Χρ. Σταϊκούρας: Με 3,6 δισ. ευρώ στηρίχθηκαν οι επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας
Με 3,6 δισ. ευρώ έχουν ενισχυθεί οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας στην πανδημία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έπειτα από τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρο Καλαφάτη, στη Θεσσαλονίκη.
«Με συνολικά δημοσιονομικά μέτρα και παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας, συνολικού ύψους σχεδόν 40 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2021, απλώσαμε ευρύ ‘δίχτυ’ προστασίας στην κοινωνία και την οικονομία, περιορίζοντας, στο μέτρο του εφικτού, τον αντίκτυπο αυτού του εξωγενούς, συμμετρικού σοκ της πανδημίας», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Και απαρίθμησε τα μέτρα στήριξης ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα:
• Έχουν χορηγηθεί 1,56 δισ. ευρώ μέσω των 7 κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σε 149.464 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
• Έχουν δοθεί 114 εκατ. ευρώ μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού για τις επιχειρήσεις.
• Έχουν εκταμιευθεί 1,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 6.767 δάνεια, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων.
• Έχουν καταβληθεί 533 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.
Σε αυτά τα 3,6 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται τα προγράμματα ρευστότητας μέσω της Περιφέρειας, οι αναστολές φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, τα προγράμματα Γέφυρα Ι και ΙΙ, η μη καταβολή ενοικίων, η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις, η επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών, τα στοχευμένα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης για κλάδους της οικονομίας, καθώς και οι μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως είπε.
Καθώς η χώρα επιστρέφει σε ρυθμούς κανονικότητας, πρόθεση της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός, να υλοποιήσει τις εξής πολιτικές:
– Μειώσεις φόρων, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής στα φυσικά πρόσωπα, ο φορολογικός συντελεστής κερδών για τις επιχειρήσεις, ο φορολογικός συντελεστής για τα μερίσματα, οι ασφαλιστικές εισφορές, η προκαταβολή φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα, όπως και η αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
– Η συνέχιση ενίσχυσης πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας.
– Η ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από την υλοποίηση, κυρίως, του προγράμματος «Ηρακλής», για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
– Η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
– Η υλοποίηση του Νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας, με στόχο τη μείωση του υψηλού, συσσωρευμένου τα προηγούμενα χρόνια ιδιωτικού χρέους.
– Η βέλτιστη αξιοποίηση των σημαντικών πόρων του ευρωπαϊκού εργαλείου “Next Generation EU”, του νέου Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, καθώς και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News