Business & Finance Σάββατο 22/05/2021, 16:03
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ

Πόλεμος Ισπανίας – Ελλάδας για τους Βρετανούς τουρίστες: Ποιο καλοκαίρι θα σωθεί;

Τα πλεονεκτήματα που έχουν οι Ισπανοί και σε τι προσδοκούν

Πόλεμος Ισπανίας – Ελλάδας για τους Βρετανούς τουρίστες: Ποιο καλοκαίρι θα σωθεί;

Από τη Δευτέρα, οι Βρετανοί τουρίστες θα μπορούν να εισέλθουν στην Ισπανία χωρίς καν να δείξουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Όπως ισχύει και στην Ελλάδα, έτσι και στην Ισπανία, οι Βρετανοί ταξιδιώτες είναι εκείνοι που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό εάν η φετινή τουριστική σεζόν θα χαθεί ή θα σωθεί. Όμως στην προσπάθεια της Μαδρίτης να στρώσει το κόκκινο χαλί στους Βρετανούς, η Ντάουνινγκ Στριτ απαντά με πορτοκαλί κάρτα. 

«Μπορώ να ανακοινώσω ότι από τη Δευτέρα, 24 Μαΐου, θα είμαστε ενθουσιασμένοι να καλωσορίσουμε όλους τους Βρετανούς τουρίστες. Είναι ευπρόσδεκτοι να μπουν στη χώρα μας χωρίς περιορισμούς και χωρίς  προϋποθέσεις υγείας», είπε την Παρασκευή ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μιλώντας στην διεθνή έκθεση Fitur. 

Η προνομιακή μεταχείριση των Βρετανών είναι εμφανής: Τα σύνορα της Ισπανίας για τους τουρίστες από όλο τον υπόλοιπο κόσμο θα ανοίξουν από τις 7 Ιουνίου, αλλά μόνο για τους εμβολιασμένους. 

Η Ισπανία είναι παραδοσιακά ο πρώτος σε προτίμηση προορισμός διακοπών για τους Βρετανούς, για αυτό και η Μαδρίτη εύλογα βιάζεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, που έχουν ήδη ανοίξει τα σύνορά τους για αυτή την πολύ σημαντική αγορά. 

Όμως, όπως και η Ελλάδα, έτσι και η Ισπανία βρίσκεται στην «πορτοκαλί λίστα» της Βρετανίας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα θα πρέπει εκτός από το να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού πριν και μετά τις διακοπές τους, να μπουν και σε 10ήμερη καραντίνα στο σπίτι τους, μετά την επιστροφή τους. Πρακτικά, ο μοναδικός «πράσινος» προορισμός της Μεσογείου αυτή τη στιγμή για τους Βρετανούς είναι η Πορτογαλία.  

Και ενώ χιλιάδες Βρετανοί είναι έτοιμοι να μπουν σε αεροπλάνα για να «δραπετεύσουν» στην Ισπανία, η Ντάουνινγκ Στριτ επανέλαβε την ίδια αυστηρή προειδοποίηση που εδώ και μέρες απευθύνει προς εκείνους που ονειρεύονται διακοπές σε πορτοκαλί προορισμούς. 

«Η σύστασή μας σε σχέση με τις χώρες της πορτοκαλί λίστας δεν έχει αλλάξει. Έχουμε υπάρξει ξεκάθαροι ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να ταξιδεύει στις χώρες της πορτοκαλί λίστας για διακοπές», είπε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας όσα προ ημερών είχε πει ο Βρετανός πρωθυπουργός, προκαλώντας σοκ στον ελληνικό τουρισμό. 

Αυτή τη φορά, είναι ξεκάθαρο ότι απευθυνόταν συγκεκριμένα στην Ισπανία. 

Όπως και η Ελλάδα, η Ισπανία ελπίζει ότι θα μπορέσει σύντομα να μπει στην «πράσινη λίστα», για να σώσει την τουριστική της σεζόν. Όμως, η στρατηγική της σε αυτό το μέτωπο είναι διαφορετική. Οι ισπανικές αρχές πιέζουν έντονα το Λονδίνο να σταματήσει να αντιμετωπίζει τη χώρα με ενιαίο τρόπο, αλλά να εξετάσει την επιδημιολογική κατάσταση των νησιών μεμονωμένα. 

Ουσιαστικά, η Ισπανία ελπίζει ότι οι Βαλεαρίδες Νήσοι -Μαγιόρκα, Μινόρκα, Ίμπιζα κ.α., που αποτελούν και το «βαρύ πυροβολικό» του τουρισμού της χώρας- θα μπορέσουν να μπουν στην πράσινη λίστα, με την αναθεώρησή της τον επόμενο μήνα. 

Πραγματικά, τα νησιά αυτά, που σε μία καλή χρονιά προσελκύουν 14 εκατομμύρια τουρίστες, έχουν περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων σε σχέση με την Ισπανία συνολικά, αλλά και λιγότερα κρούσματα σε σχέση με τη Βρετανία. Στις Βαλεαρίδες ισχύουν αυστηροί κανόνες για τις μετακινήσεις από και προς την ηπειρωτική χώρα, αφού οι ντόπιοι θέλουν με κάθε τρόπο να διασώσουν την τουριστική σεζόν. 

Βέβαια, κάποιοι Γερμανοί τουρίστες έχουν επιστρέψει ήδη, όμως οι επιχειρηματίες του τουρισμού γνωρίζουν καλά ότι οι Βρετανοί είναι εκείνοι που θα κάνουν τη διαφορά. Για αυτό και λίγο πριν μπει ο Ιούνιος, μόνο το ένα πέμπτο από τα περίπου 1.000 ξενοδοχεία της περιοχής έχει ανοίξει. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να φανεί ότι η αναθεωρημένη λίστα με τους πράσινους προορισμούς που θα ανακοινωθεί στις αρχές του επόμενου μήνα, θα εξετάζει μεμονωμένα νησιά, όπου είναι δυνατό. 

Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι Βαλεαρίδες Νήσοι όσο και τα Κανάρια θα μπορούσαν να μπουν στην πράσινη λίστα νωρίτερα από την υπόλοιπη Ισπανία. Και κάτι τέτοιο, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους Financial Times, καθώς οι ρυθμοί των κρουσμάτων στη χώρα είναι κατά 80% υψηλότεροι σε σχέση με την Ισπανία. 

moneyreview.gr

Θέλετε να μαθαίνετε άμεσα και έγκυρα όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News