Business & Finance Παρασκευή 7/05/2021, 07:30
BUSINESS & FINANCE

«Μοντέλο» η Παπαστράτος για τη διεθνή στρατηγική της Philip Morris International

Η Ελλάδα μπορεί να πει αντίο στο τσιγάρο σύντομα, δηλώνει στo «ΜR» ο νέος CEO της πολυεθνικής - Εξαγωγές σε 14 χώρες - Στο 22,2% το μερίδιο των Heets στην Αθήνα

«Μοντέλο» η Παπαστράτος για τη διεθνή στρατηγική της Philip Morris International

Μία από τις θυγατρικές της Philip Morris International με τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς παραμένει η Παπαστράτος και η δραστηριότητά της στην Ελλάδα σημαντικότατη για την διεθνή στρατηγική της αμερικανο-ελβετικής πολυεθνικής. Αυτό σημείωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris International (PMI ) απαντώντας σε σχετική ερώτηση του moneyreview.gr στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την ανάληψη των καθηκόντων του. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα αποτελεί την έδρα της διοίκησης της νοτιανατολικής Ευρώπης που περιλαμβάνει ομάδα 7 χωρών.

Η Philip Morris International ανακοίνωσε χθες πως ο Jacek Olczak διορίστηκε CEO από την ετήσια συνέλευση των μετόχων της στις 5 Μαΐου. Ο Έλληνας Αντρέ Καλαντζόπουλος, ο οποίος διετέλεσε CEO της PMI από το 2013 έως τις 5 Μαΐου 2021, τοποθετήθηκε εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Ο Olczak δήλωσε «ενθουσιασμένος που θα οδηγώ την PMI καθώς θα επιταχύνουμε τη μετατροπή μας σε μια εταιρεία χωρίς καπνό». Σημειώνεται πως η PMI αύξησε το τμήμα των καθαρών εσόδων που προέρχονται από προϊόντα χωρίς καπνό σε 28% το πρώτο τρίμηνο του 2021 και ο στόχος είναι να φτάσουν το 50% μέχρι το 2025. Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά η ελληνική θυγατρική της Παπαστράτος που συμπληρώνει φέτος 90 έτη από την ίδρυσή της. To 2021 το εργοστάσιο της Παπαστράτος εξάγει πλέον σε 14 χώρες μετά και την πρόσφατη επένδυση 300 εκατομμυρίων με την οποία μετατράπηκε σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού heets. Η Ελλάδα απορροφάει το 14% του συνολικού όγκου παραγωγής

«Σε μερικά χρόνια θα υπάρχουν χώρες που θα ξεχάσουν τελείως τα καιόμενα τσιγάρα» σημείωσε μιλώντας στο «MR» ο νέος CEO της PMI. «Για να γίνει αυτό απαιτείται, μαζί με εμάς που κάνουμε την προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, να βρούμε και άλλους νομοθέτες, επιστήμονες και ενδιαφερόμενα μέρη που θα θελήσουν να αρπάξουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία να λύσουν το πρόβλημα του καπνίσματος, Η Ελλάδα και οι ρυθμιστικές αρχές της, έχουν μια ιδιαίτερα προχωρημένη σκέψη σε ότι αφορά το θέμα της μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα και αντιλαμβάνονται τα οφέλη της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην επίλυση αυτού του σοβαρού κοινωνικού ζητήματος. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η χώρα που θα πει αντίο στο τσιγάρο πολύ σύντομα», προσέθεσε.

Το 99% του R&D της PMI αφορά στη δημιουργία των νέων, smoke-free προϊόντων, και περίπου το 70% των εμπορικών και marketing εξόδων της εταιρείας επενδύεται σε αυτά τα προϊόντα. Από την πλευρά του ο νέος εκτελεστικός πρόεδρος της PMI, Αντρέ Καλαντζόπουλος εκτίμησε μιλώντας στο moneyreview.gr πως η Ελλάδα «πρωτοπορεί και στο ρυθμιστικό πλαίσιο, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο». «Εάν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε μπορούμε να έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο απόσυρσης των τσιγάρων από την αγορά. Όταν το 50% της κατανάλωσης καπνικών προϊόντων θα προέρχεται από αυτά τα εναλλακτικά smoke-free προϊόντα, τότε θα μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτό το πλάνο. Εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει σε ορίζοντα 10-15 χρόνων», τόνισε.

Από το 2008 μέχρι σήμερα η πολυεθνική έχει επενδύσει 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα και ανάπτυξη smoke-free προϊόντων ενώ το 99% των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης της PMI αλλά και το 76% των εμπορικών δαπανών το 2020 ήταν για τα smoke-free προϊόντα. Τα smoke-free προϊόντα της PMI όπως τα heets είναι διαθέσιμα σε 66 αγορές και ο στόχος είναι οι 100 χώρες μέχρι το 2025. Υπάρχουν ήδη 19,1 εκατομμύρια IQOS χρήστες παγκοσμίως και το 73% (14 εκατομμύρια) από αυτούς έχουν εγκαταλείψει τελείως το τσιγάρο. Ο στόχος είναι ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 40 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Στην Ευρώπη, οι πόλεις με το μεγαλύτερο μερίδιο σε θερμαινόμενες ράβδους καπνού για το IQOS (Heets) είναι το Βίλνιους με 35,9%, η Αθήνα με 22,2% και η Ρώμη με 18,8% σύμφωνα με στοιχεία πρώτου τριμήνου 2021. Στην Ελλάδα υπάρχουν 300.000 καπνιστές που έχουν αφήσει εντελώς το τσιγάρο και έχουν επιλέξει το IQOS.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News