Χρηματιστήριο: Απότομη διόρθωση με την Πειραιώς στο -30%
Στις 894 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Κάτω από τις 900 μονάδες υποχωρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η εισαγωγή των 1,2 δισεκατομμυρίων νέων μετοχών της Πειραιώς «οδηγεί» σε έντονες ρευστοποιήσεις, παρασύροντας σε αρνητικό έδαφος το σύνολο της ελληνικής αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ισχυρές απώλειες της τάξης του 1,73% και υποχωρεί αισθητά στις 894,44 μονάδες, χάνοντας περίπου 16 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (910,21 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 20 μονάδες -από 891,85 έως 911,67 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 37 εκατ. ευρώ, χάρη στην έντονη συναλλαγματική δραστηριότητα που παρατηρείται στις τράπεζες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τίτλο της Πειραιώς έχουν διακινηθεί μέχρι στιγμής 17 εκατ. ευρώ, ως απόρροια της εισαγωγής των 1,2 δισ. νέων κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαιού (ΑΜΚ), ύψους 1,38 δισ. ευρώ.
Το γεγονός ότι η χθεσινή τιμή κλεισίματος της Πειραιώς ήταν τα 2,2 ευρώ είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν πολλαπλές εντολές πωλήσης σήμερα το πρωί, προκειμένου να γεφυρωθεί το «χάσμα» με την αξία των νέων μετοχών. Άλλωστε, και η JP Morgan έχει χαρακτηρίσει ως μια δίκαιη τιμή το εύρος 1,25 – 1,50 ευρώ.
Απόρροια όλων των παραπάνω είναι η μετοχή της Πειραιώς, αυτή την στιγμή, να βρίσκεται σε limit down (-30%) και να έχει κλειδώσει στο 1,54 ευρώ, με το ανεκτέλεστο των εντολών να μετράει σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Η πρώτη διόρθωση από τις 19/4
Η ελληνική αγορά, αφού παρέμεινε έξι διαδοχικές συνεδριάσεις άνω του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, φαίνεται ότι, με αφορμή την Πειραιώς, προχωρά στην πρώτη σημαντική διόρθωση μετά από τις 19 Απριλίου, όταν ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης διολίσθησε κατά 2,5%.
Τα σημάδια της σημερινής εξέλιξης είχαν διαφανεί από χθες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του FTSE Large Cap έκλεισε στο «κόκκινο», με τις τράπεζες και την ενέργεια να περιορίζουν σημαντικά τη «χασούρα« και να διατηρούν τη Λεωφόρο Αθηνών στις αντιστάσεις των 910 μονάδων.
Με την απώλεια, όμως, και των παραπάνω στηριγμάτων, ήταν αναμενόμενο ο Γενικός Δείκτης να υφίσταται σήμερα εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, οι οποίες διαπερνούν οριζόντια το χρηματιστηριακό ταμπλο.
Πάντως, η διόρθωση είναι ένα σενάριο, το οποίο περίμεναν εδώ και ημέρες οι αναλυτές, θεωρώντας ότι αποτελεί αναγκαίο κακό, καθώς αποτελεί δείγμα υγείας για μία χρηματιστηριακή αγορά. Ως πρώτο σημείο στηρίξεων, σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον οι 890 μονάδες.
Στο «κόκκινο» ο τραπεζικός δείκτης
Αρνητικός «πρωταγωνιστής» της συνεδρίασης αναδεικνύεται από τα πρώτα λεπτά, ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος κατακρημνίζεται στο -4,5% και τις 606 μονάδες, λόγω του limit down στον τίτλο της Πειραιώς. Μάλιστα, χάρη στις 1,2 δισ. νέες κοινές μετοχές, η βαρύτητα της τράπεζας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και είναι εύλογο οι ισχυρές πιέσεις να παρασέρνουν αρνητικά τον κλαδικό δείκτη.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, σαφώς καλύτερη είναι η «εικόνα» στις υπόλοιπες τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται ήπια κατά 1,1% και τα 2,65 ευρώ/μετοχή. Alpha Bank και Eurobank κινούνται σταθεροποιητικά, ενώ η Attica Bank παραμένει για δεύτερη ημέρα εκτός συνεδρίασης, μετά την παρέμβαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών
- Alpha Bank 0,22% 1,35 ευρώ
- Eurobank 0,72% 0,842 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα 1,14% 2,656 ευρώ
- Πειραιώς -30% 1,54 ευρώ
Υψηλές «πτήσεις» για Aegean
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές φαίνεται ότι διατηρούν το προβάδισμα, καθώς πέραν των ρευστοποιήσεων στην Πειραιώς, υπό πίεση βρίσκονται και οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή – ΟΠΑΠ, οι οποίες χάνουν περίπου το 1,5% της αξίας τους.
Από εκεί και πέρα, εξαρετική είναι η «εικόνα» στη μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύεται κατά 4,6% και τα 5,44 ευρώ, ενώ κατά σχεδόν 2% αυξάνεται η μετοχή της Jumbo. Τα ΕΛΠΕ, από την πλευρά τους, συνεχίζουν την ανοδική πορεία, κερδίζοντας 1,3%, χάρη στο πλάνο αναδιάρθρωσης του Ομίλου.
Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 30 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62 δισ. ευρώ, αυξημένη σημαντικά χάρη στην εισαγωγή των νέων μετοχών της Πειραιώς.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News