Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής στις 880 μονάδες
Μικρά κέρδη για τις τράπεζες, σχεδόν στο +2% ο ΟΠΑΠ
Σχεδόν σταθεροποιητικά εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιχειρώντας να αποτιμήσει την κατάσταση, μετά τις χθεσινές ισχυρές απώλειες, οι οποίες επανέφεραν την ελληνική αγορά στα στηρίγματα των 880 μονάδων.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακά άνοδο της τάξης του 0,13% και ενισχύεται ανεπαίσθητα στις 882,12 μονάδες, κερδίζοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (881,04 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες -από 881,13 έως 887,33 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται προς ώρας σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 7 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.
Η σημερινή κίνηση, όπως και η χθεσινή πτώση, συνιστά απόρροια του διεθνούς κλίματος, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να επιχειρούν να ανακάμψουν μερικώς, μετά τις ευρύτατες απώλειες της Τετάρτης, ως απόρροια των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καταβάλλει προσπάθεια στήριξης του Γενικού Δείκτη, κερδίζοντας 1,2% και ανακτώντας το τεχνικό σημείο των 2,4 ευρώ. Κατά σχεδόν 2% ενισχύεται και η μετοχή της ΟΠΑΠ, μετά τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου.
Από την πλευρά τους, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ σημειώνουν άνοδο κατά 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΧΑΕ συνεχίζει σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά 1%, ενώ η μετοχή της ΕΥΑΘ κατακρημνίζεται στο -5% και τα 4,73 ευρώ.
Σε εξέλιξη η διόρθωση των αγορών
Ανεξάρτητα του σημερινού προσήμου, η Λεωφόρος Αθηνών φαίνεται ότι εισέρχεται σε μια περίοδο έντονων μεταβολών, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, οι οποίες δεν αποκλείεται να διορθώσουν είτε ήπια είτε βίαια.
Από τη μία πλευρά, η διαρκής ενίσχυση του πληθωρισμού εντείνει τις ανησυχίες για πρόωρη απόσυρση της άφθονης ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών της Δύσης. Από την άλλη πλευρά, τα «σκαμπανεβάσματα» στην αγορά κρυπτονομισμάτων κλιμακώνει τις ρευστοποιήσεις σ’ όλες τις συνδεόμενες μετοχές, όπως αυτή της Tesla.
Υπό αυτό το πρίσμα, το διεθνές περιβάλλον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει τη «ρηχή» ελληνική αγορά, η οποία -ελλείψει εσωτερικων καυσίμων- έχει καταστεί έρμαιο των μεταβολών στα ξένα χρηματιστήρια.
Φυσικά, η κατάσταση δύναται να αλλάξει, εφόσον υπάρξουν νέοι καταλύτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη προς τον επόμενο μεγάλο στόχο των 950 μονάδων. Τέτοιοι καταλύτες θα μπορούσαν να είναι η σημαντική εισροή τουριστών, η ανάκαμψη της οικονομίας και η εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μικρά κέρδη για τις τράπεζες
Ο τραπεζικός κλάδος, από την πλευρά του, καταβάλλει προσπάθεια ανάκαμψης (+0,3%), επιχειρώντας να προσεγγίσει εκ νέου το τεχνικό σημείο των 570 μονάδων. Ωστόσο, η απόσταση από το υψηλό έτους των 639 μονάδων παραμένει μεγάλη, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την στασιμότητα του κλάδου στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Πέραν των στηριγμάτων της Εθνικής Τράπεζας, σε θετικό έδαφος βρίσκεται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία καταγράφει άνοδο στο +0,6% και το 1,58 ευρώ. Κατά 0,7% ενισχύεται και η μετοχή της Eurobank, ενώ η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει μικρές απώλειες της τάξης του 0,5%. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -0,56% 1,253 ευρώ
- Attica Bank 0% 0,144 ευρώ
- Eurobank 0,70% 0,7754 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα 1,22% 2,425 ευρώ
- Πειραιώς 0,64% 1,58 ευρώ
Μοιρασμένο το ταμπλό
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,16%), αγοραστές και πωλητές είναι σχεδόν «ισόπαλοι», με το ταμπλό να μοιάζει μοιρασμένο. Από τη μία πλευρά, η μετοχή του ΟΠΑΠ παρέχει σημαντικά στηρίγματα, όπως και οι μετοχές των ΕΛΠΕ – ΕΥΔΑΠ. Κατά 0,7% ενισχύεται και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ.
Από την άλλη πλευρά, εκτός της μετοχής της ΕΧΑΕ, υπό κλοιό ελεγχόμενων ρευστοποιήσεων τελεί και η μετοχή της Aegean, η οποία διολισθαίνει κατά 1,1%. Κατά 0,9% υποχωρεί, επίσης, η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ η μετοχή των ΕΛΠΕ παραμένει σταθερή στα 6,13 ευρώ, εν όψει των αποφάσεων για την ίδρυση εταιρείας holding.
Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 23 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,5 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τετάρτη.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News