BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Βρίσκει στηρίγματα παρά τις διεθνείς αναταράξεις

Με ΔΕΗ, Ελλάκτωρ το «μάζεμα» των απωλειών

Χρηματιστήριο: Βρίσκει στηρίγματα παρά τις διεθνείς αναταράξεις

Στηρίγματα στην εν εξελίξει διόρθωση των ξένων αγορών καταφέρνει να βρει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -παρά το βάρος των διεθνών αναταράξεων και των ανησυχιών για τον πληθωρισμό- έχει περιορίσει σημαντικά τις πρωινές ρευστοποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπιες απώλειες της τάξης του 0,53% και υποχωρεί στις 889,92 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (894,7 μονάδες), αλλά και ανακτώντας περίπου 10 μονάδες σε σχέση με το χαμηλό ημέρας.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις 12,5 μονάδες -από 880,03 έως 892,62 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 40 εκατ. ευρώ έως τις 2.10 το μεσημέρι.

Η ενεργοποίηση σημαντικών στηριγμάτων σε βασικούς τίτλους του FTSE Large Cap, όπως η ΔΕΗ και η Ελλάκτωρ, έχουν συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των πρωινών πιέσεων, οι οποίες οδήγησαν -έστω και προσωρινά- την ελληνική αγορά στις στηρίξεις των 880 μονάδων.

Στην εν μέρει αλλαγή κλίματος σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίο εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό «πρωταγωνιστή» και να δίνει τον «τόνο» της συνεδρίασης, «μαζεύοντας» αισθητά τις αρχικές απώλειες (από -2,4% σε -1,6%). Παρ’ όλα αυτά, ο κλαδικός δείκτης συνεχίζει για πέμπτη διαδοχική ημέρα σε αρνητικό έδαφος, συγκεντρώνοντας μεγάλο μέρος των πωλητών και απομακρυνόμενος περαιτέρω από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων.

Όπως και χθες, οι εντονότερες ρευστοποιήσεις εστιάζουν στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχωρεί σημαντικά κατά 3%, κάτι το οποίο οφείλεται στη μη ένταξη του τίτλου στον βασικό δείκτη MSCI Standard Greece. Από εκεί και πέρα, ισχυρές πιέσεις της τάξης του 3% εκδηλώνονται και στη μετοχή της Attica Bank, η οποία υπαναχωρεί στο 0,17 ευρώ, μετά τα απροσδόκητα υψηλά κέρδη των προηγούμενων ημερών, κόντρα στην απόφαση για παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Νο. 1» κίνδυνος ο πληθωρισμός

Η ελληνική αγορά εξακολουθεί να επηρεάζεται αρνητικά από τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, οι οποίες απορρέουν από την ανησυχία των επενδυτών ότι η τάχιστη ανάκαμψη θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και επομένως, σε πρόωρη απόσυρση της άφθονης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες.

Άλλωστε, εδώ και αρκετούς μήνες, τα ξένα χρηματιστήρια βρίσκονται σταθερά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κάτι το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στην πρωτόγνωρη νομισματική και δημοσιονομική στήριξη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Είναι ενδεικτικό ότι αυτή την στιγμή, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρίσκεται στο -1,2% και τις 432 μονάδες, ενώ απώλειες της τάξης του 2% παρουσιάζει ο δείκτης FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στην προ-αγορά της Wall Street, αντίστοιχα, τα futures του Dow Jones προαναγγέλλουν άνοιγμα με απώλειες 200 μονάδων.

Ξαφνικά, επομένως, ο πληθωρισμός έχει καταστεί ο «Νο. 1» κίνδυνος για τις διεθνείς αγορές, γεγονός το οποίο δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε τη Λεωφόρο Αθηνών, παρά τη δεδομένη πρόθεση για κίνηση προς τις 950 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Μέχρι τότε, όμως, η ελληνική αγορά καλείται να διανύσει το «μονοπάτι« της βραχυχρόνιας διόρθωσης, με πρώτο σημείο στήριξης τις 880 μονάδες και επόμενο τις 860 μονάδες. Φυσικά, αυτό μπορεί να ανατραπεί, εφόσον η επενδυτική ψυχολογία δεχθεί μία ισχυρή τονωτική «ένεση», υπό τη μορφή της προεξόφλησης καλύτερων ημερών για την οικονομία.

Στο «κόκκινο» οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων για 5η διαδοχική συνεδρίαση, καθώς ο δείκτης διολισθαίνει κατά 1,6% και τις 578,8 μονάδες, απέχοντας 60 μονάδες ή 9,5% από το υψηλότερο σημείο του έτους, δηλαδή τις 639 μονάδες. Νωρίτερα, μάλιστα, οι τράπεζες είχαν κατρακυλήσει έως και τις 574 μονάδες.

Πέραν των σημαντικών ρευστοποιήσεων σε Εθνική Τράπεζα και Attica Bank, αξιοσημείωτες απώλειες καταγράφονται και στον τίτλο της Eurobank, η οποία υπαναχωρεί κάτω του 0,8 ευρώ, διολισθαίνοντας κατά 2%. Μικρότερου εύρους πιέσεις δέχονται, ταυτόχρονα, οι μετοχές των Alpha Bank – Πειραιώς, με την τελευταία να σταθεροποιείται στο 1,5 ευρώ, μετά την εισαγωγή των 1,2 δισ. νέων μετοχών. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,82% 1,2675 ευρώ
  • Attica Bank -3% 0,1746 ευρώ
  • Eurobank -2,04% 0,7964 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,96% 2,489 ευρώ
  • Πειραιώς -0,51% 1,572 ευρώ

Στηρίγματα από ΔΕΗ, Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,68%), οι αγοραστές καταβάλλουν προσπάθεια να ισορροπήσουν μερικώς την κατάσταση, αν και οι πωλητές εξακολουθούν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Viohalco δέχεται ισχυρές πιέσεις της τάξης του 3,6%, ενώ στο 2% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή της Aegean. Την ίδια στιγμή, κατά 1% υποχωρούν οι μετοχές των Jumbo, Motor Oil και Mytilineos.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχουν οι μετοχές των ΔΕΗ και Ελλάκτωρ, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο +2%. Μάλιστα, στην κατασκευαστική εταιρεία, η ανοδική κίνηση συνδέεται με την απόφαση του Reggeborgh να κάνει χρήση του call option για το 12,5% του Λεωνίδα Μπόμπολα.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.10), 37 μετοχές κινούνται ανοδικά, 73 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News