Business & Finance Τρίτη 25/05/2021, 13:53
BUSINESS & FINANCE

Γιατί οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν προσωπικό: Η θεωρία της «κολλητικής ανεργίας»

Μία νέα μελέτη καταλήγει σε ένα συμπέρασμα που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις

Γιατί οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν προσωπικό: Η θεωρία της «κολλητικής ανεργίας»

Είναι το  μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οικονομίες από την ελληνική έως την αμερικανική στην προσπάθειά τους να ανακάμψουν από την πανδημία: Οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν προσωπικό. Καθώς οικονομολόγοι, πολιτικοί και επιχειρηματίες αναρωτιούνται γιατί, μία νέα μελέτη καταλήγει σε ένα συμπέρασμα που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον Νίκλας Ένγκμπομ, βοηθό καθηγητή στο New York University Stern School of Business, η ανεργία είναι… μεταδοτική.

Στην Ελλάδα, οι επιχειρηματίες ειδικά στον χώρο της εστίασης αντιμετωπίζουν χαρακτηριστική δυσκολία να βρουν προσωπικό καθώς ο κλάδος ανοίγει έπειτα από το lockdown, ενώ στο πρόβλημα έχει αναφερθεί και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι «καμία φορά η συνεχόμενη λήψη επιδομάτων μειώνει την ανάγκη για εργασία. Σου λέει κάποιος “παίρνω το επίδομα, παίρνω και κάτι ‘μαύρα’ και είμαι καλά”. Σιγά-σιγά φεύγουμε από την ιδέα του επιδόματος και πάμε στην ιδέα της δουλειάς».

Στις ΗΠΑ, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8,1 εκατ. κενές θέσεις εργασίας, κάποιες πολιτείες όπως η Αριζόνα, η Μοντάνα και το Οχάιο προσφέρουν μπόνους επιστροφής στη δουλειά έως και 2.000 δολαρίων για να κινητοποιήσουν τον κόσμο να μπει και πάλι στην αγορά εργασίας. Η Αριζόνα, μάλιστα, χρηματοδοτεί τη φύλαξη των παιδιών για τρεις μήνες, για όσους επιστρέφουν στη δουλειά και βγάζουν λιγότερα από 25 δολάρια την ώρα.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι έχουν να ανταγωνιστούν τα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση Μπάιντεν, σε αυτή τους την προσπάθεια να βρουν υπαλλήλους. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε τον Μάρτιο τη διανομή 300 δολαρίων επιπλέον ανά εβδομάδα για τους ανέργους, έως τον Σεπτέμβριο. Το αποτέλεσμα είναι ότι 22 πολιτείες υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων προχωρούν στην πρόωρη απόσυρση αυτού του μέτρου στήριξης, προκειμένου να ενθαρρύνουν την εργασία.

Όμως, οι πιθανοί λόγοι πίσω από την απροθυμία του κόσμου να δουλέψει είναι πολλοί: Έλλειψη μεταφορικού μέσου, χαμηλοί μισθοί, το κόστος της φύλαξης των παιδιών, η φροντίδα ηλικιωμένων συγγενών, η ανάρρωση από τον κορωνοϊό  ή η φροντίδα κάποιου μέλους της οικογένειας που έχει τον ιό.

Σε αυτές τις θεωρίες έρχεται να προστεθεί και εκείνη του Νίκλας Ένγκμπομ για την «κολλητική ανεργία».

«Οι άνεργοι στέλνουν 10 φορές περισσότερα βιογραφικά μέσα σε ένα μήνα σε σχέση με τους απασχολούμενους, αλλά έχουν κάτω από τις μισές πιθανότητες να προσληφθούν», εξηγεί ο καθηγητής. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο βασικός λόγος είναι γιατί στέλνουν αιτήσεις ακόμα και για θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι.

Έτσι, δυσκολεύουν την προσπάθεια των επιχειρήσεων να βρουν το κατάλληλο άτομο για να προσλάβουν, ή αλλιώς «μεταδίδουν» την ανεργία τους και σε άλλους, όπως δείχνει η μελέτη.

«Κατά τις περιόδους υψηλής ανεργίας, γίνεται δυσκολότερο για τις επιχειρήσεις να διαπιστώσουν ποιος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά. Καθώς αυξάνεται το κόστος των προσλήψεων, ένα βραχυχρόνιο σοκ προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις με μεγαλύτερη διάρκεια στον ρυθμό ανεύρεσης εργασίας», σημειώνει η μελέτη του Ένγκμπομ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από marketwatch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News