BUSINESS & FINANCE

UBS για Ελλάδα: Οι 3 λόγοι πίσω από την αναπτυξιακή έκρηξη του 5,6% φέτος

UBS για Ελλάδα: Οι 3 λόγοι πίσω από την αναπτυξιακή έκρηξη του 5,6% φέτος

Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που θα φτάσουν στο 5,6%, περιμένει για την ελληνική οικονομία το 2021 η UBS, με τους αναλυτές της να αναγνωρίζουν μάλιστα ότι οι προβλέψεις αυτές είναι κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις. Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα ανοίξει ακόμα περισσότερο το βήμα της το 2022, παρουσιάζοντας ανάπτυξη 6% (και αυτή η πρόβλεψη είναι κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς).

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της UBS για την Ελλάδα είναι πιο υψηλές και από τον επίσημο στόχο του υπουργείου Οικονομικών, που μιλά για ρυθμούς 3,6% φέτος και ο οποίος ευθυγραμμίζεται με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς.  Για το 2022, το ΥΠΟΙΚ στοχεύει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,2%.

Οι οικονομολόγοι της UBS στηρίζουν την αισιοδοξία τους για την Ελλάδα και για τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας από φέτος κιόλας:  

–          Στη συσσωρευμένη καταναλωτική ζήτηση, που αναμένεται να απελευθερωθεί καθώς το λιανεμπόριο άνοιξε και πάλι.

–          Στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, με τις πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης να αναμένονται στα τέλη του Ιουλίου.

–          Στο πακέτο μέτρων στήριξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, το οποίο όπως υπολογίζουν ανέρχεται στα 14 δισ. ευρώ ή στο 8,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα, η UBS κάνει ειδική αναφορά στην πρόσφατη ανακοίνωση για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%.

Άλλωστε, οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα ήταν ανθεκτική κατά το πρώτο τρίμηνο, με τη βιομηχανική παραγωγή να είναι η καλύτερη από το 2017, την ώρα που το οικονομικό κλίμα του Μαρτίου και τα φορολογικά έσοδα δίνουν θετικές ενδείξεις.

Το πρωτογενές έλλειμμα των 3,4 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου ήταν κατά 0,9 δισ. ευρώ καλύτερο από το στόχο και αυτό μαρτυρά, σύμφωνα με τη UBS, ότι και η είσπραξη των φόρων είναι ανθεκτική.

Βέβαια, ο οίκος αναγνωρίζει ότι υπάρχει ένας ορατός κίνδυνος οι τουριστικές εισροές να απογοητεύσουν.

UBS για Ελλάδα: Οι 3 λόγοι πίσω από την αναπτυξιακή έκρηξη του 5,6% φέτος-1

Στο πλαίσιο αυτό, η UBS προβλέπει ότι η ανεργία θα υποχωρήσει από το 16,3% του 2020 στο 15,7% το 2021 και στο 14,7% το 2022. Το χρέος αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 207% του ΑΕΠ το 2020, στο 202% φέτος και στο 193% το 2022. Ο πληθωρισμός αναμένεται μηδενικός φέτος και στο 0,5% το 2022.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News