Χρηματιστήριο: Με αιχμή την Εθνική η προσπάθεια υπέρβασης των 890 μονάδων
Στις 891 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Στο +3% η ΕΤΕ
Προσπάθεια διάσπασης των αντιστάσεων των 890 μονάδων καταβάλλει από το ξεκίνημα της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει ως σύμμαχο την πολύ καλή «εικόνα» στις τράπεζες και δη, στην Εθνική Τράπεζα.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,45% και ενισχύεται στις 891,55 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (887,6 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 3,5 μονάδες -από 889,93 έως 893,4 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 5 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί, ως απόρροια και της χρηματιστηριακής αργίας σε Wall Street και Λονδινο.
Το θετικό momentum εδράζεται σε μεγάλο ποσοστό στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία σημειώνει κέρδη της τάξης του 3% και διαμορφώνεται στα 2,55 ευρώ, καθώς οι επενδυτές χαιρετίζουν τα «θετικά» οργανικά αποτελέσματα της τράπεζας. Στην καλή «εικόνα» συμβάλλει και η απομάκρυνση κάθε σεναρίου για αυξήσεις κεφαλαίων εντός του 2021.
Σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία βρίσκεται στο +2% και το 1,09 ευρώ, με τους αναλυτές να προεξοφλούν ότι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) θα γίνει στην τιμή του 1 ευρώ. Οι αποφάσεις βέβαια, θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Από εκεί και πέρα, στις μη τραπεζικές μετοχές, παρατηρούνται μόνο επιλεκτικές κινήσεις, με τους επενδυτές να αποφεύγουν τις έντονες διακυμάνσεις. Μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει μόνο η μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύεται κατά 1,6%, αλλά και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία υποχωρεί κατά 2%.
Με απώλειες ο Μάιος
Η ελληνική αγορά, όπως αποδείχθηκε και στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έχει καταφέρει να αλλάξει την βραχυπρόθεσμη τάση, με το σενάριο της διόρθωσης προς τις 850 μονάδες να απομακρύνεται προς ώρας. Αντιθέτως, το momentum φαίνεται ότι είναι ανοδικό, με τις αντιστάσεις των 900 μονάδων να αποτελούν τον πρώτο στόχο των επενδυτών.
Βέβαια, η περαιτέρω άνοδος προς τις 950 μονάδες, δηλαδή το υψηλότερο σημείο των τελευταίων έξι ετών, θα απαιτήσει περισσότερα «καύσιμα», τα οποία μπορούν να προέλθουν μόνο εφόσον επιβεβαιωθεί το δυναμικό restart της ελληνικής οικονομίας και εισπραχθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Την ίδια ώρα, αναγκαία συνθήκη αποτελεί και η επάνοδος των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες εν μέσω των προσπαθειών κεφαλαιακής ενίσχυσης και μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, παραμένουν υποτιμημένες, διαθέτοντας σημαντικά περιθώρια ανόδου.
Σήμερα, στο μεταξύ, είναι και η τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου, ο οποίος -εκτός απροόπτου- θα είναι ο πρώτος αρνητικός μήνα μετά τον Ιανουάριο (-2,5% ο Γενικός Δείκτης, -10% οι τράπεζες, -2,75% ο FTSE Large Cap).
Τραπεζικά στηρίγματα
Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί τον «πρωταγωνιστή» της ημέρας, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, τα οποία ήταν απολύτως ικανοποιητικά. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 2% και ανακάμπτει στις 553 μονάδες, συρρικνώνοντας τη διαφορά από το υψηλό έτους των 639 μονάδων.
Πέραν των ΕΤΕ και Alpha Bank, σημαντικά στηρίγματα παρέχει και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία ενισχύεται κατά 1,8% και το 1,52 ευρώ, ενώ ελαφρώς ηπιότερη είναι η άνοδος για τη μετοχή της Eurobank, η οποία βρίσκεται στο +1,3%. H Attica Bank, τέλος, υποχωρεί κατά 2,3% και επανέρχεται στο επίπεδο του 0,16 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank 2,04% 1,0995 ευρώ
- Attica Bank -2,33% 0,168 ευρώ
- Eurobank 1,27% 0,7798 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα 2,9% 2,552 ευρώ
- Πειραιώς 1,8% 1,528 ευρώ
Μικρές διακυμάνσεις στο ταμπλό
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (0,57%), οι αγοραστές φαίνεται ότι προσπαθούν να ελέγξουν τις συναλλαγές, χωρίς βέβαια να αποφεύγονται και οι επιλεκτικές ρευστοποιήσεις σε μεμονωμένους τίτλους.
Πέραν των τραπεζών, θετική είναι η έναρξη για τις μετοχές των Viohalco, ΕΛΠΕ και Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες εμφανίζουν κέρδη άνω του 1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 2% και το 1,38 ευρώ.
Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 22 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News