνο
-10,6% τον Μάιο
FTSE Large Cap – 2.167 μονάδες
+12% από τις αρχές του 2021
+37% το τελευταίο 12μηνο
+23,6% το τελευταίο 6μηνο
-2,1% τον Μάιο
FTSE Mid Cap – 1.400 μονάδες
+26,5% από τις αρχές του 2021
+62% το τελευταίο 12μηνο
+37% το τελευταίο 6μηνο
+3,7% τον Μάιο
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News