Η χώρα που απαγορεύει την «εξόρυξη» Bitcoin για να αποφύγει τα μπλακ-άουτ
Καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού
Στην απαγόρευση «εξόρυξης» Bitcoin κι άλλων κρυπτονομισμάτων, προκειμένου να αποφύγει τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, προχωρά η κυβέρνηση του Ιράν, η οποία φοβάται το ενδεχόμενο ενός μαζικού μπλακ-άουτ στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η απαγόρευση θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και συγκεκριμένα έως τις 22 Σεπεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων, δηλαδή η ηλεκτρονική παραγωγή των ψηφιακών νομισμάτων, απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην υπερφόρτωση του ηλεκτρικού συστήματος.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ενδεικτικά, η αγορά των Bitcoins απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια 130,5 TWh. Την ίδια ώρα, η Αργεντινή των 45 εκατ. κατοίκων καταναλώνει ετησίως 125 TWh. Οι περίπου 44 εκατ. κάτοικοι της Ουκρανίας δε, χρειάζονται ενέργεια 128,81 ΤWh.
Στο μεταξύ, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, το 85% της εγχώριας «εξορυκτικής» δραστηριότητας πραγματοποιείται χωρίς νόμιμη άδεια. Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω, αρκετοί αναλυτές φοβούνται ότι η απαγόρευση της Τεχεράνης θα ωθήσει ακόμη περισσότερους στη «μαύρη» αγορά.
Χαρακτηριστικές είναι, άλλωστε, οι εικόνες, οι οποίες δείχνουν επιμελώς κρυμμένα υπολογιστικά συστήματα να βρίσκονται από ιδιωτικές κατοικίες έως ισλαμικά τεμένη.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο ότι το 4,5% της παγκόσμιας «εξόρυξης» Bitcoin λαμβάνει χώρα στο Ιράν, κάτι το οποίο συνδέεται άρρηκτα με το μεγάλο μέγεθος της «μαύρης» αγοράς.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News