Χρηματιστήριο: Με προσεκτικά βήματα προς τις 910 μονάδες
Στηρίγματα από ΕΤΕ, Jumbo, Viohalco
Ανοδικά προς τις αντιστάσεις των 910 μονάδων κινείται στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες «σκαρφαλώνουν» εκ νέου προς το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,49% και ενισχύεται στις 907,86 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (903,48 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες -906,82 έως 910,28 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα για δεύτερη διαδοχική ημέρα, μην υπερβαίνοντας τα 7 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.
Το θετικό momentum εδράζεται σε μεγάλο βαθμό στις τραπεζικές στηρίξεις, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, μετά τις χθεσινές απώλειες, να ανακάμπτει στο +2% και να ανακτά το όριο των 2,5 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία συνεχίζει άνω του 1,3 ευρώ, κερδίζοντας περίπου 1,2%.
Σημαντική ώθηση παρέχεται κι από βασικούς «παίχτες» του FTSE Large Cap, με τη μετοχή της Jumbo να ενισχύεται κατά 3%, ανακτώντας το μεγαλύτερος μέρος των χθεσινών πιέσεων (-3,4%). Κατά 2% ανακάμπτει και η μετοχή της Viohalco, η οποία επίσης τη Δευτέρα αποτέλεσε πεδίο έντονων ρευστοποιήσεων (-4%).
Διεθνή στηρίγματα στο Χ.Α.
Όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή ανοδική κίνηση, η οποία επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη στις αντιστάσεις των 910 μονάδων -μία «ανάσα» από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών- απορρέει από τα νέα κέρδη των διεθνών αγορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Stoxx 600, λίγο μετά τη σημερινή εκκίνηση, βρίσκεται στο +0,75% και τις 445 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Κι αυτό, μάλιστα, παρά τις πρόσφατες ανησυχίες για τον κίνδυνο ισχυρής διόρθωσης, ως απόρροια της αύξησης του πληθωρισμού και της κατ’ επέκτασης σταδιακής απόσυρσης των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων, τα οποία εδώ και αρκετούς μήνες τροφοδοτούν τις αγορές με άφθονη ρευστότητας.
Οι εν λόγω ανησυχίες αφορούν και τη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς μια ισχυή διόρθωση είναι αδύνατο να μην επηρεάσει δυσμενώς και τον Γενικό Δείκτη, ανακόπτοντας την κίνηση προς τον επόμενο μεγάλο στόχο των 950 μονάδων, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από το 2015.
Προς το παρόν, βέβαια, το παραπάνω σενάριο δείχνει να αποφεύγεται, γεγονός το οποίο επιτρέπει στην ελληνική αγορά να κινηθεί μακροπρόθεσμα προς υψηλότερα σημεία, ακόμη και προς τις 1.000 μονάδες, δεδομένων και των προσδοκιών για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2021.
Τράπεζες: Κλείνει η ψαλίδα με τις 600 μονάδες
Επιστρέφοντας στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης εμφανίζεται πρόθυμος να «γεφυρώσει» περαιτέρω την απόσταση από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων, κερδίζοντας 1,1% και φθάνοντας προς ώρας στις 591 μονάδες. Εξάλλου, η επιστροφή των τραπεζών σε υψηλά 15 μηνών συνιστά αναγκαία συνθήκη για την περαιτέρω άνοδο του Γενικού Δείκτη.
Πέραν των στηριγμάτων από ΕΤΕ και Alpha Bank, σε θετικό έδαφος κινείται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία βρίσκεται κοντά στο +1% και το 1,63 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, από την πλευρά της, πορεύεται με δειλά βήματα προς το 0,8 ευρώ, ενώ κατά 2,5% ανακάμπτει η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank 1,22% 1,327 ευρώ
- Attica Bank 2,5% 0,164 ευρώ
- Eurobank 0,5% 0,7984 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα 2,11% 2,522 ευρώ
- Πειραιώς 0,87% 1,63 ευρώ
Κυρίαρχοι οι αγοραστές
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,8%), οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, καθώς εκτός από τις μετοχές των Jumbo – Viohalco, κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Ελλάκτωρ – ΟΠΑΠ.
Από την άλλη πλευρά, σταθεροποιητικά κινούνται οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ, μετά την επ’ αόριστον αναστολή της διαδικασίας πώλησης του ποσοστού του ελληνικού δημοσίου. Η ΓΕΚ Τέρνα δε, καταγράφει ελεγχόμενες απώλειες της τάξης του 1%.
Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 52 μετοχές σημειώνουν άνοδο, 11 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 63,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News