Χρηματιστήριο: Επιστροφή στις 900 μονάδες – Πού «στόχευσαν» οι πωλητές
Στις 903 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, ήπια ανοδικά οι τράπεζες
Στις στηρίξεις των 900 μονάδων επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το πρωινό ανοδικό momentum, με αποτέλεσμα οι πωλητές να ανακάμψουν, ασκώντας σημαντικές πιέσεις τόσο στην Εθνική Τράπεζα όσο και σε βασικούς τίτλους του FTSE Large Cap.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια πτώση της τάξης του 0,40% και υποχώρησε στις 903,48 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (907,08 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 11,5 μονάδες -από 902,73 έως 914,23 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 70 εκατ. ευρώ, δείγμα της σημερινής «αποχής» των επενδυτών.
Οι εντονότερες ρευστοποιήσεις, οι οποίες οδήγησαν και τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη στο καθοδικό κλείσιμο, παρατηρήθηκαν στις μετοχές των Viohalco και Jumbo, οι οποίες άγγιξαν το -4% και το -3,4%, αντίστοιχα. Κατά τουλάχιστον 2% υποχώρησε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία απώλεσε το όριο των 2,5 ευρώ.
Η ελληνική αγορά, άλλωστε, παρά το ιδανικό ξεκίνημα στην εβδομάδα, επέδειξε δυσκολίες υπέρβασης των αντιστάσεων των 910 – 915 μονάδες, ένα επίπεδο το οποίο αποτελεί το υψηλότερο των τελευταίων 15 μηνών, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2020. Αποτέλεσμα ήταν η Λεωφόρος Αθηνών όχι μόνο να μην καταφέρει να διατηρήσει την πρωινή ανοδική κίνηση, η οποία έφθασε έως τις 914 μονάδες, αλλά και να τερματίσει σε αρνητικό έδαφος, κοντά στις στηρίξεις των 900 μονάδων, επηρεασμένη κι από την αστάθεια των ευρωπαϊκών – αμερικανικών αγορών (-0,02% ο Stoxx 600, -0,54% ο S&P 500).
Η απώλεια του πρωινού momentum συνέπεσε και με το «μάζεμα» των κερδών στον τίτλο της Lamda Development, ο οποίος από το +3% περιορίστηκε στο +1%, παρά την αισιοδοξία ότι εντός Ιουνίου θα μεταβιβαστούν οι μετοχές της Ελληνικόν Α.Ε., σηματοδοτώντας την έναρξη των έργων στον πρώην αερολιμένα Αθηνών.
Εξαίρεση στην αρνητική «εικόνα» αποτέλεσαν οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 1,8%, κατά 1,6% και κατά 1%, αντίστοιχα, καταφέρνοντας να οδηγήσουν τον τραπεζικό δείκτη στο πρώτο ανοδικό κλείσιμο μετά από έξι διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις. Θετική ήταν η συνεδρίαση και για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,9%.
Διόρθωση ή 1.000 μονάδες;
Η επιστροφή των πωλητών στο Χ.Α., όπως είναι εύλογο, επανέφερε τη συζήτηση για τη μεσοπρόθεσμη τάση, καθώς οι επενδυτές αναρωτιούνται αν θα υπάρξει κίνηση προς τον επόμενο στόχο των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν υψηλό έξι ετών, ή αν οι 910 – 915 μονάδες θα αποδειχθούν το προσωρινό «ταβάνι» της αγοράς, δεδομένου ότι ήδη τα κέρδη του τελευταίου 12μήνου υπερβαίνουν το 50%.
Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, όσοι υποστηρίζουν ότι η δίκαιη τιμή της ελληνικής αγοράς έχει ήδη «κατακτηθεί», αλλά και όσοι περιμένουν μια βίαιη διόρθωση των διεθνών αγορών, ως απόρροια της συζήτησης για απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει και τη «ρηχή» αγορά της Αθήνας.
Από την άλλη πλευρά, οι πιο αισιόδοξοι αναμένουν μια περαιτέρω άνοδο του Γενικού Δείκτη ακόμη και προς τις 1.000 μονάδες, προεξοφλώντας τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2021, η οποία δύναται να βελτιώσει ακόμη περισσότερα τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων.
Τράπεζες: Τέλος στο 6ήμερο καθοδικό σερί
Ο τραπεζικός κλάδος, μετά από έξι διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, κατάφερε -έστω και δύσκολα- να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας 0,67% και «πιάνοντας» τις 585 μονάδες. Ωστόσο, η διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας τον έχει αφήσει πίσω κατά 53 μονάδες από το υψηλό έτους των 639 μονάδων.
Από τις σημερινές διακυμάνσεις ξεχώρισε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία τερμάτισε στο +1,8% και ανέκτησε το όριο του 1,3 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 1% και το 1,61 ευρώ, ενώ η Eurobank έκλεισε στο +1,6%, μία «ανάσα» από το 0,8 ευρώ. Στον αντίποδα, ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 2,2%. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank 1,79% 1,3005 ευρώ
- Attica Bank -2,56% 0,16 ευρώ
- Eurobank 1,59% 0,7944 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -2,22% 2,47 ευρώ
- Πειραιώς 1% 1,616 ευρώ
Με Viohalco και Jumbo οι απώλειες
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,52%), οι πωλητές κατάφεραν να επικρατήσουν έναντι των αγοραρών, ανατρέποντας την αρχική «εικόνα» στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Οι σημαντικότερες ρευστοποιήσεις, μάλιστα, εκδηλώθηκαν στους τίτλους των Viohalco (-4%), Jumbo (-3,4%), Τιτάνα (-2,6%) και ΟΠΑΠ (-2,1%).
Από την άλλη πλευρά, κέρδη κοντά στο 2% εμφάνισε η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ενώ κατά 1,2% ενισχύθηκε η μετοχή του ΟΤΕ. ΔΕΗ – ΓΕΚ Τέρνα παρουσίασαν οριακή άνοδο κάτω του 0,5%. Η μετοχή της Ελλάκτωρ δε, παρά τα πρωινά κέρδη χάρη στην ολοκλήρωση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ύψους 50 εκατ. ευρώ, προς τον κατασκευαστικό βραχίονα της ΑΚΤΩΡ, έκλεισε στο -1% και το 1,36 ευρώ.
Συνολικά, 58 μετοχές τερμάτισαν ανοδικά, 51 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 62,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News