Business & Finance Τρίτη 11/05/2021, 14:56
BUSINESS & FINANCE

Fitch: Κάτω από το 15% τα κόκκινα δάνεια τον επόμενο χρόνο

Fitch: Κάτω από το 15% τα κόκκινα δάνεια τον επόμενο χρόνο

Σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα προχωρά η Fitch. Όπως αναφέρει σε σημερινό σημείωμά του ο οίκος αξιολόγησης, οι πρόσθετες τιτλοποιήσεις δανείων στο πλαίσιο του Ηρακλή 2 θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων. Έτσι, οι τιτλοποιήσεις αυτές, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες, αναμένεται να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών κάτω από το 15% στους επόμενους 12 μήνες, από περίπου 35% που ήταν στα τέλη του 2020.

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις της Fitch έκαναν λόγο για μείωση των κόκκινων δανείων κάτω από το 30% στα τέλη του 2021, καθώς υπολόγιζαν μόνο τις τιτλοποιήσεις της πρώτης φάσης του προγράμματος Ηρακλή.

Στις εκτιμήσεις αυτές, η Fitch έχει συνυπολογίσει τη ροή των νέων κόκκινων δανείων που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της πανδημίας. Όπως εξηγεί ο οίκος, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έβαλαν δάνεια συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ σε μορατόρια, τα περισσότερα εκ των οποίων τώρα έχουν λήξει.

Χρησιμοποιώντας ρυθμίσεις και το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, οι τράπεζες προσπαθούν να περιορίσουν τις πιέσεις στους δανειολήπτες και στην ποιότητα ενεργητικού, με τη λήξη των μορατόρια.

Στο πλαίσιο αυτό, η Fitch εκτιμά ότι έπειτα από την αδύναμη λειτουργική κερδοφορία που εμφάνισε ο τραπεζικός κλάδος το 2020, τα αποτελέσματα θα ωφεληθούν το 2021-2022 από τις χαμηλότερες προβλέψεις, ειδικά στη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, οι οποίες έχουν προχωρήσει περισσότερο με την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Fitch αποδίδει την πρόσφατη αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών στην επιτάχυνση των σχεδίων για τη μείωση του ρίσκου, τα οποία βελτιώνουν γρηγορότερα το πιστωτικό προφίλ τους.

Η αναβάθμιση σχετίζεται επίσης και με τη βελτίωση στα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας, η οποία προκύπτει από την αύξηση των καταθέσεων, τα υποστηρικτικά μέτρα της ΕΚΤ και την καλύτερη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News