H Tesla σταματά να δέχεται Bitcoins – Απώλειες 365 δισ. δολ. σε λίγες ώρες
Σε ελεύθερη πτώση το δημοφιλές κρυπτονόμισμα
Την απόφαση να διακόψει την χρήση του Bitcoin ως μέσου πληρωμής ανακοίνωσε ο εκτελεστικός διευθυντής και ιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ, σε μια κίνηση η οποία έχει έντονο αντίκτυπο και στην αξία του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκκεντρικός Αμερικανός δισεκατομμυριούχος εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την «ταχέως αυξανόμενη χρήση των ορυκτών καυσίμων που αφορούν την “εξόρρυξη” και τις συναλλαγές του Bitcoin».
Σ’ αυτό το πλαίσιο, γνωστοποίησε την αναστολή αποδοχής των πληρωμών με Bitcoins, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Tesla να αποδεχθεί μελλοντικά κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα, εφόσον αυτό είναι λιγότερο ενεργειακά κοστοβόρο.
Tesla & Bitcoin pic.twitter.com/YSswJmVZhP
— Elon Musk (@elonmusk) May 12, 2021
Την ίδια ώρα, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν σκοπεύει να πουλήσει τα Bitcoins, τα οποία ήδη διαθέτει στα «ταμεία» της.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η αξία του ψηφιακού νομίσματος να κατρακυλήσει έως και κατά 15%, διολισθαίνοντας στα επίπεδα των 46.000 δολαρίων. Λίγο αργότερα, βέβαια, οι ρευστοποιήσεις αποκλιμακώθηκαν και αυτή την στιγμή η αξία του Bitcoin καταγράφει απώλειες της τάξης του -6%.
Συνολικά, η απότομη «βουτιά» του Bitcoin έχει προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις σ’ όλη την αγορά των κρυπτονομισμάτων, η οποία μέσα σε λίγες ώρες απώλεσε σχεδόν 365,85 δισ. δολάρια σε όρους κεφαλαιοποίησης (σ.σ. χθες ανερχόταν σε 2,5 τρισ. δολάρια).
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Έλον Μασκ είχε αποκαλύψει ότι η Tesla προχώρησε στην αγορά Bitcoins, συνολικής αξίας 1,5 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, είχε προαναγγείλει την αποδοχή του κρυπτονομίσματος ως μέσου πληρωμής για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση είχε οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση της αξίας όχι μόνο του Bitcoin αλλά και των περισσότερων κρυπτονομισμάτων. Ταυτόχρονα, αρκετές εταιρείες έσπευσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Tesla, επενδύοντας και καθιστώντας το Bitcoin ως επίσημο μέσο πληρωμής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική «εξόρρυξη» του Bitcoin απαιτεί κατά 66 φορές περισσότερη ηλεκτρική ανέργια απ’ ότι απαιτούσε το 2015, με αποτέλεσμα να εγείρονται σημαντικές περιβαλλοντικές ανησυχίες, λόγω των αυξημένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News